Početna / Vijesti / Ljubo Jurčić priznao poraz: Ivo Josipović je SDP-ov kandidat za predsjednika Hrvatske

Ljubo Jurčić priznao poraz: Ivo Josipović je SDP-ov kandidat za predsjednika Hrvatske

Prema prvim i još uvijek neslužbenim rezultatima koje smo dobili iz vrha SDP-a na izravnim stranačkim izborima u kojima se birao stranački kandidat za predsjednika države pobijedio je Ivo Josipović. Prema prvim informacijama na izbore je izašlo oko 60 posto glasača, a od velikih gradova u Hrvatskoj poraženi Ljubo Jurčić dobio je samo Osijek.

Prema rezultatima sa 187 biračkih mjesta obrađenih do 21 sat za Ivu Josipovića je glasovalo 6,423 glasača odnosno 64 posto SDP-ovaca dok je Ljubo Jurčić dobio 3,492 glasa ili 35 posto. U prvom govoru nakon proglašenja ovih rezultata, najvjerojatniji kandidat SDP-a za predsjednika Republike, Ivo Josipović rekao je kako već od ponedjeljka kreće u projekt pobjede na predsjedničkim izborima.

Jurčić čestitao pobjedu Josipoviću

Pozvao je sve građane i građanke “koji su željni demokracije, slobode, pravde u ovom društvu” da se priključe “brodu koji ide prema pobjedi” i na kojem “ima mjesta za sve”. Ljubo Jurčić čestitao je pobjedu Josipoviću te mu je zaželio puno sreće u narednoj predsjedničkoj kampanji.

Oko 34 tisuća članova stranke imalo je pravo biranja kandidata. Od osam sati ujutro do 20 sati SDP-ovci su ubacivali svoje listiće u kutije te su birali između “vladavine ekonomije” koju je predstavlja Ljubo Jurčić ili “vladavine prava” čije zaštitno lice bi bio Ivo Josipović .

“Vladavina ekonomije” protiv “vladavine prava”

U kuloarima se pričalo kako je Ivo Josipović bio kandidat predsjednika stranke Zorana Milanovića dok je Ljubo Jurčić draži onoj strarijoj gardi SDP-a. Do 17 sati na birališta je bilo izašlo oko 50 posto glasača koji su imali pravo birati.

U ove izbore, koji su na kraju iznjedrili SDP-ovog kandidata za predsjednika države, stranka je uložila čak 200 tisuća kuna. Kampanja između ova dva kandidata bila je poprilično “nevidljiva”, a jedino sučeljavanje dogodilo se na lokalnom Radiju 101.

HDZ čeka rezultate sistematskog pregleda Andrije Hebranga

U predsjedničku utrku danas se uključio potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin kojemu je jučer navečer stranačka središnjica dala potporu u borbi za tu utrku. Po riječima predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića, njihov kandidat za predsjednika Hrvatske dobio je potporu svih članova Predsjedništva IDS-a. Novi list danas je izvijestio kako će predsjednik HNS-a Radimir Čačić ipak odustati od ove utrke, a sve u svrhu pomaganja kandidatu SDP-a.

Na desnici se čeka sistematski pregled Andrije Hebranga koji bi nakon njega trebao odlučiti prihvaća li kandidaturu koju mu je, nekoliko dana prije svog odlaska s premijerskog mjesta, namijenio Ivo Sanader. Ne zna se još jasno ni je li odlazak počasnog predsjednika HDZ-a bio samo manevar kako bi se mogao kandidirati za predsjednika države te to neće još biti jasno do jeseni.

Kandidature objavili i Miroslav Tuđman te povjesničar Josip Jurčević

Sin prvog hrvatskog predsjednika Miroslav Tuđman svoju kampanju započeo je riječima kako je Hrvatska izgubila svoj ponos postavljajući se u servilan odnos prema EU, a da je razlog za to bila ekonomska kriza i vanjski dug od 40 milijardi eura. Već po toj izjavi je jasno na čemu će on graditi svoju kampanju za Pantovčak, a sudeći po ostalim kandidatima, niti na ovim izborima on neće imati velike šanse.

Kao posljednji nezavisni kandidat pojavio se i povjesničar Josip Jurčević koji je svoju kandidaturu za šefa države objavio prije desetak dana s riječima da novi predsjednik treba unijeti duboke promjene u zemlji i zaustaviti negativne društvene procese. Očekuje se da će do predsjedničkih izbora koji bi se trebali održati početkom 2010. godine pojaviti još poneki živopisni kandidat koji će kampanju učiniti zanimljivijom.

Ostavite komentar

comments