Početna / Vijesti / KOMENTAR ROMANA BOLKOVIĆA: Zašto ću svoj glas dati Ivi Josipoviću?

KOMENTAR ROMANA BOLKOVIĆA: Zašto ću svoj glas dati Ivi Josipoviću?

U ovakvim slučajevima ne vjerujem u preduga objašnjenja. Da odagnam svaku sumnju, ukratko ću objasniti zašto mislim da na izborima za Predsjednika Republike Hrvatske treba glasovati za Ivu Josipovića. (Pritom, razumljivo je, ne kanim govoriti o osobnim razlozima, jer ako razlozi nisu poopćivi, čemu bi koristio ovaj tekst?)

bolković facebook

Razlog koji je temeljni motiv moga angažmana u korist Ive Josipovića sasvim je jednostavan: u Hrvatskoj se sve čini kako se ne bi promijenilo ništa, kako bi se očuvao status quo; promijeniti Predsjednika, da bi se devedesetih uspostavljena elita vratila ustaljenom redu stvari, to je tendencija kojoj se protivim, kojoj se uostalom i Ivo Josipović izrijekom suprotstavio prvom točkom svoga Programskog pisma: u njoj izrijekom proziva “otuđenost i bahatost elita“.

Ivo Josipović, stoga, ne čudi, oligarhiji smeta. Prepreka je ne samo zato jer je uistinu tek u njegovom mandatu i zahvaljujući upravo njegovom zakonu o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala, uslijedilo procesuiranje nomenklature koja bi sada željela obnoviti izgubljene pozicije, nego i stoga jer ustavne promjene koje predlaže zauvijek delegitimiraju te interesne strukture.

U Hrvatskoj imamo mimikriju parlamentarne demokracije: dvije prividno sukobljene grupacije samoproizvode potrebu jedne za drugom, što ne čudi, jer sraz o kojem je riječ, sukob je elita oko privilegija.

Upravo zato što je razlika između SDP-a i HDZ-a minimalna, odnosno uvijek već determinirana pritiskom izvana, koji je glavni faktor politike u Hrvatskoj, projicira se antagonizam u prošlost, pa izgleda kao da se to odvija sukob između komunista i fašista. Partizani i ustaše projekcija su kojom se nadomješta nepostojanje stvarnog antagonizma.

Riječ je o dvijema garniturama koje se bore za povlašteni položaj u društvu. Kako u tome nema nikakve principijelne razlike, ta se razlika artikulira kao ostatak starog antagonizma.

Naravno, zato ni ovi izbori nisu mogli proći bez militarizacije javnoga diskursa, busanja u domovinski dekolte, podjela na crvene i crne, prigodno, za potrebe naručitelja, prefarbane u crvene i plave. Zašto i čemu to?

Stoga jer je ta posrednička, kompradorska elita zastupnik interesa visokih međunarodnih adresa, pa je napokon u Hrvatsku kao Josipovićev izazivač stigla predstavnica toga interesa.

Upravo zato stalno iznova valja ponavljati rečenicu Giuseppea Tomasia di Lampeduse: Bisogna cambiare tutto, per non cambiare niente. Ili, kako je rečeno u Viscontijevom filmu: If we want things to stay as they are, things will have to change. Da, ponekad je nužno promijeniti sve, da bi sve ostalo isto. Predsjednika, recimo.

Protiv takve promjene, eto, glasam za Ivu Josipovića.

Jer, on jamči stvarnu promjenu. Kakvu?

Hrvatski građani ne žele više ovako živjeti. Žele živjeti bolje. Ali, to neće biti dovoljno: u Hrvatskoj je posve jasno da građani ne misle kako su svi politički problemi riješeni, pak preostaju tek oni gospodarske naravi; neće biti dovoljno, sve kad bi to i bilo nekim čudom moguće, osigurati većini bolji život no što ga danas živi, a da se ne poduzmu i fundamentalne političke promjene.
I upravo tu Ivo Josipović zadire u interes bahatih i otuđenih elita.

Kojih elita? Tko je ta politička kabala koja zapravo upravlja Hrvatskom? Tko je tvorac toga rasporeda moći?

Odgovor je vrlo jednostavan: to su oni koji su Hrvatsku shvatili kao Noinu arku preživljavanja tranzicije: kapital bivše države preuzeli su najpovjerljiviji ljudi bivšeg poretka – koji su već držali u svojim rukama novac, banke i vanjsku trgovinu – tvoreći spomenutu interesnu strukturu koja postojano vlada Hrvatskom od obnove njene državnosti do danas.

Demontaža tog društvenog castinga, privi je posao, kako je to sam najavio, Ive Josipovića.

Hrvatsku valja promijeniti iz temelja. To je smisao Druge Republike.

Ako je ikada postojao razlog da se građani angažiraju u politici ove zemlje nakon obnove njene državnosti, onda je to na ovome poslu.

Zato se valja pridružiti Predsjedniku Ivi Josipoviću, dati mu glas i izabrati ga ponovo.

Piše: Romano Bolković, bloger, televizijski urednik, voditelj i novinar
Izvor: predsjednicki-izbori.hr

Ostavite komentar

comments