Početna / Vijesti / KOMENTAR VLADIMIRA FERDELJI-A: Zašto ću glasati za Ivu Josipovića

KOMENTAR VLADIMIRA FERDELJI-A: Zašto ću glasati za Ivu Josipovića

Predsjedničke kompetencije determiniraju i profil osobe koja bi mogla najbolje obavljati Ustavom određene joj poslove.

Vladimir Ferdelji Foto Forum antifašista Hrvatske

To je svakako osoba koja visokom razinom obrazovanja, kulturnim i umjerenim ponašanjem može dostojno reprezentirati naš mali narod u međunarodni kontaktima koja će svojim istupima i stavovima osigurati pozitivan stav relevantnih međunarodnih čimbenika te poboljšati našu međunarodnu poziciju, stvarajući potku za snažnije uključenje Hrvatske u međunarodne gospodarske tokove.

Istovremeno ta osoba trebala bi biti dovoljno čvrsta da se suprotstavi glavnim sigurnosnim prijetnjama za našu zemlju i odlučna u sprečavanju takvih pojava ako se eventualno pojave.

U ostalim segmentima trebala bi biti okružena kompetentnim savjetnicima i dobrim protokolom kako bi se iz mnogih javnih istupa predsjednika države mogla maksimizirati društvena korist i minimizirati društvena šteta.

Naravno da ne postoji osoba koja posjeduje sve idealne karakteristike, ali je zadatak nas građana da odaberemo osobu nasličnijih osobina.

Predsjednički izbori su izbori za osobu, pa ću iznijeti svoj osobni stav o kandidatima.

 

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ

Uz činjenicu da je kandidira HDZ-ova koalicija, Kolinda Grabar Kitarović svakako je osoba čiji životopis pokazuje da valja respektirati njezinu kandidaturu. Dobro obrazovanje i karijera u diplomaciji pokazuju da bi u međunarodnoj komunikaciji znala zastupati svoje stavove.

Valjalo bi očekivati da bi se dobro snalazila i u protokolarnim i formalnim javnim nastupima. Činjenica da je žena svakako je važna za dio radikalnih biračica, ali i otežavajuća kod radikalnih patrijarhalnih skupina birača.

Ipak, najvažnije je zaključiti je li ona sposobna biti predsjednica svih građana RH ili će uvijek biti vjeran vojnik svoje stranke.

Činjenica da je gotovo čitav mandat bila ministrica u Vladi Ive Sanadera te da se iz tog razdoblja ne mogu sjetiti nijedne njezine izjave ili stava kojom bi dovela u pitanje način upravljanja premijera, govori o tome da je ona ipak prije svega vjerni vojnik stranke.

Teško je pretpostaviti da kao ministrica nije ništa znala o nezakonitim poslovima Vlade, već je vjerojatnije pretpostaviti da je u interesu stranke okretala glavu. Ako pak ništa nije znala onda to dovodi u pitanje njezine sposobnosti koje je jasno pokazala na drugim područjima.

Kampanja koju je gospođa Grabar Kitarović vodila, također nije bila sasvim uvjerljiva. Ona je bila bazirana na obećanjima da će u okviru predsjedničkih ovlasti učiniti znatno više da promijeni katastrofalnu gospodarsku situaciju.

Misli to učiniti tematskim sastancima i javnim ukazivanjima na nedostatke Vladinih poteza. Izgleda prilično naivno da će Vlada, koja ni u jednom trenutku u tri godine nije poslušala nijedan savjet, poslušati upute novoizabranog/e predsjednika/ce.

Istovremeno, jasno je da nijedna Vlada nije do sada suočena s većim brojem argumentiranih kritika iznesenih u javnosti. Vlada se prema njima ponaša kao da su pohvale, pa je teško očekivati da će bilo što promijeniti ukoliko postoje javne predsjedničke kritike.


IVO JOSIPOVIĆ

Aktualni predsjednik, dr. Ivo Josipović, svakako je najozbiljniji kandidat na ovim predsjedničkim izborima. Obrazovan i umjeren, profesor ”skladatelj“, intelektualac je koji imponira i na međunarodnoj razini. Prošlih pet godina mandata uspio je postati najcjenjeniji i najomiljeniji političar u Hrvatskoj. Bez ozbiljnih gafova, u prvom mandatu uglavnom je uspio postati predsjednikom svih hrvatskih građana.

Naime, iako je predsjednikom postao kao kandidat SDP-a, njegove kritike, prije svega gospodarske politike SDP-ove Vlade, prešle su razinu kod nas viđenih unutarpartijskih kritika i bile su znatno ozbiljnije. I u SDP-u i u HDZ-u mnogi su članovi zbog blažih kritika bili degradirani ili čak izbačeni iz stranke.

Josipoviću se može zamjeriti da su i te kritike bile preblage s obzirom na katastrofalne učinke Vladine politike. Iako je to točno, ne možemo zanemariti činjenicu da su to najoštrije unutarstranačke kritike viđene na ovim političkim prostorima ikad, odnosno da za propuste Vlasti od stranačkih im kolega, možemo slušati uglavnom samo pohvale i opravdanja, ma kako njihovi potezi bili loši.

Ipak, po svim kriterijima loša Vlada najveće je opterećenje dr. Josipoviću kao predsjedničkom kandidatu, jer ga prosječni birač trpa u isti koš s Milanovićem i njegovim neuspješnim timom.

Činjenica da je prije pet godina zamrznuo svoje članstvo u SDP-u te da ni na koji način nije mogao znatnije utjecati, a kamoli kreirati Vladinu politiku, nije dobro iskomunicirana u njegovoj kampanji.

 

ZAKLJUČAK

Ulazimo u predsjedničke izbore s dva kandidata koji ozbiljno pretendiraju na predsjedničku funkciju i svatko od njih ima određene kvalitete. Svaki birač u Hrvatskoj sukladno vlastitim afinitetima i svjetonazoru, ovoga puta ima mogućnost birati između dobrih kandidata.

Moje osobno opredjeljenje je aktualni predsjenik, za kojeg vjerujem da će u najvećem djelu zadržati vrijednosti koje je pokazao u prošlom mandatu, a da će prema aktualnoj Vladi biti još oštriji i kritičniji kako bi nada kod onih koji su danas u beznadnoj situaciji umrla zadnja.

 

 

Piše: Vladimir Ferdelji, dipl. ing., gospodarstvenik, predsjednik CROMA-e

Izvor: predsjednicki-izbori.hr

Ostavite komentar

comments