Početna / Vijesti / Kosor na Pantovčaku želi Josipovića

Kosor na Pantovčaku želi Josipovića

jadranka kosorJadranka Kosor u lošim je odnosima s Milanom Bandićem još iz vremena kad je bila na čelu HDZ-a u Zagrebu.

Premijerka Jadranka Kosor i jučer je ponovila kako očekuje »dobru suradnju, poštovanje i uvažavanje s budućim predsjednikom«, koji god od dva preostala kandidata pobijedio, jer potrebno je zajednički puno posla odraditi. No, na izravno novinarsko pitanje je li joj svejedno hoće li sadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića na Pantovčaku naslijediti Ivo Josipović ili Milan Bandić, predsjednica Vlade odgovorila je: »Nije«. No, kako neslužbeno doznajemo od visokog izvora u Banskim dvorima, Jadranka Kosor svakako bi radije htjela da treći hrvatski predsjednik postane kandidat glavne oporbene stranke, SDP-ov Ivo Josipović, a ne otpadnik iz socijaldemokratske stranke, Bandić. Jedan od razloga vjerojatno je i činjenica da je Jadranka Kosor u lošim odnosima sa zagrebačkim gradonačelnikom još iz vremena kad je bila na čelu HDZ-a u glavnom gradu.

Dan nakon što njihov predsjednički kandidat Andrija Hebrang s 12 posto glasova nije uspio ući ni u drugi izborni krug, u HDZ-u inzistiraju da je Hebrang, unatoč svemu, postignuo »izvrstan rezultat«. Utjehu pronalaze u činjenicu da su donedavni članovi HDZ-a Nadan Vidošević i Dragan Primorac ostvarili ipak slabije izborne rezultate nego Hebrang a na spomenuti dvojac, kao i na Miroslava Tuđmana i Josipa Jurčevića, svaljuju svu krivicu za ostanak svojeg kandidata izvan drugog kruga. Hebranga nije pokolebao ni podatak da je i Ivo Josipović također protiv sebe imao i dojučerašnjeg stranačkog kolegu Milana Bandića, koji je puno veće političko ime nego Vidošević i Primorac, pa ga je uvjerljivo pobijedio.

– Josipović je imao samo jednog protivnika, a ja čak četvoricu. Da su ova dvojica ostali u HDZ-u i pristali na unutarstranačke izbore za predsjedničkog kandidata sve bi bilo jasno, ja bih sada bez problema bio u drugom krugu. Da ne govorim o Tuđmanu i Jurčeviću. Svi su oni krivci za neuspjeh HDZ-a i desnice na predsjedničkim izborima, rekao nam je jučer Hebrang.

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor odbacila je, pak, zaključke političkih analiza prema kojima, zbog Hebrangovog izbornog podbačaja, slijede raslojavanja u većinskoj stranci.

– Hebrangu je iznimno malo glasova nedostajalo za plasman u drugi krug. Čak četvero kandidata uzimalo je glasove iz našeg biračkog prostora. U tom kontekstu Hebrangov je rezultat – izvrstan. Podsjećam da sam ja izgubila na predsjedničkim izborima 2005. godine, pa je naša stranka svejedno pobijedila na parlamentarnim izborima dvije godine kasnije. To su različiti izbori. HDZ je nedavno pobijedio i na lokalnim izborima. Hebrangov rezultat pokazatelj je da rejting HDZ-a ne pada, zadnjih smo ga mjeseci i osnažili. Ne bojim se da će u HDZ-u biti sukoba, poručila je Jadranka Kosor. Pozvala se pritom i na ankete u kojima se većina građana izjašnjava da, unatoč teškim odlukama, Vlada vodi Hrvatsku u dobrom smjeru, a »tako ćemo i nastaviti«.

S obzirom da HDZ neće u drugom krugu podržati ni Josipovića ni Bandića, naglasila je predsjednica većinske stranke, »nema više potrebe govoriti o tim izborima«. Da su se u drugi krug probili Vidošević ili Primorac »biračima HDZ-a rekli bi da glasaju za nekog od njih«, ali kad je u pitanju Bandić »nema šanse da se HDZ angažira za njega«.

Izvor: Novi list.hr

Ostavite komentar

comments