Početna / Vijesti / Kujundžićeve gluposti

Kujundžićeve gluposti

Kolinda Grabar-Kitarović je čista kamilica nasuprot kandidata Milana Kujundžića, čiji su desničarski istupi sada već postali – opasni.

Predsjednički kandidati

Aktualni predsjednik Ivo Josipović u kampanju ulazi s velikom podrškom niza stranaka – jučer je za njega potpisala i Mirela Holy, a to mu je odmah 5 posto više; a glavni program svodi se na ustavne promjene. One obuhvaćaju teritorijalni preustroj, promjenu izbornog sustava, preferencijalni glas, jačanje referenduma, građansku inicijativu za uvrštavanje točaka u dnevni red Sabora, rječju snažniju građansku participaciju u svakom mogućem smislu. Taj je program inovativan za hrvatske prilike i, doista, ako bi se proveo značio bi jedno novo doba, koje Josipović naziva Drugom Republikom. Hoće li se, međutim, ikada primijeniti u praksi, veliko je pitanje jer je Josipoviću za sve to potrebna većinska podrška Sabora, a kako je vrlo jasno rekao premijer Zoran Milanović: nećemo, brate, mijenjati Ustav svakih par mjeseci. Utoliko, njegov je glavni izborni program, koliko kvalitetan, toliko i fluidan. Nema nikakve garancije da bi današnja saborska većina podržala te izmjene, a još je manja šansa da bi to učinila neka buduća većina nakon izbora 2015. ako HDZ osvoji vlast. Ipak, u okviru zakonskih mogućnosti predsjednika Republike ta je inicijativa korisna i otkriva, ako ne drugo, voljnost Ive Josipovića da dodatno demokratizira društvo. To je u sadašnjim prilikama dovoljno, ma koliko Josipović povremeno bio osamljen i distanciran od SDP-a iz kojega je ponikao.

Na drugoj je strani HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović koja se uspješno zapetljava u svojim izjavama, a temelj njezina nastupa jesu kritike aktualnog šefa države kojega optužuje da je proteklih 5 godina protratio jer ničim nije usmjerio niti uspio utjecati na neuspješnu SDP-ovu Vladu. Kolinda s jedne strane najavljuje »lupanje šakom o stol« premijeru Milanoviću, a javnost se često pita ima li s druge strane i podršku vlastite stranke, HDZ-a, kad umjereno govori o antifašizmu ili Titu. Ona luta, i unutar HDZ-ove politike, i unutar zakonskih ovlasti predsjednika Republike, često i unutar hrvatske dnevne politike u kojoj se ponaša kao da je nije bilo 20 godina, a ne svega dva mandata.

No, Kolinda Grabar-Kitarović je čista kamilica nasuprot kandidata Milana Kujundžića, čiji su desničarski istupi sada već postali – opasni. Po njemu, u preambuli Ustava više nema potrebe pozivati se na izvorišne osnove iz daljnje prošlosti, među njima i na ZAVNOH, već samo na Domovinski rat. Očito, Kujundžić je pomislio da je neka moda mijenjati Ustav, no zabunio se – antifašizam nitko u Hrvatskoj ne želi izbaciti iz Ustava, čak ni HDZ ni Kolinda Grabar-Kitarović, a onaj tko to želi ili ne poznaje Hrvatsku pa na izborima nema što tražiti, ili se neodgovorno igra s najozbiljnijim temama hrvatske povijesti. Uz to, Kujundžić govori i o moralnoj i etičkoj obnovi Hrvatske, a u tom kontekstu i o tome da, u vezi s natalitetnom politikom, u njegovu mandatu ne bi bilo zabrana. Kome treba moraliziranje oko natalitetne politike nego onima koji bi zabranjivali pobačaj, pa i na taj način vraćati Hrvatsku 50 ili 70 godina unatrag?

Srećom, Kujundžić je na ovim izborima potpuno neozbiljan kandidat i na njegove tragikomične prijedloge ne treba se puno ni osvrtati. On će njima samo učvrstiti poziciju HDZ-ove kandidatkinje kao jedine ozbiljne na desnici, a i biračima slijeva dodatno potvrditi koliko je važno da izađu na izbore i glasaju protiv takvih opasnih političkih ispada. Politika nije zafrkancija i predsjednički kandidati trebali bi biti ozbiljni ljudi koji poznaju hrvatsko društvo, hrvatske zakone, hrvatske tekovine i stečene civilizacijske minimume. Sve ostalo je traćenje našeg vremena.

Autor: Tihana Tomičić

Izvor: novilist.hr

Ostavite komentar

comments