Početna / Vijesti / KOLUMNA DRAGE PILSELA: Prvi Kolindin potez – poklonila se Klemmu i Glogoškom!

KOLUMNA DRAGE PILSELA: Prvi Kolindin potez – poklonila se Klemmu i Glogoškom!

Život, većine osoba na planeti, nije lijep. Nije nimalo ugodan. Dapače, prepun je žalosnih trenutaka, neizvjesnosti, opasnosti…

kolinda

Spoj nekoliko situacija: glasovi Hrvata iz Bosne i Hercegovine (ovi bi trebali biti posljednji izbori na kojima su glasali oni koji ne žive trajno u RH i koji ne plaćaju poreze kao svi mi ostali), glasovi tzv. dijaspore, Sinčićevih 61.000 nevažećih listića i on sam, odnosno, njegovo biračko tijelo kao odgovor na zakon spojenih posuda među kojima teče otrov iz HDZ-a prema SDP-u i obratno, očiti nedostatci u samoj kampanji (kako u koncepciji tako i u izvedbi), osim činjenice što u mandatu Ive Josipovića nije se znalo iskomunicirati sve što je bilo i više nego dobro, ali, povrh svega, ogromna ali ogromna pogreška da se kampanja temeljito ne distancira od vladajuće koalicije i njenih aktera (ja bih tu već i bio blizu da govorim o sabotaži), doveli su do rezultata koji je trebao biti drugačiji da je, naravno, bilo pameti.

I Vasini autobusi, i Sinčićeva diverzija, i glasovi Milana Kujundžića, sve bi to bilo nedovoljno za pobjedu desnice da je koncept bio drugačiji i da je Ivo Josipović išao tražiti glasove među svojim naravnim glasačima pošto vjerujem da je među njima izgubio više glasača nego što ih je dobio manevrima prema desnom djelu elektorata.

Ali, eto, nedostajala je pamet kod mnogih pa i kod onih koji pamte manje nego što pamti kokoš tako da su honorirani govor mržnje, laži, potjernice, marifetluci kao što je pokrasti visokoškolsku diplomu… Mnogi kratke pameti pristali su na diskurs koji je upozoravao na opasnot od ”jugoslavena”, ”jugosmradova”, ”srbočetnika”, ”izdajnika”, ”onih koji nikada nisu željeli Hrvatsku”, itd. Među tim ”kokošima” se, naravno, nalaze i neke moje kolegice i kolege koji su se, iako se ne slažu s HDZ-om, i to temeljito, ponašali kao da je Josipović veće zlo od Vase i Karamarka.

Raja hoće povratak u devedesete ili u ’41? Nek’ izvoli.

Treba li vjerovati budućoj šefici države koja je, prije nego išta drugo, nakon objave rezultata i pobjedničkoga govora otišla se pokloniti šefu parade, državnog udara u razvoju, Josipu Klemmu i njegovoj lutkici Đuru Glogoškom? Mene nećete dobiti u toj priči. Radije me upucajte kao kera, što ionako mnogi žele. Pa, slobodno junaci.

Josipovićev poraz je znak da su ideje odvratnog nacionalizma u jačanju pa sam tim više žalostan zbog u potpunosti neodgovornog ponašanja novinarki i novinara koji su radili protiv Josipovića, što znači – protiv ideje uljuđene Hrvatske, a za Kolindu i Karamarka, što znači – za povratak u mrak devedesetih.

Neću ih imenovati. Djelomice već i jesam u ranijim tekstovima. Njima na dušu sve što će se opet nažao dogoditi svakoj kolegici i kolegi koji će možda nastradati u naletu barbarizma i u najavljenim obračunima sa svima nama.

Obračunava se sa nama inače i s ekstremne desnice i sa ekstremne ljevice. Na primjer, Toni Gabrić i njegov portal H-Alter su me optužili da sam novac od Ministarstva kulture i od Grada Zagreba potrošio za održavanje ovoga portala kojeg sam od rujna uređivao a ticao se samo praćenja ovih izbora.

Ponovit ću: niti jedna kuna dotacija iz proračuna MK ili GZ nije potrošena od strane našega izdavača, Udruge Novum, mimo dogovora sa tim donatorima, dakle, da se ti novci potroše za moj drugi portal www.autograf.hr. Dakle, niti jedna kuna državnog novca nije potrošena za projekt www.predsjednicki-izbori.hr koji se financirao isključivo od građana simpatizera mojih stavova i mojeg načina obavljanja novinarskog posla.

Na razini vijesti, korektno smo davali sve opcije. Samo se u mojim kolumnama otvoreno zagovarao još jedan Josipovićev mandat. Svim sam stožerima ponudio fer odnos i slobodno korištenje prostora. Jedini koji je to prihvatio bio je glasnogovornik Milana Kujundžića, novinar Ivan Hrstić, komu zahvaljujem na korektnost i koji može posvjedočiti da je imao maksimalnu slobodu uključujući i opremljivanje svojih tekstova.

Da je HDZ prihvatio moju ponudu, jamčim, imali bi isti onaj prostor kojeg su dobili simpatizeri Milana Kujundžića te, između prvog i drugog kruga, i simpatizeri Ive Josipovića.

Ovo je bilo važno posvjedočiti i opet ću. Po potrebi, i na sudu.

Što Josipovićev poraz znači za Vladu?

Ukoliko se u redovima vladajuće koalicije ne saberu i ukoliko se ne nađe alternativa za Zorana Milanovića na čelu onih koji bi se trebali boriti s Karamarkom na idućim parlamentarnim izborima, gadno nam se piše. Barem dok na čelu HDZ-a ne dođe uljuđenija ekipa s europskim manirama.

Za sada, ja ne vjerujem da će građani biti motivirani izjavom predsjednika SDP-a i Vlade da je on (njegova Vlada) ”posljednja brana od povratka kriminalaca na vlast”.

Milanović, to bi nam donekle mogla biti utjeha, trebao bi odstupit s čelnog mjesta SDP-a i dopustiti toj stranci da na vrijeme nađe soluciju kako bi se sama i s partnerima što bolje pripremila za izbore.

Kolinda Grabar Kitarović bi morala skočiti na glavu i poreći sve što je govorila da joj povjerujemo kako neće dozvoliti eskalaciju mržnje, užasne konfrontacije koje nam se najavljuju i progoni neistomišljenika.

Do onoga trenutka dok budem za to sposoban, obećavam da ću skavi dan bdijeti nad razvojem događaja u našoj zemlji i alarmirati čitatelje, kolege, širu domaću i inozemnu javnost, ukoliko buduća predsjednica ne iskoristi sav svoj autoritet da sloboda mišljenja, izražavanja, kretanja i sve ono što se jamči u ustavu, počevši od sadržaja članka 38., ne bude do u milimetar poštivano.

Naruše li se naše slobode, među prvima ću prijeći na aktivan otpor i u građanski neposluh kako bi se raskrinkala šefica države. I to vam jamčim. Tko me poznaje zna da se ne šalim. A tko me ne poznaje taj će me tek upoznati.

Ja sam antifašist i neću uzmicati pred fašistima. Makar mi prijetili (već jesu) i makar mi opet glava bila u torbi.

Ukoliko se Kolinda Grabar Kitarović pokaže drugačijom, imat će moje poštovanje kao šefica države.

Ali pobjeda Grabar Kitarović je loša vijest za naše društveno uređenje jer će zamah dobiti sve one nedemokratske snage koje čekaju da im Vaso da zeleno svjetlo za pokret. Ovo pokazivanje mišića prema Srbima u Vukovaru i prema strukturama vlasti koje misle da je šatorijada šala, tek je početak. Ugrožen je teško stečen prostor kulture ljudskih prava. Ugrožena su prava manjina i ugrožen je ekumenizam.

Zabrinut sam za našu domovinu, koja je duboko podjeljena i koja je, prema svemu što smo do sada imali priliku spoznati i vidjeti, dobila nesposobnu, intelektualno nedosraslu, nekarakternu, ovisnu i neiskrenu predsjednicu.

Zabrinut sam za stanje u regiji jer se situacija radikalizira i jer rastu iracionalnost, očaj i neimaština, a oni su detonatori ekstremizama, ksenofobije i radikalizama.

Mogu se nadati tek tomu da moj prijatelj i pastir, episkop Porfirije Perić, nekolicina katoličkih biskupa koji nisu do kraja potonuli u ludost kakvu šire fanatici poput biskupa Vlade Košića, te poštovani muftija Aziz ef. Hasanović, kojem vjerujem i kojeg također smatram bratom u Abrahamu i Bogu, neće dopustiti da nad nama zavladaju tmine. Isto to očekujem od naših rabina. Vjerujem u snagu i u utočište koje mogu osjetiti od braće protestanata kao što je prof. Peter Kuzmič. Uzdam se i u papu Franju, da moli za sve nas.

Pušem li na hladno?

Daj Bože!

Međutim, svijet ne ide u dobrom smjeru. Bilo bi zaista čudo neviđeno da Hrvatska koja nagrađuje govor mržnje, potjernice, politiku i diskurs ništavila, postane luconoša.

Uglavnom sam bio u pravo. Okolnosti su pokazivale da ne griješim u procjenama. Pa i kada me je galama siledžija naglašavala.

Rekoh, život većine oko nas nije lijep. Pripremite se jer se bojim da će i naš život opet biti gadan.

 

Piše: Drago Pilsel

Izvor: predsjednicki-izbori.hr

 

Ostavite komentar

comments