Početna / Vijesti / KOMENTAR JUTARNJEG LISTA Jelena Lovrić: HDZ rane branitelja koristi za svoje prljave političke planove

KOMENTAR JUTARNJEG LISTA Jelena Lovrić: HDZ rane branitelja koristi za svoje prljave političke planove

Možda na prvi pogled djeluje netaktično, ali objavljivanjem primanja Đure Glogoškog aktualna se Vlada morala braniti od upornih optužbi da se braniteljima ukidaju prava i da ne brine o njima.

Foto: hdz.hr

Foto: hdz.hr

 

Tešku optužbu da bi mogao biti likvidiran, plasiranu na račun aktualne vlasti, Đuro Glogoški uopće nije smatrao potrebnim argumentirati. Insinuirati da je životno ugrožen, a ne potkrijepiti takvu tvrdnju ni najmanjim mogućim faktom krajnje je neozbiljno. S druge strane, premijeru Zoranu Milanoviću, koji je otkrio tajnu o njihovom sastanku, vođa braniteljskih prosvjeda sugerira čitav set radikalih rješenja: detektor laži, ostavku ili čak samoubojstvo.

Sporenja oko toga tko je inicirao sastanak Milanović – Glogoški, na koja je vrata i pod kojim uvjetima gost ušao u Banske dvore te tko je tražio da se razgovor zataji, uopće se ne tiču merituma stvari. Najbitnije je da se susret jednoga od čelnika veteranske bune i hrvatskog premijera zaista dogodio. I to desetak dana nakon početka braniteljskog logorovanja u Savskoj.

To znači da aktualna vlast nije tako indiferentna prema prosvjedima kako to njihovi šefovi stalno tvrde. Lako je moguće da je premijer zaista na tom sastanku izrekao onu rečenicu koju sam citira: “Pomozite nam da vam ugodimo!” Jer, Milanovićeva se vlada upravo tako ponašala. Samo je sredstva Ministarstva branitelja ostavila nedirnutim, čak ih je i povećavala. Dobru volju pokazala je i povlačeći iz procedure jedan prosvjednicima sporni zakon te odgađajući primjenu dijela zakona koji se tiče načina obračuna braniteljskih mirovina.

S druge strane, cijelo vrijeme samo ultimativni zahtjevi, ni najmanje volje za bilo kakvim kompromisnim rješenjem. Prosvjednici ni za milimetar ne odstupaju od smjene ministra branitelja i njegovih najbližih suradnika, premda tako radikalan kadrovski rez ničim ozbiljnim nisu poduprli i premda ni jedna vlast na takvu potpuno neargumentiranu sječu svojih ministara ne može pristati. Možda na tako formuliranom zahtjevu ustrajavaju upravo zato što znaju da ga Vlada ne može prihvatiti, pa onda, kao, imaju razlog za beskrajno produžavanje prosvjeda?!

Da kolovođama braniteljske bune uopće nije do dijaloga, a možda ni do rješenja, govori i njihov dolazak u Sabor samo da bi najvišem tijelu državne vlasti dali košaricu i objavili da ni s kim tamo ne žele razgovarati. Makar i sa zakašnjenjem, kad to već nije uradio pravodobno, ali premijer Milanović morao je obavijestiti javnost o svom susretu s Glogoškim. Ako ni zbog čega drugoga, onda zato da bi ga društvo ispod šatora u Savskoj, i njihovi politički patroni, prestali optuživati da se na njihove prosvjede ne osvrće.

Drugo, možda na prvi pogled djeluje netaktično, ali objavljivanjem primanja Đure Glogoškog aktualna se Vlada morala braniti od upornih optužbi da se braniteljima ukidaju prava i da je briga za njih nikakva. Primanja od skoro 25 tisuća kuna koje lider braniteljskih prosvjeda svakog mjeseca inkasira vrlo efektno demantiraju te klevete. Nitko ne dovodi u pitanje zasluženost takve skrbi. Žrtva koju su u obrani Hrvatske invalidi podnijeli ne može se izraziti novcem. Ali primanja branitelja treba staviti u kontekst mogućnosti države i socijalnom bijedom pogođenih građana. Visinu prava koja hrvatska država osigurava svojim veteranima ni mnogo bogatije zemlje ne mogu sebi dozvoliti.

Nadležni ministar Matić više je puta rekao da se na njima neće štedjeti. Hrvatska je u politici prema braniteljskoj populaciji načelno jako pogriješila kad je stvari sistemski postavila tako da je, kako netko reče, bivšim ratnicima lakše dobiti mirovinu nego posao. Objavljivanje primanja jednog od najtežih ratnih stradalnika na neki je način iznuđeno. Takav potez ne mora služiti stvaranju odijuma socijalno devastirane nacije prema “braniteljskim barunima”, kako ih je netko nazvao. Služi potrebnom informiranju javnosti. Publiciranjem tih podataka javnosti se omogućava uvid u set činjenica nužnih za donošenje vlastitog suda o opravdanosti braniteljskih prosvjeda.

Treće, tvrdnja Glogoškog da je Milanović s informacijom o sastanku namjerno izašao na dan njegova ranjavanja, koje se dogodilo prije više od dvadeset godina, pokazuje razinuosjetljivosti i iracionalnosti u braniteljskim redovima. Naravno da datum svog stradanja pogođeni nikada neće zaboraviti. Ali očekivati da je premijer zainteresiran za takve događaje i da se njima zločesto rukovodi, to je zaista u sferi fantastike. Ili Glogoški za sebe implicira Titovu poziciju? Samo je mjesto i vrijeme ranjavanja Maršala bilo dio školskog programa u bivšoj državi.

Naravno da je braniteljskom, od realnog svijeta često odvojenom populacijom lako manipulirati. Što HDZ beskrupulozno iskorištava. Njegovi će korifeji i Milanovićevo obnarodovanje činjenice o susretu s Glogoškim nazvati “pljuvanjem na najsvetije”. Premda informacija o razgovoru premijera i jednog od kolovođa braniteljskih prosvjeda može smetati samo onima koji manipuliraju i javnošću i ratnim stradalnicima te rane branitelja pokušavaju iskoristiti u svojim mračnim političkim planovima.

Autor: Jelena Lovrić
Izvor: jutarnji.hr

Ostavite komentar

comments