Početna / Vijesti / KOLUMNA DRAGE PILSELA: HDZ koristi Šešelja da napadne Josipovića

KOLUMNA DRAGE PILSELA: HDZ koristi Šešelja da napadne Josipovića

Da će kampanja biti prljava, ili da će se koristiti najprljavije metode, bila je mogućnost koju je trebalo očekivati uzimajući u obzir obavještajno podzemlje HDZ-a koji diktira tempo kojim mora plesati Kolinda Grabar-Kitarović.

Foto: Ured Predsjednika

Foto: Ured Predsjednika

Brutalna manifestacija takvepolitike”, a koja traži hitno očitovanje Hrvatskog novinarskog društva, bila je emisija Bujica koju uređuje i vodi osoba koja je imala problema s policijom zbog posjedovanja kokaina (a takve osobe, poznato je iz sudske prakse i crnih kronika, nije teško imati ”na vezi”). Emisija je emitirana u srijedu 26. studenog navečer u mreži više lokalnih televizija, što postiže značajan medijski efekt, baš dok je Ivo Josipović gostovao u večernjem intervjuu Branimira Pofuka u knjižari Fadil Hadžić VBZ-a u Ilici u Zagrebu.

Nevješto izrežirana stvar, s obzirom da je autor emisije, Velimir Bujanec, osoba bez manira (ja ću reći da je sirovina, ergo, nacionalistički primitivac) i bez osobitog talenta (taj ne zna postaviti pitanje bez da ga prije toga ne pročita s papira koji je prošao, pitaj Boga koliko manufaktura), bila je ujedno i prestrašna za gledanje i odvratna zbog količine manipulacija a, u konačnici, i zbog prezira prema gledateljima, kakvi god oni bili, iako nemam baš dobro mišljenje o osobama koje redovno gledaju Bujicu niti o onima koji tamo gostuju.

Sve je bilo namješteno. Kao gost se pojavio ”mudrac iz madraca”, bivši saborski zastupnik i bivši politički zatvorenik dr. Anto Kovačević, koji je tijekom jugoslavenskog komunističkog režima bio u zeničkom zatvoru zajedno sa Vojislavom Šešeljem, i koji je, kao, trebao govoriti o nekoj svojoj knjizi. Međutim, emisija je pripremljena u povodu te iste srijede u Saboru donešene Deklaracije u vezi odluke Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju o privremenom puštanju optuženika Vojislava Šešelja na slobodu.

I brzo su se dečki bacili na posao. Reče Kovačević, hvaleći Šešelja (koji je, kako je rekao, ujedinio Hrvate prije nekoliko dana u Vukovaru), da ”nije problem Šešelj već su problem Ivo Josipović i Vesna Pusić” pa se pozvao na ”četnički pedigre” koji Šešelj pripisuje ministrici vanskih poslova.

To se događalo oko 14. minute emisije koja je trajala 55:08 minuta da bi točno u 14:55 minuti emisije Bujanec rekao da ”vjerovali ili ne” na telefonskoj liniji iz Beograda ima Vojislava Šešelja” koji se javio u Bujicu”.

Diletant kakav jest, Bujanec je odmah počeo čitati unaprijed pripremljena pitanja (što se nastavilo sve dok je Šešelj bio u eteru) a na ekranu nakon nekoliko sekundi je osvanuo, zamislite, u tih nekoliko sekundi (?!) pripremljen telop sa slikama Šešelja i Beograda te s naznakom ”Ekskluzivno”.

Pa je zatim počeo središnji dio emisije koji je trajao sve do 40:27 minute emisije. Tu se dogodila sačekuša HDZ-ovskih medijskih specijalaca, među kojima pripada i Bujanec, pa je Šešelj izjavio i ovo:

Podržavam Ivu Josipovića (…) Bio sam u kontaktu s nekim njegovim savjetnicima i oni su me potaknuli da izdam priopćenje kako bi on imao priliku da se eksponira kao nacionalist hrvatskoj javnosti.

Paralelno se pripremao drugi specijalni zadatak ovih HDZ-ovih medijskih terorista jer se u redakciji HDZ-ova portala Direktno (koji se pak ”ekskluzivno” reklamira u emisiji Bujica, pak je Bujanec komentator na portalu Direktno, i ruka ruku mije, znamo kako to već radi podzemlje), budno pratila emisija i sastavljao izvještaj koji će šira javnost na najbrži mogući način apsorvirati ali tako da se ostavi dojam da se ovi drugi partneri u HDZ-ovskom medijskom zločinu ”skandaliziraju” gostovanjem Šešelja u Bujančevoj emisiji pa su Šešelju tepali nazivajući ga ”provokatorom” i ”zločincem”.

 Vojislav Šešelj

Elem, nastavljao je Šešelj:

“Cijenim ga (Josipovića, op. D.P.) zbog njegova oca koji je bio partizan i oficir. Mislim da je to bila 9. Dalmatinska brigada koja je oslobodila Široki brijeg i pod komandom oca Ive Josipovića tamo je strijeljan velik broj ustaša, franjevačkih fratara, a streljan je i velik broj žena i djece…”, što su pak teze koje već neko vrijeme servira HDZ-ovo podzemlje ne bi li se sve to ukomponiralo u širi manevar koji podržava desno krilo episkopata a sastoji se od turneje Zdravka Tomca i Tihomira Dujmovića koji promoviraju svoje knjige s tezom da smo svi mi koji ne mislimo kao oni – ”djeca komunizma” koji ”ne žele hrvatsku državu” niti ikakvu Hrvatsku, a svi smo mi soldati generala YUsipovića. Tako nekako luduje ta ekipa.

Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić tresu se od straha, blokirali su me ovdje, pa sam se javio preko Hrvatske, dovoljno je bilo da dam jedno priopćenje”, dodao je Šešelj.

Dok je trajao cirkus Velimira Bujanca, koji je onda uključio nekakvog bivšeg HOS-ovca iz Dubrovnika, Denisa Šešelja, pak se taj raspravljao sa Vojislavom Šešeljem oko toga jesu li Šešelji Hrvati ili Srbi, jerbo se zna da su to Hrvati, marljive rukice na portalu Direktno su i dalje štrikale paravan za akciju:

”Prostor koji je dan ovom četničkom provokatoru je nevjerojatan. Slavodobitno ga najaviti kao ekskluzivu i dati mu prostora da pljuca svoje otrove u hrvatskim medijima je zaista nisko. I da je istina sve što je rekao o Josipoviću (tu su se, naime, razotkrili ovi iz Direktno, op. D.P.) i o tome da ga je htio iskoristiti u kampanji, nije li i HDZ učinio isto, okrećući to protiv Josipovića iskorištavajući istu osobu – zločinca. Kako se sredstva u ratu ne biraju, čini se da se ne biraju ni u kampanji. Zaista nisko da se HDZ poslužio zločincem i četnikom koji je klao i ubijao Hrvate kako bi zadao udarac najvećem političkom rivalu usred kampanje. Ovo je negativna kampanja koja je nadišla svaku razinu negativnosti.”

Joj, sav sam se raznježio od silnog poštovanja etike u našoj profesiji od strane portala Direktno.

No, i za Denisa Šešelja je odmah bio pripremljeni telop ali to prenemaganje voditelja više nije imalo nikakvog smisla jer je Vojislav Šešelj u jednom momentu, malo iziritiran, rekao Bujancu: ”Trenutak, kada ste me već zvali, a ja sam pustio neke svoje obaveze da vam se javim, budite još malo strpljiv…”. I kako to već biva, kada pustite zloduh iz boce, zlo se ne da tako lako zaustaviti pa je voditelj dopustio da zločinac nastavi s ekspozeom i Bujanec nije se opirao kada je Vojislav Šešelj izjavio kako je popis za likvidaciju na Ovčari pripremila i zločincima predala doktorica Vesna Bosanac pretvorivši je u saučesnicu ratnog zločina.

Dopustio je mnogo toga (jednog i drugog Šešelja je, već potpuno izgubljen, nazivao ”gostima” emisije) da bi pokušao matirati već dogovorenim trećim sugovornikom, Stevom Culejem, dopredsjednikom Udruge specijalne policije, koji se javio iz Vukovara (i opet, naravno, s unaprijed pripremljenim telopom) da bi Šešelju zaprijetio i, kako to već biva kod tih naših ne baš pametnih branitelja, kako se ”ubuduće neće poštivati Ženevske konvencije” onako kako se to radilo, možete misliti, 1995., kada su, kako je rekao Culej, Hrvatska vojska i policija ”organizirale traktorijadu”.

Što možemo ovdje zaključiti?

Zanimljiv je za sociološku ili psihopatološku analizu taj brak Miljenka Manjkasa i Velimira Bujanca, ili Miljenka Manjkasa i Vase Brkića, ili Vase Brkića i Velimira Bujanca (tko će ga znati tko kako voli i tko koga grli, s prijeda ili od ostraga, njihova stvar), ali mi nije jasno kako HDZ, točnije, kako Tomislav Karamarko i šef stožera Miro Kovač misle ukomponirati tu krvoločnost, da, recimo to onako kako treba, to divljaštvo koje se najeksplicitnije demonstrira pred kamerama, da nitko ne bi imao dvojbe kako će to opet izgledati Hrvatska ako ovi mračnjaci dođu na vlast, u kampanju Kolinde Grabar-Kitarović koja se obavezala ne služiti se ovdje opisanim prljavštinama.

Velimir Bujanec je sebe ”odriješio” tako što je na kraju svega rekao da je emisija bila zamišljena kao lekcija ”budućim generacijama” kako bi i one, poput njega, bile protivne idejama ”bratstva i jedinstva” i suradnje u ”regionu”. Ali HDZ ne smije dobiti nikakvo odriješenje za ovakvu brutalnost.

Pišem u dvojakom raspoloženju: poprilično tužan što se i dalje hrani govor mržnje, što ga toleriraju važne institucije kao što je Agencija za elektroničke medije (na njih, bojim se, nema više smisla trošiti riječi), što postoje građani kojima prija takvo novinarstvo, što se Tomislav Karamarko sprema jurišati na vlast kao avet iz prošlost, rekao bih, kao duh iz maestralne knjige Slavka Goldsteina ”1941., godina koja se vraća”, i što je osoba na platnom spisku NATO-a, visoka funkcionerka te svjetske organizacije na kraćem dopustu trebala ostati damom ali se uvaljala kao prase u gnojnim štalama jedne kriminalne organizacije, kako je to prvostupanjski opisano.

Ali pišem i ohrabren onim što sam vidio dok sam prišao štandu da se potpišem kao građanin koji podržava kandidaturu Ive Josipovića za još jedan, uvjeren sam, svima nama potreban predsjednički mandat: kolonu mirnih građana koji su strpljivo čekali da se potpišu, sasvim sigurno opterećenima brojnim problemima, ali koji traže sa svojim predsjednikom pravi put i, a to je u ovoj našoj situaciji najvažnije, koji ne žele da ih se više vrijeđa, krade i laže kako to i dalje čini HDZ.

Piše: Drago Pilsel
Izvor: predsjednicki-izbori.hr

Ostavite komentar

comments