Početna / Vijesti / KOLUMNA DRAGE PILSELA: Dan kada je Kolinda Grabar Kitarović izgubila izbore

KOLUMNA DRAGE PILSELA: Dan kada je Kolinda Grabar Kitarović izgubila izbore

Utorak 28. listopada ćemo pamtiti po dva izvanredno važna događaja za svijet i za Hrvatsku. Fundamentalisti su ostali kratkih rukava jer je Papa Franjo izjavio da su teorije evolucije i ”Velikog praska” točne, a Bog nije ”mađioničar s čarobnim štapićem”, čime je stao na kraj pseudoteorijama o kreacionizmu i inteligentnom dizajnu koje je, smatraju mnogi, podupirao i njegov prethodnik.

Kolinda vojna uniforma i oružje

Nacionalisti su pak shvatili da im je jedina opcija Milan Kujundžić pošto se Kolinda Grabar Kitarović još jednom pokazala i dokazala kao lažljivica koja je spremna izvarati i cijelo građanstvo a ne samo vlastite eventualne glasače. Neće valjda desničari glasati za Antu Đapića koji bi odavao počasti zaslužnom Anti Paveliću?!

Nikakvom sačekušom već rutinskom provjerom informacija, kolege iz Jutarnjeg lista su objavili informaciju koja je brzo zagolicala javnost: da možda Kolinda Grabar Kitarović i nije govorila istinu o svom statusu u NATO-u. Naime, da je gospođa Grabar Kitarović zaposlenica NATO-a, i da ju je tijekom kampanje za predsjedničke izbore glavni tajnik NATO-a ovlastio da uzme neplaćeni dopust. Jutarnji ne otkriva svoj izvor.

List podsjeća da na dužnosti koju je obnašala, a riječ je o funkciji pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju (trenutačno je vršitelj dužnosti Ted Whiteside) može i dalje računati. Dakle, prema “razumijevanju” izvora u NATO-u, Kolinda Grabar Kitarović se može vratiti na istu funkciju, ako to bude željela, nakon završetka predsjedničke kampanje u Hrvatskoj.

Vođen isključivo novinarskim instinktom te zakonima novinarskoga zanata, obratio sam se uredu glasnogovornice NATO-a, gospođi Oani Lungescu te sam postavio neka osnovna pitanja koja smatram da ne treba prevesti. Evo ih:

The first question is: Is she or is she not still an employee of NATO?
Second: If she still is an employee of NATO what is her current status?
Third: If she is no longer an employee of NATO why and when did her contract end?
Fourth: Mr. Ted Whiteside is listed as Acting Assistant Secretary General – Public Diplomacy on the official NATO website. Why is he the “Acting Assistant”? This implies he is only filling this position temporarily. Is this the case?

Pitanja sam poslao u 16:44, pred kraj radnog vremena i naznačio sam da molim odgovor, ako je moguće, do srijede u podne. Odgovor sam primio vrlo brzo, u 18:25.

Evo ga:

Classification: NATO UNCLASSIFIED
Dear Drago,
The following is attributable to a NATO official:
Ms. Grabar Kitarović is a NATO employee and she has been authorized by the NATO Secretary General to take unpaid leave.
Ms. Grabar Kitarović joined NATO in July 2011 and her current contract expires in July 2015.
Regards,
Constant
//Constant Brand
Press Officer
Press & Media Section
Public Diplomacy Division
NATO HQ

Dakle, prevest ćemo za svaki slučaj:

”Gospođa Grabar Kitarović je zaposlenica NATO-a i dobila je odobrenje Glavnog tajnika da uzme neplaćeni dopust. Gđa. Grabar Kitarović je ušla u službu NATO-a u srpnju 2011. i njen tekući ugovor završava u srpnju 2015.”

Prepiska:

NATO Kolinda (1)

Drugim riječima, kandidatkinja Grabar Kitarović, uzdanica HDZ-a za predsjedničke izbore, kako sam već pokazao u mojoj prvoj kolumni voli lagati ali je sada ulovljena u lažima koje bi je trebale koštati karijere na Pantovčaku. Građani Republike Hrvatske ne smiju birati osobu koja tako evidentno manipulira i koja se ruga sirotinji koja jedva spaja kraj s krajem

Predsjednik Josipović je, i ne sluteći da će se NATO tako brzo službeno očitovati, primijetio očite laži pa je izjavio slijedeće: da ”je (Grabar Kitarović) vjerojatno dobro procijenila svoje izglede u kampanji. Ali neprihvatljivo je što je govorila neistinu”. Josipović je u emisiji ”Na Pantovčaku” Media Servisa, prenosi Večernji list, rekao kako njemu načelno ne smeta što Grabar Kitarović sebi čuva odstupnicu, ali da mu smeta što je, kako je rekao, lagala.

Cijeloj Hrvatskoj je govorila kako se vraća, kako je došla, kako svojim dolaskom želi ostvariti ovo ili ono. A zapravo je, vidite, istina nešto sasvim drugo”, zaključio je Josipović. Osvrnuo se i na činjenicu da on ima zamrznut svoj status na Sveučilištu. ”Naravno, svi ćemo nešto raditi kad nam prođe mandat, nije to ključno pitanje. Ne smeta me načelno što ima odstupnicu. To je normalno. Ali bit ću izravan, smeta me što je lagala”, rekao je Josipović.

Ako vam nije dovoljno što je lagala evo i malo opširnije obajšnjenje iz pera kolega tportala:

”Sporno u cijeloj priči jest to što je Grabar Kitarović ostavljala dojam da je napustila posao u NATO-u. Tako je 20. rujna na pitanje je li završio njezin mandat u NATO-savezu odgovorila da ima još nekoliko dana godišnjeg odmora, pa oko 1. listopada pakira stvari i dolazi natrag.

Potom je ponovo upitana je li razriješena, a odgovorila je da je zatražila odlazak iz NATO-a, prenio je tada portal RTL televizije. Pitanja su postavljena nakon što ju je na otvaranju Vinkovačkih jeseni vinkovački gradonačelnik pozdravio kako pomoćnicu glavnog tajnika NATO-a. Na pitanje kako objašnjava da ju je jučer vinkovački gradonačelnik pozdravio u toj funkciji, rekla je da je to zato što joj još traje godišnji odmor koji ima kao pomoćnica glavnog tajnika NATO-a.

Istom je prilikom kazala da se vraća u Hrvatsku jer više ne može gledati kako ova prekrasna zemlja s tolikim potencijalima tone i ne može gledati odnos prema mladima i kako se s nekakvom potpunom nezainteresiranošću gleda kako odlaze iz zemlje jer nemaju posla.”

Svi će novinari, barem oni koji su interesirani da se objave istinite informacije i da lažima stanemo na kraj u hrvatskome političkome životu krenuti putem druge istrage a tiču se izjave da kandidatkinja HDZ-a sada troši zalihe, da živi od prethodne zarade.

Jer kada bi se kojim slučajem doznalo da joj u NATO-u teku ikakva prava iz ugovora (osim čuvanja pozicije), što je praksa u, recimo, Njemačkoj, gdje se sve do tri mjeseca neplaćenog dopusta tolerira i zadržava ali se nakon trećeg mjeseca dotična osoba mora pobrinuti za plaćanje socijalnog osiguranja, staža i slično, onda će Kolinda Grabar Kitarović imati ne samo problema sa hrvatskim građanima, kojima je lagala, već i sa Glavnim tajnikom NATO-a čije je povjerenje izigrala pokazavši se vrlo nepouzdanom osobom i partnericom.

Gospodine doktore Milane Kujundžiću, što se mene tiče, u drugi krug idete Vi i Predsjednik Josipović. Ako, naravno, do drugoga kruga i dođe.

Gospođa Grabar Kitarović je politički mrtvac.

Piše. Drago Pilsel
Izvor: predsjednicki-izbori.hr

Ostavite komentar

comments