Početna / Vijesti / Mesić sakupio 223, a Kosor 92 tisuće potpisa potpore

Mesić sakupio 223, a Kosor 92 tisuće potpisa potpore

mesic

ZAGREB – Aktualni predsjednik Republike Stjepan Mesić prikupio je uvjerljivo najviše potpisa za potporu svoje predsjedničke kandidature i tako stekao izvjesnu psihološku prednost uoči izbora. Čak 223.580 hrvatskih birača svojim je potpisom izrazilo želju da Mesić i u idućih pet godina obnaša predsjedničku dužnost. U Hrvatskoj može glasovati 2,8 milijuna građana. Njegova najveća konkurentica, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, uspjela je prikupiti 92.000 potpisa. Kandidature Državnom izbornom povjerenstvu predalo je 13 hrvatskih građana s ukupno nešto više od 500.000 potpisa. Kandidati za predsjednika Republike su i Đurđa Adlešić (HSLS), Ivić Pašalić (Hrvatski blok), Ante Kovačević (HKDU), Miroslav Raih (Hrvatska stranka mladih) te neovisni Slaven Letica, Miroslav Ćiro Blažević, Ljubo Ćesić Rojs, Boris Mikšić, Doris Košta, Mladen Kešer i Tomislav Petrak.
Najavljeni kandidat Stjepan Gnječ javio se sinoć u emisiju HTV-a i izjavio da unatoč prikupljih 13.000 potpisa odustaje od kandidature želeći ukazati na nedemokratičnost u izbornoj proceduri. U roku 48 sati DIP mora potvrditi pravovaljanost svih kandidatura, a u četvrtak započinje službena predizborna kampanja.
Samo jedan krug?
Upitan da prokomentira prognoze po kojima bi izbori za predsjednika bili završeni već u prvom krugu, Mesić je odgovorio da bi to volio.
– Ako mene pitate ja bih volio da je samo jedan krug, rekao je Mesić. Dodao je kako vjeruje da je u prvom mandatu ispunio ono što se od njega očekivalo.
Pomogao sam da se Hrvatska otvori i demokratizira i da njene institucije profunkcioniraju kao u zemljama etablirane demokracije, rekao je Mesić. S njim su u DIP došli i predstavnici osam stranaka predlagatelja njegove predsjedničke kandidature. To su bili: Ivica Račan (SDP), Vesna Pusić (HNS), Ljubica Lalić (HSS), Ivan Jakovčić (IDS), Jozo Radoš (Libra), Zlatko Benašić (LS), Nikola Ivaniš (PGS) i Šemso Tanković (SDA).
Državni interesi
Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je sinoć predajući svoju kandidaturu DIP-u, da bi kao predsjednica države puno bolje štitila hrvatske državne i nacionalne interese. Upitana očekuje li pobjedu u prvom ili drugom izbornom krugu uzvratila je: »Bit ću realna, u drugom.«
HDZ-ova kandidatkinja u povjerenstvo je došla s najbrojnijom pratnjom od svih kandidata. Među njih stotinjak bili su i čelnici HDZ-a, Vlade i Sabora na čelu s Ivom Sanaderom i Vladimirom Šeksom.

Potporu su joj iskazali i brojni vrhunski športaši među kojima košarkaš Dino Rađa, kapetan zlatnih rukometaša Slavko Goluža, Dinamov nogometaš Dario Zahora. Među onima koji su došli poduprijeti Jadranku Kosor primijećeni su i Tereza Kesovija, Mladen Bodalec, Dražen Žanko.
Pašalić udario na Kosor i Mesića
Predavši više od dvadeset tisuća potpisa građana, Ivić Pašalić i Đurđa Adlešić prijavili su jučer predsjedničke kandidature Državnome izbornom povjerenstvu: on s crvenom kravatom, ona u svijetlocrvenome kompletiću.
Nasusprot sluganskoj, zastupam suverenističku državnu politiku, i nikada nisam izdao nacionalne interese – tako Pašalić odgovara na novinarsko pitanje zašto bi bio dobar predsjednik Republike. »Zauzeo bih se da hrvatski građani dobro žive, da se ne izručuju generali. Pokazao sam da držim do svojih obećanja«, podsjetio je ‘doktor’, koji za Jadranku Kosor tvrdi da je »kandidat iste politike kao što je Mesićeva«. Đurđa Adlešić, pak, »javnim predsjedničkim utjecajem« želi poboljšati život »izgubljenim generacijama« bez posla: i mladima koje ga još nisu našle, i starijima koje su ga već izgubile. »Imam iskustva. U Bjelovaru je u protekle četiri godine nezaposlenost smanjena za trećinu«, argumentira bjelovarska gradonačelnica.
Ljubo Ćesić-Rojs predao je jučer DIP-u 24.208 potpisa potpore svojoj kandidaturi za predsjednika Republike, od čega je, kako je rekao, čak 12.000 prikupljeno u Zagrebu.

Nezaobilazni Haag

Glas za mene je glas za Antu Gotovinu koji je trenutačno sam na braniku domovine. Svi koji misle da treba sačuvati jedinu nam Hrvatsku glasat će za mene, a svi koji misle da je Hrvatska nastala na zločinu i da Gotovina treba ići u Haag glasat će za ostale kandidate, rekao je Rojs. U Rojsovoj pratnji bili su, uz ostale, Ivan Bobetko i Marinko Krešić. Svoje potpise, njih nešto preko 20.000 predao je jučer i Miroslav Ćiro Blažević. On je rekao da su njegovi glavni aduti to što ga narod poznaje, što je apsolutno nekompromitiran. Njegov slogan bit će vratiti Hrvatima osmijeh na lice.
Mladi, tek 26-godišnji Miroslav Raih kandidirao se pak da pokaže da i Hrvatska mladež ima što reći »iako joj je to danas onemogućeno«.
Svoju je predsjedničku kandidaturu u Državno izborno povjerenstvo predala i Doris Košta. »Prekinimo hrvatsku šutnju za njeno bolje sutra«, moto je splitske odvjetnice čiju je kandidaturu za predsjedničke izbore potpisima poduprlo oko 13 tisuća birača. Ona u izbornu utrku ulazi kao kandidat Saveza udruga stanara Hrvatske.
Tomislav Petrak kandidat Hrvatske pučke stanke kasno navečer u pratnji predsjednika stranke Tomislava Merčepa predao je 11.700 potpisa.

Izvor: Novi List

Ostavite komentar

comments