Početna / Vijesti / KOMENTAR IVANA HRSTIĆA: Kujundžić prvi put pregledao Josipovića. Dijagnoza zabrinjavajuća

KOMENTAR IVANA HRSTIĆA: Kujundžić prvi put pregledao Josipovića. Dijagnoza zabrinjavajuća

Ovotjedni okršaj Milana Kujundžića i Ive Josipovića još jednom je pokazao ono što odavno znamo: čim se dirne u njega osobno, predsjednik RH iz uglađenog gospodina pretvori se u zajedljivu prznicu, fikus učas pokaže bodlje i pretvori se u kaktus, bijeli miš u dikobraza. Ne prozivate li njega osobno, država može doći na rub bankrota, stotine tisuća građana na rub egzistencije, društvo se ovaj put možda nepovratno podijeliti po starim jedva zaraslim ranama, a njemu ni za trenutak neće pasti na pamet pa ni da podigne glas prema onima koji su za to odgovorni prema objektivnoj i subjektivnoj odgovornosti. Ivan Hrstić Ilustracija 1 Ne treba nimalo uljepšavati stvari. Milan Kujundžić stupio je na scenu kao izazivač i to namjerava u punom smislu biti. Ne samo kao Mohammad Ali upućivati provokacije, već i nuditi potpuno zakruženu alternativu. A Ivo Josipović već na prvim koracima pokazuje da nije u stanju pratiti ni jedno na drugo.

Na Kujundžićev javni poziv na ”pregled pred kamerama“ Josipović reagira na očekivan način – udarcem ispod pojasa. Rekavši prvo da prihvaća poziv, odmah kukavički dodaje da se nada da neće morati donositi nikakvu kuvertu. Zašto kažem kukavički? Pa zato što se ne usuđuje uvrijediti Milana Kujundžića osobno kao čovjeka i liječnika: ne usuđuje se insinuirati da baš on prima kuverte, jer kao pravnik zna da bi to bilo itekako utuživo, pa se onda skriva iza uvrede cijeloj liječničkoj struci. U prijevodu, ”nemam dokaza da Kujundžić prima kuverte, nemam dokaza da je korumpiran, ali on je liječnik, a svi su oni ionako korumpirani, pa ga tako mogu uvrijediti i bez dokaza“. Ne baš. Ono na što Josipović nije računao je da će se liječnici – itekako naći iznenađeni i uvrijeđeni pred drskošću njegovih insinuacija.

Jer, koliko god da je praksa sitnog i krupnog mita raširena, pa ju je tako nemoguće zanijekati, i dalje ima sasvim dovoljno liječnika koji nikad ne bi primili kuvertu za obavljanje onoga što smatraju svojim životnim poslanjem. Na ljutiti zahtjev liječničke udruge, Josipović je odmah ponudio ispriku, naravno, pokušavajući prebaciti odgovornost na svojeg ”izazivača“: nisam ja ništa, on je prvi počeo, majke mi. “Moja se šala, koja je uslijedila kao odgovor na neprofesionalni i neetični prijedlog protukandidata (želio me pregledati kao psihičkog bolesnika pred kamerama), vrlo jasno odnosila isključivo na njega i ni u jednom trenutku nije mišljena kao karakterizacija cijele profesije.

Zapravo, teza o ‘kuverti’ nije ni karakterizacija mog protukandidata (o njemu malo znam kao liječniku). Riječ je o šali kojoj je jasna namjera do apsurda dovesti njegov neetični poziv na pregled. To je potpuno razvidno iz konteksta cijele izjave”, navodi Josipović u pismu, ubacujući pri tom par novih spinova. Milan Kujundžić sigurno neće cmizdriti zbog Josipovićeve osnovnoškolske dosjetke. Ušavši u politički ring, naravno, sasvim je spreman otrpjeti i pokušaje niskih udaraca do kojih će neminovno doći, ali ipak je pretpostavljao da će politički protivnici imati barem toliko hrabrosti da ih upute njemu osobno, a ne skrivajući se iza svilenih šalova i vrijeđajući druge ljude koji sa svim tim nemaju nikakve veze. No, svejedno, teško je ne uočiti da jedna tanka ”teza“ smjenjuje drugu, još prozirniju.

Naime, Predsjednik na odlasku sad pokušava reći da je Kujundžićev ”poziv na pregled pred kamerama“ zapravo bio poziv na psihijatrijski pregled pred kamerama, da ga profesor ”želi pregledati kao psihičkog bolesnika“?!? Ako je htio reakciju dotjerati do apsurda, kako sam kaže, Predsjednik na odlasku to je sasvim uspio. Naime, valjda već i vrapci znaju da Milan Kujundžić nije psihijatar, već iznimno cijenjeni internist – gastroenterolog. Dakle, da je ustvrdio da mu je Kujundžić ponudio kolonoskopiju pred kamerama, to bi valjda još i moglo proći, barem na News-baru. No, naravno da prof. dr. Milan Kujundžić dovoljno cijeni svoju profesiju da bi pomislio da bi tako nešto bilo moguće i pomisliti. Uostalom, on i dalje svako jutro u 7 dolazi u KBC i svakodnevno pregledava i operira niz pacijenata. Spašavanje života ipak je nešto malo ozbiljnije od Josipovićeve dosjetke.

No, iako se Josipović još uvijek nije pojavio na vratima Kujundžićeve ordinacije, s kuvertom ili bez nje, možemo slobodno reći da je prvi pregled pred kamerama savršeno uspio. Predsjednik se posve gol prošetao pred kamerama, još jednom potvrdivši svoj karakter, a to što su mu njegovi doglavnci nastavili klicati i hvaliti mu ruho, to je ipak njegov problem. Ovo verbalno prepucavanje samo je dio simptoma koji pokazuju da je ovaj put nedvosmisleni ulazak Milana Kujundžića u izbornu utrku pojačao već akutnu nervozu kod Predsjednika na odlasku. Naime, on je proteklog tjedna javnosti predstavljao rezultate istraživanja koje je platio novcem poreznih obveznika i kojim je htio dokazati da Hrvati doista žele izbornu reformu i ustavne promjene. Uzgred budi rečeno, tih 1007 anketiranih u njegovim je očima daleko vrijednije od 380 i kusur tisuća glasova koji su dali potpis podrške referendumu u organizaciji udruge ”U ime obitelji“!

No, ostavimo to, barem za sada, po strani. Ono što je intrigantno je da je on tu reformu pustio u javnost u subotu u 11 sati pod krilaticom ”Druga Republika“, u isti tenutak, dakle u subotu u 11 sati, kada se javnosti svečano predstavljao njegov protukandidat Milan Kujundžić, koji pod tom krilaticom nastupa posljednjih 14 mjeseci! Lako je provjerljivo u brojnim isječcima iz tiska i u video zapisima njegovih nastupa da je upravo ”Druga Republika“ okosnica političkog programa Milana Kujundžića, te da je čak bila i moto pri osnivanju Saveza za Hrvatsku u medijima. Da ne bude zabune, kao što je naglasio na konferenciji za medije na kojoj je Josipovića optužio za prepisivanje, Kujundžić ne smatra da on posjeduje nekakav copyright na sam pojam ”Druga Republika“, budući da je on star barem koliko i francuska revolucija 1848., a koristili su je u raznim kontekstima mnogi drugi, no jasno je da ova Josipovićeva prepisivačina pokazuje što se zapravo skriva iza njegove kultivirane vanjštine.

Dakle, nema autorskog prava i neće Josipovića tužiti njegovom ZAMP-u. Ponajmanji je problem puko preuzimanje jednog pojma, koji bi za neke mogao biti i pozitivan dokaz da je Josipović u stanju usvojiti ideje sa raznih strana i upotrijebiti ih za dobrobit Domovine. Mnogo veći problem je u sadržaju njegovih inicijativa, a najveći upravo u tome što je sam Josipović jedan od negativnih simbola Prve Republike, s kakvima se NE MOŽE graditi Druga Republika, iza koje se, što se Kujundžića tiče, krije još mnogo sadržajniji pojam – Nova Hrvatska. No, o tome će biti još mnogo riječi tijekom ove kampanje.

Nema šanse da Hrvati i Hrvatice, građani Hrvatske, povjeruju čovjeku koji je pet godina tvrdoglavo šutio i davao podršku rušilačkim politikama dviju vlada, tijekom kojih je barem četvrtina hrvatskog naroda dovedena na rub bijede, a sad se odjednom probudio i mijenjao bi sve iz temelja! Ima plagijatora, bolje rečeno kompilatora, koji su kreativni, koji tuđe ideje pretvaraju u još bolje, ali Ivo Josipović obični je mali prepisivač koji je u posljednjem trenutku pokušao zajahati na kresti vala promjena koje neminovno dolaze, shvativši da cilj kojem je podvrgnuo svoje djelovanje posljednjih pet godina nepovratno izmiče: sve samo za još jedan mandat!

U ovoj anamnezi čuvstvenog stanja Predsjednika na odlasku posebno je zanimljiv Josipovićev demantij u kojem on tvrdi da nije istina da u svih pet godina svoga mandata nije radio ništa, a da ustavne promjene sada predlaže u predizborne svrhe. Naime, naglasio je da je na njegov prijedlog 2010. ustavnim promjenama onemogućeno zastarijevanje kaznenih djela vezanih uz pretvorbeni kriminal i ratno profiterstvo, a posebno je naglasio da je u njegovu mandatu ”promijenjena društvena klima“ tako da ”nitko više nije imun od kaznenog progona“, da je ”u mnogim slučajevima posredovao između poslodavaca i sindikata“, a ”brojnim tvrtkama omogućio izlaz na inozemna tržišta“.

Ako je to rezime njegovog mandata, onda je to zapravo priznanje po svim točkama optužnice! Od svega je najistinitije da se tijekom njegovog mandata iz temelja promijenila društvena klima, te da je ova zemlja podijeljenija negoli je ikad bila tijekom posljednjih četvrt stoljeća. A ako predsjednik želi preuzeti zasluge i za klimatske promjene kojima u posljednje vrijeme svjedočimo, lakše ćemo povjerovati u to nego da je baš on zaslužan za borbu protiv korupcije i kriminala.

Piše: Ivan Hrstić. Autor je glasnogovornik Milana Kujundžića.

Ostavite komentar

comments