Početna / Vijesti / KOLUMNA DRAGE PILSELA: Zašto će Josipović pobijediti i u drugom krugu

KOLUMNA DRAGE PILSELA: Zašto će Josipović pobijediti i u drugom krugu

Foto: Josipović Facebook

Foto: Josipović Facebook

Gluho je doba noći, sređujem dojmove nakon odgledanih ”posebnih televizijskih analitičkih emisija” i pretrpljenih novih katastrofalnih poteza javne televizije (dajte, braćo, ako vam je već stalo do ludila, zašto niste umjesto Ive Banca pozvali Tihomira Dujmovića, Zdravka Tomca ili Zvonimira Šeparovića?!), koja se sinoć pokazala osobito nekorektnom jer u studiju nije bilo niti jedne žene već čak sedam muškaraca, pa ću nastojati biti što je moguće više koncizan, precizan i jasan.

Hajmo, prvo, pročitati što je, otprilike, rekao u svom pobjedničkom govoru Predsjednik Ivo Josipović:

Dobra večer Hrvatska! Dragi prijatelji pobijedili smo u prvom, pobijedit ćemo i u drugom krugu!” Tim je riječima svoj govor započeo pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora Ivo Josipović. Nekoliko je puta, kako to prenosi tportal, spomenuo teret korupcije stranke iz koje dolazi njegova protukandidatkinja te poručio glasačima: ”Previše je krvi proliveno za Hrvatsku, previše je branitelja stradalo i kuća porušeno, previše patnje da bismo Hrvatsku predali onima koji ju ne zaslužuju.

Osvrnuo se na govor Kolinde Grabar Kitarović koja se iznimno euforično obratila građanima. ”Malo prije smo čuli kako se iz poraza pretvara nešto u pobjedu, pobijedili smo mi! Pobijedili smo jer moj program nudi Hrvatsku s više ljudskih prava, tolerantniju, koja otvara nove perspektive i koja gradi modernu ekonomiju 21. stoljeća u kojoj neće biti ovoliko nezaposlenih i u kojoj će se bolje živjeti.’

”Dozvolite da vas podsjetim: moto moje politike je pravda u kojoj nema mjesta na političkoj sceni onima koji su okrali državu, onima koji su prevarili ovaj narod i nema mjesta politikama koje provode korupciju, koje se kite tuđim perjem i koje uništavaju egzistenciju naših ljudi”, oštro je nastavio Josipović.

Kazao je da su vrijednosti hrvatskog društva poštenje, rad, marljivost, vjera u ideale te da je nedopustivo da se zaboravi da oni koji su jučer krali mogu predstavljati poštenje.

Na kraju je rekao kako će izgledati kampanja do drugoga kruga izbora: ”U ovih 15 dana uvjerit ću Hrvatsku da je moj program put izlaska iz krize i jačanja naše Hrvatske, uvjerit ću ne samo one koji su glasali za mene i protiv nepravde nego i one koji nisu izašli ali i neke koji su dali glas Kujundžiću i Grabar Kitarović.”

I tu stižemo do onoga što se čini da će biti ključno u kampanji. Kako pojačati izlaznost birača koja je po svemu sudeći, a i prema najavama anketa, trebala biti jača ali je ostala kraća zbog teških vremenskih prilika (na primjer, mnogi koji su prijavljeni u našem selu ali žive u gradu nisu stigli do nas jer smo veći dio dana bili teško zameteni snijegom) te kako će pridobiti dobar dio građanki i građana koji su dali glas Ivanu Sinčiću jer su to glasovi, po definiciji i logici kampanje predstavnika Živoga zida – protestni glasovi, to jest, glasovi onih koji žele temeljite reforme.

Postoje razlozi komunikološke i politološke naravi zašto je, po mojoj procjeni, jedna trećina ili više potencijalnih Josipovićevih glasača ipak dala glas Sinčiću i u tome je odgovor na pitanje kako to da je Josipović ostvario manji rezultat nego onaj koji se najavljivao u anketama. Da bude sasvim jasno, Kolinda Grabar Kitarović je ostala tamo gdje se nalazila u anketama, uz onaj postotak prihvatljive pogreške, a Sinčić je dobio mnoštvo glasova onih koji bi inače išli prema opciju Ive Josipovića.

Naime, teško je vjerovati da će veći dio Sinčićevih glasača u drugome krugu dati glas marioneti HDZ-a, stranke koja je te glasače gurnula u bijes, očaj i neimaštinu, jer kod njih, iznad svega, prevladava osijećaj da su prevareni, pokradeni ili ostavljeni na milost i nemilost sustava. Logika govori da bi ti glasači, barem veći dio njih, trebao dati svoj glas Ivi Josipoviću koji im je izravno poručio:

Pogledajte što su rekli građani, oni su rekli da ne žele nepravdu, da hoće pravdu, rekli su to kroz moje glasove i kroz glasove gospodinu Sinčiću.’

Naime, precizirajmo ili locirajmo bijes građana u ključnom Josipovićevom apelu: ”Previše je krivi proliveno za Hrvatsku, previše je branitelja stradalo i kuća porušeno, previše patnje da bismo Hrvatsku predali onima koji ju ne zaslužuju…To znaju ne samo moji glasači, to u srcu zna i svaki čovjek naše domovine i zato 11. siječnja izađite na izbore, glasajte za Hrvatsku i pravi put.”

Partnerica Ivana Sinčića je najavila da se njihove glasače neće pozvati da daju glas Kolindi Grabar Kitarović ili Ivi Josipoviću već da će ih se motivirati da ne izađu i da bojkotiraju drugi krug, iako je u izjavi za HTV Sinčić rekao da računa da se građani odrede prema vlastitoj savjesti.

Kako god Ivan Sinčić odluči, a ukoliko zaista misli ostati u politici i kandidirat svoju listu i sebe na parlamentarnim izborima trebao bi pokazati političku kulturu i izbore ni u kojem slučaju ne bojkotirati, najvažnije će pitanje biti kako motivirati glasače Ivana Sinčića da daju glas Ivi Josipoviću, naravnijem partneru nego što je to lutkica na daljinskom upravljaču Vase i Karamarka koju čeka plačica od 150.000 kuna u Bruxellesu, ne uspije li ovaj eksperimentić.

Čak bi polovina tih glasača, otprilike, bila dovoljna, ako bi ih Josipović dobio za svoj program, da se nadjača kandidatkinju HDZ-a koja se nada dobiti sve glasove koje je dobio Milan Kujundžić. Ukratko, aritmetika je na Josipovićevoj strani.

No, drugi krug je druga priča i svašta se do tada može dogoditi, kako politički, tako društveno, pa i meteorološki. Bilo bi mudro da članovi Vlade Zorana Milanovića, počevši od njega samoga, doslovno nestanu iz radara kampanje šefa države.

Ivo Josipović ih ne treba i samo mora pokazati zbog čega bi bilo katastrofalno za sve nas da se lopuže vrate na mjesto zločina, naravno, i zašto je važan njegov program. Što se mene tiče, ja čekam pravomoćnu presudu HDZ-u, stranka koja je, za sada, tretirana kao zločinačka organizacija. Tada očekujem očitovanje stranke i onda ćemo, kume, vidjeti kako i što dalje.

Dati va bank glas osobi iz radionice istih ljudi koji su poharali zemlju je ravno suicidu.

Josipović iz svega rečenog mora pobjediti i pobjedit će jer mu je program bolji, jer je taj program dobar, potreban, konzistentan, logičan i dobro elaboriran.

Josipović će pobjediti u drugome krugu jer vjerujem da većina ne želi povratak u podjele, u diskurs građanskoga rata, u tvrdi klerikalizam, u to da nam se kojekakvi talibani guraju u spavaće sobe i krevete ili u situaciju u kojoj će se ići na rušenje teško izborenog reda.

Josipović mora ostati predsjednikom jer je to najbolje za ovu državu i za zemlje u okruženju.

Ja ne želim opet živjeti u strahu ili opet morati tražiti mir i sigurnost izvan granica moje zemlje, ne želim opet da se objavljuju potjernice, da se na novinare puca ili da ih se mlati bejzbol palicama. Ne želim milijune na tajnim računima HDZ-ovaca. Ne želim sramotne naslovnice u svjetskim medijima niti biti primoran se vratiti u rodnu Argentinu kamo bi me odvela Kolindina ekipa koja širi mržnju po portalima i forumima.

Želim pobratimljenu Hrvatsku, zemlju slobodnih i kreativnih ljudi, mjesto u kojem ćemo postepeno smanjivati barbarizme, korupciju i svaku vrstu divljaštva.

Ivo Josipović je moj izbor, jer vjerujem u pravednije društvo, i nadam se da će biti izbor većine. Hrvati i nisu baš takve budale kakvima ih se drži.

Piše: Drago Pilsel

Izvor: predsjednicki-izbori.hr

Ostavite komentar

comments