Početna / Vijesti / KOLUMNA DRAGE PILSELA: Kolinda Nagrabi-Kitarović sa Stožerom razbijala Hrvatsku

KOLUMNA DRAGE PILSELA: Kolinda Nagrabi-Kitarović sa Stožerom razbijala Hrvatsku

Gafovi predsjedničke kandidatkinje HDZ-a na trenutke izazivaju smjeh, onda i gnjev građana, ali su, u konačnici, povod da sažalimo jednu u potpunosti izgubljenu figuru koja se nastavlja moralno urušavati a što je i dobro i loše.

Foto: hdz.hr

Foto: hdz.hr

Loše, jer nije dobro da se tako blamira pred svojima, recimo, onima koji je smatraju prijateljicom, a dobro jer građani imaju prilike na najbolji mogući način vidjeti koliko bi ona grozna predsjednica bila ako je sklona takvim bezobrazlucima kakav je oteti kninski barijak ili stati u redovima tzv. Stožera za obranu tzv. hrvatskog Vukovara kako bi ponizila i uvrijedila šefa države, vlade, saborske zastupnike i ministre, diplomate i sve one koji su u krugu vukovarske bolnice pokušavali pokazati poštovanje žrtvama agresije i bestijalnih napada na tu humanitarnu ustanovu.

Za razliku od liječnika, dr. Milana Kujundžića, koji je demonstrirao pamet i kulturu, Kolinda Grabar Kitarović je pokazala lice prevarantice, lice osobe kojoj nije stalo do dostojanstva ubijenih i ranjenih u vukovarskoj bolnici, lice osobe koja će bez trunke srama krenuti zajedno s razbijačima suživota.

Netko će reći da se je u toj promašenoj i izdajničkoj koloni držala podalje od Karamarka iako je krenula u koloni Stožera i HDZ-a. Zaključujem da je to tim gore po njoj. Jer je zaista pokazala da je spletkaruša bez kičme i bez integriteta. S obzirom da je Kujundžić ostao u službenoj koloni, pa se čak i pozdravio s Ivom Josipovićem, mogli bismo joj olakšati time da pretpostavimo da je shvatila da čini nešto ružno, nešto u potpunosti nemoralno i glupo, dakle, da je znala je da je to marširanje sa stožerašima grubost prema svim žrtvama Vukovara, baš prema svima, bez obzira na njihovu vjeru ili nacionalnost, ali je imala u sebi sukob identiteta i lojalnosti kojeg je riješila tako da umaršira sa strankom ali podalje od šefa.

Ako je bilo tako, Kolinda Grabar-Kitarović je osoba bez svojeg JA, lutka na koncu, kalkulator i kunktator. Stoga i ne treba čuditi ona šetnja od Cvjetnog trga do Dolca s Ružom Tomašić, sa osobom koja Srbe smatra ”gostima”, a koja je namještena za tv kamere, jer će to Kolindino i Ružino ”savezništvo” za umjerene glasače HDZ-a, dakle za one glasače koji nisu ekstremno desno raspoloženi, imati onaj učinak koji je pred prošlim predsjedničkim izborima imalo zajedničko slikanje Milana Bandića s jednim notornim Tomislavom Merčepom, kojem se cirkusantski sudi ne bi li umro prije nego što se kaže pravorijek za ratne zločine počinjene od strane njegovih junaka u Pakračkoj poljani.

Kolinda grabi gdje god stigne pa mi se čini da ju je primjerenije od sada nazivati Kolinda Nagrabi Kitarović. Naime, znate već: gradonačelnica Knina, Josipa Rimac, otuđila je zastavu koja ne pripada njoj ni njezinoj stranci, nego pripada ”svima”. Za stijeg na kninskoj tvrđavi borili su se i ginuli građani cijele države, a ne stranačke vojske, podsjeća Jelena Lovrić, dodajući da ni za Franju Tuđmana nikad nisu skinuli zastavu s kninske tvrđave, još manje mu je poklonili kao suvenir.

”Prvi hrvatski predsjednik nije imao tu čast koja je ukazana HDZ-ovoj kandidatkinji za šeficu države. Kninska gradonačelnica Josipa Rimac uzela je barjak koji se simbolički vije ponad Knina da bi ga, uz nešto verbalne domoljubne bižuterije, darovala Kolindi Grabar Kitarović. Ona je, bez ikakve neugode ili zadrške, sva pretvorena u blistav osmijeh, poklon primila, kao da je to nešto najnormalnije na svijetu. HDZ-ove su se gospođe malo zaigrale!”

Drska krađa kninske zastave, koja za većinu građana Hrvatske ima posebno značenje, može se promatrati na barem dva načina, tumači kolegica. Teško je reći koji je za HDZ-ove dame, ali i za cijelu stranku kompromitantniji.

”Prisvajanje državne zastave i njeno stavljanje u funkciju izborne kampanje predsjedničke kandidatkinje jedne stranke, dakle u stranačku funkciju, može se tumačiti kao u HDZ-u uobičajen odnos prema državnome. Kao što misle da mogu raspolagati hrvatskim stijegom, tako se prema cijeloj državi ponašaju kao da im je očevina. Odnosno njihovo privatno vlasništvo. Kradu zastavu, baš kao što su pokrali državu.

Još od devedesetih pa evo, vidimo, do današnjih dana sve što je državno u HDZ-u smatraju svojim. To je princip na kojem je izrasla čitava složena arhitektura HDZ-ova lopovluka. Na isti način na koji je Josipa Rimac dala državnu zastavu da bi je darovala svojoj stranačkoj drugarici HDZ je godinama, valjda od prvoga dana svoje vlasti, velikodušno poklanjao ono što mu ne pripada – tvornice, poduzeća, poslove, sredstva… Častio je sam sebe i svoje prijateljske krugove. Razvlačio sve što je u Hrvatskoj bilo vrijedno. Vladajuće mu je geslo bilo: sve se može, sve se smije, sve je naše… Taj strašni grabež s vremenom je samo mijenjao formu, ali je princip ostao isti: HDZ je Hrvatsku sve do danas smatrao svojim feudom.

Na isti način na koji je gradonačelnica Rimac prigrabila zastavu, HDZ pokušava staviti pod svoje cijeli Domovinski rat, branitelje, Vukovar, domoljublje… Ponašaju se kao da imaju ekskluzivno pravo na Hrvatsku. Kao da su ovlašteni dijeliti certifikate na patriotizam.

Slučaj poklanjanja zastave Kolindi Grabar-Kitarović pokazuje način na koji HDZ funkcionira. Ništa se tu bitno nije promijenilo. Ako članica predsjedništva današnjeg, Karamarkova HDZ-a smatra dopustivim odnijeti zastavu nalik onoj s kninske tvrđave kao da bira poklon iz vlastitog ormara, što će od države – dođu li zaista na vlast – još pokušati prisvojiti?”, pita se Jelena Lovrić.

”Jednako je zapanjujuća količina nepoštovanja prema simbolima hrvatske države, kojega je HDZ-ova gradonačelnica Knina pokazala. Ona sada o zastavi govori kao o nekakvoj vrsti suvenira. Kao da je svojoj stranačkoj prijateljici poklonila licitarsko srce ili, karikirajmo dalje, drvenu čaplju. Stijegu s Knina nikako nije mjesto u bilo kojoj privatnoj vitrini, pa ni onoj gospođe Kitarović, čak ni ako bi sutra zaista postala predsjednica Hrvatske.

Zapanjujuće je da HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu države nije vidjela ništa neprilično i blasfemično u cijelom slučaju. Žena s višegodišnjom karijerom u diplomaciji morala bi znati da se državne zastave ne poklanjaju kao bombonijere. Ako kninska gradonačelnica možda i nije znala što radi, pretendentici na funkciju predsjednice Republike to je neoprostiva greška. Jedna i druga pokazale su kakvi se sve diletanti nude da bi vodili najviše državne poslove”, napisala je kolegica Lovrić u Jutarnjem listu.

U Saboru su se davale teške izjave i zastupnici se natjecali tko će iskazati žešće zgražanje zbog toga što je gradonačelnica Knina Josipa Rimac darovala zastavu s vrha kninske tvrđave predsjedničkoj kandidatkinji HDZ–ove koalicije Kolindi Grabar Kitarović. Je li taj trud bio uzaludan? Ne bih rekao.

Jasno je da joj nije darovana originalna zastava iz 1995. (koja je u muzeju), nego “turistička” replika. Ali intencija Josipe Rimac je bila onakva kakvu je prepoznala Jelena Lovrić i gotovo cijela naša javnost: manipulirati državnim i tim braniteljskim simbolom. Nebitno je i to što zastupnici nisu znali da je u međuvremenu ta zastava završila u rukama udruge “Žene u Domovinskom ratu jer je Kolinda Nagrabi Kitarović tijekom programa obilježavanja vukovarske tragedije manipulativno posjetila tu udrugu i članicama uručila hrvatski stijeg s kninske tvrđave, ”kao simbol zajedništva sa ženama koje su tijekom Domovinskog rata preživjele strahote ratnog zločina silovanja”.

Predajući im stijeg, predsjednička kandidatkinja poručila je da će ”sav svoj autoritet” buduće predsjednice RH ”usmjeriti kako bi se zločinci, koji i danas slobodno šetaju Vukovarom, napokon izveli pred hrvatski sud i odgovarali za zločine koje su počinili”. ¬ ”Stijeg ćemo rado čuvati do naše pobjede (do trenutka kad će zločinci odgovarati) nakon čega ćemo ga pohraniti na prikladnom mjestu”, odgovorile su članice Udruge Kolindi Nagrabi Kitarović.

Nije pritom rekla hoće li pokrenuti proces poništenja abolicije koje je bilo uvjetom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Nebitno je i to. Jer kandidatkinja HDZ-a osoba je bez morala i u čiju se zadanu riječ teško možemo osloniti.

Naime, kandidatkinja HDZ-a je prije nekoliko dana izjavila: Neka nas vode branitelji Vukovara, ja ću na začelje’. Ma, je li? Na začelje baš? Vidjesmo, krenula je odmah ispred svih, pa i ispred vukovarske brigade, sa stožerašima i kao jedna od onih u tzv. stožeru.

Kako rekoh, njen je moto zagrabi što više.

Autor: Drago Pilsel

Izvor: predsjednicki-izbori.hr

Ostavite komentar

comments