Početna / Vijesti / Međusobne optužbe za govor mržnje: Mijolović Dukić tvrdi da joj je hakiran Facebook profil

Međusobne optužbe za govor mržnje: Mijolović Dukić tvrdi da joj je hakiran Facebook profil

Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je protukandidata Ivu Josipovića da se ogradi od izjava varaždinskog psihijatra, suradnika SDP-a Nenada Horvata, koji je rekao da se ’90. ne bi dogodila da je ’45. duže trajala, te od Marka Rakara, člana Josipovićeva izbornog stožera, koji je hrvatske branitelje usporedio s Ku Klux Klanom.

online

Dopredsjednica HDZ-ove Zajednice žena Katarina Zrinski, Riječanka Rosanda Mijolović-Dukić, koja se na na Facebooku obrušila na HTV-ovu voditeljicu sučeljavanja Danielu Trbović, tvrdi da nije autorica napisanog .

– Imamo li mi pravo barem na jednog voditelja (koji nije protiv Hrvatske) ako plaćamo pristojbu kao i onih 5 posto Srba koji su večeras imali svoje voditelje? Prva stvar koju bih učinila kad bih ja bila na vlasti, srušila bih crvenu televiziju da nikada više Srbi u mojoj Hrvatskoj ne harače po mojim svetinjama. Bravo Kolinda, i u nemogućim uvjetima znaš se nositi sa svima – pisalo je u statusu na društvenoj mreži.

No Rosanda Mijolović-Dukić tvrdi da joj se nešto čudno događa s profilom već neko vrijeme.

– Očito, profil mi je hakiran. Nikada se ne bih koristila takvim rječnikom. Ja ću uvijek promovirati svoju stranku, HDZ, ali nikada ne bih govorila takvim rječnikom – kazala nam je na naše upite Mijolović-Dukić, a kasnije javila i da se obratila policiji.

– Koristim priliku da vam prenesem informaciju kako sam danas podnijela prijavu II PU Rijeka protiv nepoznatog počinitelja, vezano uz hakiranje mog Facebook računa i stavljanje statusa s kojim nemam nikakve veze. Sadržaj statusa koji je unijela nepoznata osoba protivi se mojim ljudskim, vjerskim i moralnim svjetonazorima. Žalosno je da se pojedinci služe ovakvim primjerima kako bi, gle slučajnosti, učinili stvari koje se svom snagom koriste u predizborne svrhe, a na štetu predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović. Još jednom ističem da se ograđujem od navoda i iskreno se nadam da će pravi krivci biti uskoro privedeni pred lice pravde. – napisala je na svom Facebook zidu.

Izborni stožer Ive Josipovića uputio je danas prijavu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zbog istupa na društvenim mrežama i internetu nekih stranačkih dužnosnika HDZ-a i HSP AS-a koje u Josipovićevu stožeru smatraju teškim oblicima govora mržnje .

»Radi se o teškim oblicima govora mržnje, diskriminaciji po nacionalnoj i po osnovi političkog opredjeljenja, zastrašivanju birača i općenito o metodama i retorici koja nije primjerena nigdje i nikome, a pogotovo u javnoj komunikaciji prema biračima na predsjedničkim izborima«, rekla je članica Glavnog odbora SDP-a Sandra Petrović Jakovina, na konferenciji za novinare u Josipovićevu stožeru u Novinarskom domu.

Josipovićev stožer DIP-u je prijavio predsjednicu Zajednice žena »Katarina Zrinski« Primorsko-goranske županije Rosandu Mijolović Dukić, zbog ‘facebook’ statusa u kojem je, među ostalim, napisala kako je »gadljivo gledati tv koju plaćamo, a vode je Srbi«.

Prijavili su i predsjednika varaždinske organizacije Mladeži HDZ-a Igora Borovca zbog tvrdnji da su za Josipovića glasovali »jugosmradovi i njihova orjunaška djeca« te predsjednika šestanovačkog HSP AS Jozu Balića, koji je na ‘facebooku’ objavio poziv svim članovima i simpatizerima stranke da u drugom krugu iziđu na izbore i glasuju za Kolindu Grabar Kitarović.

»Pronać ovih 76 glasova za lignju i dostavit mi njihova imena i prezimena najkasnije do 9.1.«, napisao je Balić, a nakon negativnih reakcija na njegovu objavu, oglasio se i vrh stranke, objašnjavajući da je Balić »spustio na nižu razinu dopis predsjednika Izbornog stožera i glavnog tajnika Pere Ćorića o ponašanju i aktivnostima stranačkih dužnosnika prije drugog kruga predsjedničkih izbora«.

U Josipovićevu stožeru zaključuju da je riječ o organiziranim akcijama strašenja i vrijeđanja birača suprotne političke opcije. »Zato smo zatražili reakciju DIP-a kao tijela koje osigurava zakonitost izbora, tražimo da se ovakav govor zaustavi, da se zaštite prava građana i ustavnopravni poredak«, kazala je Petrović Jakovina i dodala da se SDP »grozi retorike vrijeđa građane po nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, a birače koji glasuju za protukandidate zbog njihova izbora poziva na red«.

HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh podsjetio je da se predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović ogradila od takvih istupa dužnosnika HDZ-a, no smatra kako to nije dovoljno te da bi HDZ trebao reagirati sankcijama protiv svojih dužnosnika. »Nekoliko dana prije, Kolinda Grabar Kitarović morala se ograditi nakon pritiska javnosti i od vrlo ružnih izjava Mladeži HDZ-a Varaždina. Očito postaje praksa da se svako malo mora ograđivati od izjava stranačkih kolega pa se postavlja pitanje hoće li se do nedjelje morati ograditi od vlastite stranke«, rekao je Beus Richembergh.

Istup Rosande Mijolović Dukić tumači kao nastavak odnosa HDZ-a prema medijima, »koji se pretvara u opasnu najavu pokušaja povratka u 90-te godine«. Ocijenio je kako su »šovinstički ispadi HDZ-ovih dužnosnika« bili očekivani nakon svibanjske izjave predsjednika stranke Tomislava Karamarka da će pod HDZ-ovom vlašću svatko u svojoj kući moći misliti što želi, ali da će na javnoj sceni morati poštovati Domovinski rat, branitelje, poginule te političku doktrinu Franje Tuđmana i veliko djelo Gojka Šuška.

»Ta je izjava majka svih programatskih izjava HDZ-a, koji želi osvojiti vlast na predsjedničkim, a potom i na parlamentarnim izborima«, tumači Beus Richembergh.

Podsjetio je i da izjava HDZ-ova zastupnika Dujomira Marasovića da bi nova vlast »prvo trebala pomesti sve s HTV-a« nije naišla na Karamarkovu osudu.

»Najnoviji slučaj ispada bliske prijateljice naše predsjedničke kandidatkinje, visoke stranačke dužnosnice, nije ništa nego nastavak šovinističke kampanje protiv medija«, uvjeren je HNS-ov zastupnik.

U Josipovićevu stožeru novinarima su podijelili i fotografije Mijolović Dukić s Kolindom Grabar Kitarović, Tomislavom Karamarkom i glavnim tajnikom HDZ-a Milijanom Brkićem.

Na pitanje bi li se Josipović trebao ograditi od izjava njegova suradnika koji je branitelje što prosvjeduju u Savskoj nazvao Ku Klux Klanom i radi li se tu o govoru mržnje, Beus Richembergh je odgovorio kako je kampanja »vrijeme povišenih tonova i, na žalost, uvijek je za očekivati da iz različitih tabora i različitih miljea dolaze izjave koje nisu primjerene i koje prelaze granicu ne samo dobrog ukusa, nego i govora mržnje«.

»U ovom konkretnom slučaju, ne radi se o izjavama i komentarima građana niti podržavatelja pojedinih opcija, nego o dužnosnicima političkih stranaka, konkretno HDZ-a«, kazao je Beus Richembergh, ocijenivši da stranke moraju sankcionirati govor mržnje svojih dužnosnika. »Sve drugo što bi se moglo staviti na teret jednom ili drugom političkom taboru, naravno da osuđujemo, ali ne možemo u tom smjeru djelovati kao što možemno prema vlastitim strankama«, rekao je Beus Richemberg, naglasivši da bi SDP i HNS sasvim sigurno sankcionirali vlastite dužnosnike koji bi se odlučili na govor mržnje.

Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je protukandidata Ivu Josipovića da se ogradi od izjava varaždinskog psihijatra, suradnika SDP-a Nenada Horvata, koji je rekao da se ’90. ne bi dogodila da je ’45. duže trajala, te od Marka Rakara , člana Josipovićeva izbornog stožera, koji je hrvatske branitelje usporedio s Ku Klux Klanom.

Najavila je da će protiv članice HDZ-a u Rijeci koja je na društvenoj mreži napisala neprikladan sadržaj u vezi s nacionalnim sastavom djelatnika HRT-a biti pokrenut stegovni postupak.

Na novinarsko pitanje kako komentira govor mržnje njezinih pristaša na društvenim mrežama, Grabar-Kitarović je odgovorila kako ona, nažalost, ne može kontrolirati što ljudi govore.

Podsjetila je da se već ogradila od istupa jednog člana mladeži HDZ-a u Varaždinu te da se ograđuje od bilo kakvog govora mržnje i nesnošljivosti te ni o kome ne govori ružno.

»Voljela bih isto tako da se gospodin Josipović ogradi od govora mržnje jer ga nisam čula da se ogradio od izjava suradnika Marka Rakara, koji je usporedio naše branitelje s Ku Klux Klanom, niti od izjave, iz Varaždina, jednog njihovog člana, koji je izjavio da je ’45. duže trajala da se ’90. ne bi dogodila. Oprostite, to je govor mržnje isto tako«, istaknula je Grabar-Kitarović.

Rekla je kako je Josipović predsjednik Republike te kako od njega očekuje da se ogradi od takvog govora. »A da ne spominjem i poneke izjave njegovog šefa, premijera Milanovića, i sada već bivšega, jednog ministra (Jovanović)«, dodala je.

Na pitanje kako komentira najave Josipovićeva stožera da će zbog govora mržnje podnijeti prijavu Državnom izbornom povjerenstvu, Grabar-Kitarović je odgovorila: »Pa neka nas prijave. Gledajte, mi ne potičemo govor mržnje.«

Podsjetila je da se ona isti dan ogradila od istupa člana mladeži HDZ-a u Varaždinu te da je njezina izjava u medijima i na facebooku.

»Protiv te osobe u Varaždinu pokrenut je stegovni postupak«, dodala je.

Na pitanje hoće li članica HDZ-a Rijeci biti isključena iz stranke zbog neprimjerenog istupa na društvenoj mreži, Grabar-Kitarović je odgovorila kako ona nije ta koja će presuđivati te da će stegovni postupak biti pokrenut kad mjerodavna tijela stranke o tome odluče.

Na novinarsko pitanje hoće li vratiti donaciju koju joj je u kampanji uplatio Zdravko Mamić, Grabar-Kitarović odgovorila je protupitanjem: »Zašto?«

»Oprostite, sve su donacije transparentne i prijavljene su DIP-u i DIP će dati svoju riječ. Ne znam čemu uopće takva pitanja«, dodala je.

Na novinarsku opasku kako se misli na moralnu obvezu s obzirom na stanje u hrvatskome nogometu, ona je je uzvratila kako se politika ne miješa u nogomet.

Mamić ima jednako pravo dati donaciju kao i svaki drugi građanin Hrvatske i ne možete nekoga a priori osuđivati ni za što, ocijenila je Grabar-Kitarović.

Ona se danas u Splitu sastala s načelnicima i gradonačelnicima otoka, kojima je rekla kako na otocima treba poboljšati infrastrukturu i riješiti pitanje neprespektivnih vojnih objekata. Zauzela se za razvoj ribarstva na otocima te je iznijela podatak da je ove godine iz EU fondova bilo dodijeljeno 36 milijuna eura za ribarstvo, ali država, istaknula je, »nije povukla niti jedan euro«.

Sastala se s članovima Hrvatske gorske službe spašavanja i Crvenoga križa. Rekla je kako im je osobno zahvalila što su zaslužni za spašavanje mnogih života. Kada bude izabrana za predsjednicu, kako je rekla, zauzet će se da se HGSS uključi u sustav domovinske sigurnosti i za rješavanje fnancijskih teškoća HGSS-a. Stipe Božić joj je u razgovoru rekao da je HGSS-u potrebna pomoć države.

Prije odlaska u Imotski Kolinda Grabar-Kitarović sastat će se sa splitskim studentima te s predstavnicima Udruge nezaposlenih i Udruge »Franak«.

Autor: Hina/ Tihana Tomičić

Izvor: novilist.hr

Ostavite komentar

comments