Početna / Vijesti / KOLUMNA DRAGE PILSELA: Kolinda se ruši, a Kujundžić pušta pjenu. Kome zapravo treba doktor?

KOLUMNA DRAGE PILSELA: Kolinda se ruši, a Kujundžić pušta pjenu. Kome zapravo treba doktor?

hrvatska-zora.hr

hrvatska-zora.hr

 

Jedino bi, kako sada stoje stvari, kandidatura Željke Markić mogla ugroziti pobjedu Ive Josipovića u prvome krugu. Hoće li se čelnica udruge ”U ime obitelji” upustiti u to da je raščetvore mediji zbog starih afera (njena kuća na otoku Šipanu, pitanje lokacije, poreza i neusklađenosti slike umiljate kršćanke i faktički moćne tajkunice, pa netransparentno financiranje antigaj referenduma, zabranjivanje rada novinarima u izbornoj noći, itd) zanimljivo je pitanje jer ulazi u sferu iracionalnog.

Naime, neke ljude ponese slava i potreba da poziraju a da nisu svjesni svojih dometa i realnih kapaciteta. A imat će ako se kandidira i drugi problem: onaj s volonterima koje je lani i ove godine izmanipulirala jer očito je da njene akcije nisu samo bile ”za viši cilj”, već da bi nahranila vlastite i vrlo očite političke apetite: članice Sabora ili Vlade, u luzerskoj varijanti ili šefice države u onoj koja se događa u njenoj imaginaciji.

Analiza komunikacijske strategije i govora tijela Željke Markić kaže da je to osoba jednostrana, nesklona dijalogu, totalitarnih manira, nekontroliranih ambicija. Zato će, ako se kandidira, zaista šokirati mnoge svoje suradnike i suradnice a kantu hladne vode na glavu će dobiti i kada izostane podrška hrvatskog episkopata koji se već opekao podržavši Milana Bandića na prošlim predsjedničkim izborima. Biskupima je naime iz Vatikana jasno poručeno da se skuliraju i da se ne petljaju u političke procese. Nastavi li solirati sisački biskup Vlado Košić, sankcije neće izostati.

Jasno je kao pekmez da Markićka ne može dobiti izbore niti unutar njene matične stranke HRAST, čiji se članovi svako malo međusobno stanu udarati toljagama, a kamoli proći u drugi krug jer to spada zaista u područje znanstvene fantastike. Ali njena bi kandidatura oslabila šanse Milana Kujundžića da pobjedi na izborima Kolindu Grabar Kitarović. Nemojmo okolišati: Milana Kujundžića je frka od kandidature Željke Markić jer ona je spremna na sve i vrlo je našpanana: ta – pokrenula je novi referendum samo zato što ju Tomislav Karamarko nije želio kao kandidatkinju za predsjednicu. Njen aktivizam govori o nabujalim emocijama i o energiji koja može biti destruktivna. Za desnicu u prvome redu.

I o tome se sada radi. Sva ova galama koju je pokrenuo otpadnik iz HDZ-a i šef stranke ZORA ima za cilj još više prokazati nesuvislost kako kampanje tako i kandidature predstavnice HDZ-a kojoj se čak članovi presjedništva Karamarkove stranke više i ne libe otvoreno govoriti kako je ispala bezvezna kandidatkinja te da je sve to njeno prenemaganjebljedunjavo’‘.

Sasvim na margini: promatrao sam ponašanje Kolinde Grabar Kitarović u prostorijama islamskog centra u Zagrebu prilikom nedavnog prijema za bajram. Doslovno je laktovima izgurala umirovljenog muftije Ševka ef. Omerbašića ne bi li stala u prvome redu i bila uslikana, što bliže Ivi Josipoviću. Jadan Omerbašić nije završio niti u drugom redu uzvanika jer osoblje iz HDZ-ovske pratnje ga je gurnulo čak u treći red. Onda se dogodilo da po protokolu gđa. Grabar Kitarović nije posebno pozdravljena. Ono, kao da nije bila. Nakon službenoga dijela, kada smo prešli u drugu dvoranu počastiti se sa slasticama, stajala je pokunjeno i izgubljeno, okružena samo sa suradnicima. Malo joj je tko prilazio. Od prilike tako joj izgledaju i šanse na ovim izborima.

Prema informacijama koje je objavio Večernji list, tu je temu na Predsjedništvu HDZ-a održanom u utorak u  Svetom Martinu na Muri a posvećenom pretkampanji predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović otvorio Gordan Jandroković ”rekavši da istupi predsjedničke kandidatkinje nisu jasni ni politički dobro koncipirani”. Jandroković to nije htio komentirati. Ali kako saznaju kolege iz Večernjaka, ”zbog svoje elokvencije, ubuduće će biti uključen u HDZ-ov PR tim”. Izvori toga lista kažu ”da je opći zaključak Predsjedništva kako Kolinda Grabar Kitarović mora zastupati jasne stavove HDZ-a, pa i jasno se odrediti prema tome da je Tito zločinac”.

Već smo najavili: da će doći do problema između profila Kolinde Grabar Kitarović i političkog diskursa Tomislava Karamarka. Naime, da će Grabar Kitarović, koja sama stoji bolje od svoje stranke, zaglibiti ako ju se gurne u radikalan diskurs kakav zagovara i promovira Karamarko (koji je Ivu Josipovića zajedno s Dejanom Jovićem nazvao ”Miloševićevcem”, što je Grabar Kitarović gromoglasno odšutjela). Dakle, da će doći do žestoka sukoba na ekstremnoj desnici između onih koji bi glasali za Milana Kujundžića, eventualno za Željku Markić i između onih koji bi ostali zbunjeni ako Kolinda Grabar Kitarović svoj opasno nagnut politički projekt grubo skrene u ekstremno desne vode.

Štošta gđa. Grabar Kitarović prešućuje pristavši na vrlo ružnu kampanju a što je obećala da neće biti njena odlika. Na primjer, ogromna većina ljudi (među njima sam i ja, i to bih ponovio na sudu) Zdravka Tomca, Zvonimira Šeparovića i društvo zaista prepoznaje kao luđake. O uvredama koje izriču na Josipovićev račun, i više puta dnevno, Predsjednik je rekao što misli.

I tko su oni da uspostavljaju etički sud, da sude bilo kome, da ljude proglašavaju neprijateljima, da im požele da nestanu iz Republike Hrvatske i da ih proglase veleizdajnicima sa Ivom Josipovićem na čelu?! Da, zašto Kolinda Grabar Kitarović još jednom prešućuje takve uvrede? Znači li to da se ona slaže sa njima?

Upravo tako se, kao što rade Šeparović, Tomac i kompanija, ponašaju bolesnici i luđaci. A onu šarlatansku tužbu još većeg šarlatana među njima, klevetnika Zvonimira Hodaka, mislim, mogu okačiti mački o rep. 

Dr. Kujundžić, kako rekosmo, podigao je kuku i motiku na Josipovića savjetovan ili uvjeren, dođe na isto, da samo tako može dobiti kakvu takvu vidljivost i oderati kožu Grabar Kitarović. Kandidat desnice je pokušao navući Predsjednika na svoj teren kad ga je isprovocirao pozivom na besplatni pregled, a on mu u odgovoru spominjao plave kuverte. Na to su se zalijepile desničarske lječničke udrugice koje koriste metež da agitiraju za svoga kandidata, pa optužuju Josipovića da liječnicima pripisuje ”korumpirano ponašanje”.

Ovo treba jasno raščlaniti.

Kujundžić se želi profilirati kao jedini valjani i jedini ozbiljan protivnik Kolindi Grabar Kitarović koja je nekako ”nestala iz medijskoga prostora”. Zato i napada samo Ivu Josipovića jer kao da hoće poručiti, što se odmah vidjelo jednostavnom usporedbom katastrofalno lošega nastupa Kolinde Grabar Kitarović u emisiji ”Nedjeljom u 2” s verbalnim akrobacijama Milana Kujundžića pred Aleksandrom Stankovićem, od prilike (kako je to opisao Robert Bubalo u Večernjem listu), da će HDZ-ovu kandidatkinju ”pojesti za doručak”.

Možda možemo konstatirati da je Predsjednik Republike s izjavom o plavoj koverti, mada je iz analize govora tijela u toj na televiziji emitiranoj izjavi jasno da se radi o šali, malo prešao crtu. Ali, nije li Milan Kujundžić taj koji je prekršio liječničku etiku nazivajući Predsjednika psihičkim bolesnikom? Zanimljivo je kako liječničke udruge (Hrvatska udruga bolničkih liječnika – HUBOL i Koordinacija liječnika hrvatske obiteljske medicine – KoHOM) na to ne reagiraju i samim time odaju dojam da im je takva komunikacija prihvatljiva!

Doktor Kujundžić je prvi, dakle, ponovimo to, zloupotrijebio medicinu. Na njegovo, da bi Predsjednika Republike, kao psihički bolesnog, pregledavao pred kamerama, Ivo Josipović je odvratio šalom (manje ili više ukusnom). Ali bila je to vrlo precizno osobno usmjerena dosjetka, isključivo na račun provokatora Kujundžića i liječnici koji se javljaju nemaju pravo tvrditi da ih je Predsjednik sve uvrijedio.

Kujundžić je medicinu zloupotrijebio u političke svrhe a desničari u udrugama koriste priliku da se uključe u kampanju. Kraj priče.

Izazivač Kujundžić optužuje Josipovića da mu je oteo sintagmu ”Druga Republika”. Pojasnimo i to. Druga republika nije zakonom zaštićen patent. Janez Janša je napisao knjigu Druga republika, Vlado Gotovac je o njoj govorio dosta ranije, Francuzi su je imali u 19. stoljeću. Dakle, nije važan izraz, već sadržaj kojeg kod Kujundžića nema a Predsjednik mjesecima, kako je napisao u pismu Predsjedniku Sabora Josipu Leki, elaborira sa cijelim timom stručnjaka. 

Da zaključimo, Kolinda Grabar Kitarović se ”ruši” i ide na operacije zbog navodno nesavjesnog ponašanja prilikom oštećenja ruke, dok je bila na službi u NATO-u (želimo joj brzi oporavak). Milan Kujundžić “pušta pjenu na usta”. Moramo se pitati kome zaista treba doktor?

Piše: Drago Pilsel

Izvor: predsjednicki-izbori.hr

 

Ostavite komentar

comments