Početna / Vijesti / Kolinda najuspješniji HDZ-ov kandidat od Tuđmana

Kolinda najuspješniji HDZ-ov kandidat od Tuđmana

Kujundžićev bunar glasova pokazao se manjim od očekivanog, pa će mnogo toga ovisiti o glasačima Ivana Sinčića.

Foto: hdz.hr

Foto: hdz.hr

Ivo Josipović i Kolinda Grabar-Kitarović u drugi krug ulaze gotovo izjednačeni. I to jest najveći uspjeh zajedničke kandidatkinje HDZ-ove široke koalicije. U proteklih 15 godina, dakle od smrti Franje Tuđmana, HDZ-ov kandidat za predsjednika Republike Hrvatske u prvom krugu nikada nije osvojio više od 23 posto glasova. Sada više od 37%. U izjednačenost bitke s aktualnim predsjednikom, pak, vjerovali su samo u njezinoj koaliciji, dok su analitičari i većina glavnih medija u RH, slijedom logike i brojki dviju “tradicionalnih” anketa, vjerovali ipak u značajnu prednost koju će imati aktualni predsjednik.

I ovaj se put potvrdilo da su izbori “najtočnija anketa”, premda jest zanimljivo da je ista anketna tvrtka, koja je tjednima iskazivala nerealnu prednost Josipovića, na sam dan izbora, u tzv. izlaznoj anketi – ostvarila pun pogodak i pogodila stvaran rezultat. Znači, ipak se može. No, “izazivačica”, K. Grabar-Kitarović sada je (opet) na početku posla.

Grabar Kitarović s jačim i “drskijim” gardom

Računalo se, naime, da će u drugom krugu kandidatkinja HDZ-ove koalicije imati na raspolaganju i glasove iz istog glasačkog bunara, onog Milana Kujundžića. To će se, izgledno je, i dogoditi, Kujundžić neće nakon fijaska i dalje peći HDZ na vatri, nego pozvati svoje birače da u drugom krugu daju glas Kolindi Grabar-Kitarović. Problem je, međutim, u tome što se taj Kujundžićev bunar glasova pokazao znatno manjim od očekivanog. I ne baš dovoljan za pobjedu nad Josipovićem. Pod uvjetom, naravno, da birači Ivana Vilibora Sinčića izađu na izbore i u drugom krugu. Što jest nepoznanica, jer postoji i kalkulacija da neće izaći, jer im je jednako mrsko glasovati za oba preostala kandidata. Riječ je o biračima koji su doživjeli društveni i ekonomski potop i pad osobnog standarda.

Istraživanja će vjerojatno pokazati da je pretežno riječ o “isključenim” ljudima. Hoće li stratezima HDZ-ove kandidatkinje uspjeti teza da ti birači “i dalje mogu glasovati za promjene, a Kolinda jest promjena”, za sada je spekulacija. Činjenica da je Kolinda Grabar-Kitarović od HDZ-ovih kandidata ipak uspjela postići najbolji rezultat na predsjedničkim izborima od smrti prvog hrvatskog predsjednika, te da je Josipović postigao rezultat za desetak postotnih poena slabiji od Stjepana Mesića 2005. godine u prvom krugu izbora, jamči vrlo neizvjesnu bitku u drugom krugu. Svi će se sada pitati na koji će način kandidatkinja HDZ-ove koalicije pokušati osvojiti potrebne glasove.

Ona sama, u emotivnom istupu nakon prvog kruga izbora, upućuje poziv – biračima Milana Kujundžića, pa Ivana Vilibora Sinčića. Taktika joj počiva na dosta logičnom zaključku da je 61 posto biračkog tijela Hrvatske pokazalo da nije za to da Ivo Josipović dobije drugi mandat. Kolinda Grabar-Kitarović sve te potencijalne glasove svrstava u “domoljubnu koaliciju”, a poziv da joj daju glas uputila je čak i biračima Ive Josipovića!? Taj njezin istup, uz isticanje glavnog argumenata koji će služiti za “okupljanje” – da RH nužno treba promjenu na vrhu države i vlade – zapravo govori da će kandidatkinja u izbornu utrku u drugom krugu ući s jačim i “drskijim” gardom no što je to činila u prvom krugu.

Autor: Davor Ivanković

Izvor: vecernji.hr

Ostavite komentar

comments