Početna / Vijesti / Leko, Pusić, Holy: Zašto je Ivo Josipović najbolji izbor za predsjednika Hrvatske

Leko, Pusić, Holy: Zašto je Ivo Josipović najbolji izbor za predsjednika Hrvatske

‘Josipović želi angažirati sve strukture društva za ostvarenje boljeg života.’

Ivo Josipović-program

Predstavljanju izbornog programa predsjedničkog kandidata SDP-a Ive Josipovića nazočile su brojne osobe iz političkog, društvenog i gospodarskog života, među njima i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko koji kaže da je za njegovu provedbu, odnosno sigurniji i prospertetniji život građana, potreban angažman svih dijelova društva.

U izjavi novinarima nakon predstavljanja rekao je kako je iz programa vidljivo da je Josipović uočio mnoge kočnice u hrvatskom razvoju te da kroz izmjene Ustava pokušava angažirati “sve strukture u Hrvatskoj državi i društvu kako bismo izašli na put za bolji život s više pravednosti, za sigurniji život i prosperitet”.

“Mislim da je to vrlo ambiciozan program”, ocijenio je Leko.

Josipović je program predstavio uz slogan “To je pravi put”, a na pitanje novinara radi li se o pravom putu, Leko odgovara kako Josipović ima prijedlog i viziju.

“Naravno, ako se uključe svi subjekti u traženje puta, onda se može doći do rezultata”, ocijenio je.

Leko ne smatra da su ustavne promjene koje Josipović predlaže nešto imaginarno te kaže da, po njegovom sudu, građani ocjenjuju kako treba raditi “promjenu puta”.

Upitan kako komentira najavu Josipovića da će podršku za ustavne promjene, ako ne dobije potporu u Saboru, tražiti na referendumu, Leko odgovara kako ne želi spekulirati. “On nudi jednu široku raspravu i traži široku podršku, a demokracija je cjelina. Moraju svi sudjelovati da bismo našli rješenje, jer iza toga moramo živjeti i raditi na realizaciji tog rješenja”, rekao je.

Čelnica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić kazala je novinarima da joj se sviđa “tolerantni pristup” koji je Josipović imao na predstavljanju.

“Na neki način želi uključiti što veći broj ljudi sa što različitijim stavovima kojima je zajednička želja da se zemlja dobro razvija”, kazala je te dodala da je ta Josipovićeva sklonost uključivanju umjesto isključivanju pojedinih segmenata društva “vrlo korisna osobina i način mišljenja u našem uvjetima.

Predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić je rekao da podupire Josipovića jer je, uz ostalo, na jednoj visokoj razini predstavljao zemlju u ovih pet godina na međunarodnom planu.

“A na unutarnjem planu očekujemo više energije i odlučnosti bez obzira koja to Vlada bila i ovih sljedećih godinu dana, a i iza toga u mandatu. To je za predsjednika u drugom mandatu puno manji problem, on se više nikome ne treba dopadati, on može iznositi jasno svoje stavove i mislim da je to već i počeo u samoj kampanji na jedan vrlo kvalitetan način”, rekao je Čačić koji se slaže s Josipovićevim slogaon odnosno da je Josipović – pravi put. “Ne podcjenjujući druge kandidate, to je pravi put i nije loš ni slogan”, rekao je Čačić.

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy podržava zbog toga što u programu ima, kako je rekla, jako puno ‘zelenih’ ideja i ‘zelenog’ razmišljanja.

“S obzirom da je predsjednik Josipović najpopularniji političar u Hrvatskoj, sigurni smo da će biti i u sljedećem mandatu predsjednik”, rekla je Holy.

Kao najveći Josipovićev uspjeh u prvome mandatu smatra iniciranje promjena Ustava u dijelu nezastarijevanja kaznenih dijela korupcije i kriminala u pretvorbi. “Zbog toga je mijenjan i Kazneni zakon i zbog toga su političari, nekad vrlo utjecajni političari, između ostalog i bivši premijer, danas u zatvoru”, rekla je Holy.

Izvor: politikaplus.com

Ostavite komentar

comments