Početna / Vijesti / Mesić: USKOK bi od Sanadera i o njemu mogao puno doznati

Mesić: USKOK bi od Sanadera i o njemu mogao puno doznati

Stjepan Mesić je dao ekskluzivni, intimni intervju za Novu TV.

Stjepan Mesić osvrnuo se i na prozivke kako je mandat započeo pričajući po Francuskoj viceve o prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. ‘To se prezentiralo na krivi način. Nakon što sam tada bio gotov s intervjuom, rekli su mi da su čuli da sam duhovit pa da ispričam neki vic koji se priča u Hrvatskoj, i onda sam ja ispričao vic o Franji Tuđmanu koji je tada bio aktualan. Nisam znao da će to izaći u javnost’, pojasnio je Stjepan Mesić.

Na upit zbog čega je na početku mandata umirovio 12 generala, Mesić je istaknuo kako je to morao učiniti, jer je uplitanje vojske u politiku vrlo opasno. ‘Organizirali bi se po vojarnama i krenuli sakupljati potpise. Stvar bi vrlo brzo izmakla kontroli pa sam morao brzo reagirati. Mogao sam i žešće’, dodao je Mesić.

‘Nije bilo oznake tajnosti’

Opovrgnuo je da je čim je došao na Pantovčak otvorio Tuđmanove arhive koji su imali oznaku tajnosti. ‘Nije bilo oznake tajnosti’, rekao je Mesić, ‘to su snimke razgovora koji su vođeni u uredu iz kojih se vidi da su se tu donosile odluke koje se tu nisu smjele donositi’.

‘Hrvatska zbog toga nema posljedica. Hrvatska ima posljedice zbog toga što je netko radio zločine. Još za vrijeme Tuđmanove vladavine donesen je zakon o suradnji s haškim sudom, a to znači da je Hrvatska morala predati sve dokumente koje Haag traži’, rekao je Mesić i dodao kako Hrvatskoj neće pomoći da se za nju laže.

Na to da ga zbog toga neki zovu veleizdajnikom Mesić je rekao da svi, pa tako i on imaju dežurne kritičare.

Stjepan Mesić dotaknuo se Sanadera, Polančeca i priče oko INE i MOL-a. ‘Očito je da je netko iz vlasti omogućio da se dionice fondova INE prodaju MOL-u. U vlasničkoj strukturi nije velika razlika, ali u upravljačkoj sva prava ima MOL. Bilo bi zgodno utvrditi što su podjedinici koji su to omogućili dobili za uzvrat’, rekao je Mesić. ‘Sanader je rekao kako je Polančec za sve odgovoran’, rekao je Mesić i dodao kako nije istina da je sa Sanaderom, nakon što se povukao iz politike, zahladio odnose.

‘Što više poznam Sanadera to više vjerujem Kosor’

‘On meni govori da će mi poslati USKOK, a ja samo odgovaram. USKOK bi od njega imao sigurno puno toga za doznati, od mene definitivno ništa’, rekao je Mesić i istaknuo kako on nije tužilac, no siguran je da je bilo nezakonitih radnji. Na upit kako to da je prije Jadranku Kosor zvao Suzana, a danas je hvali, Mesić je pojasno kako su se te stvari događale za vrijeme predsjedničkih izbora. ‘U izbornoj kampanji u kojoj je sudjelovala i današnja premijerka ide se s težim izjavama. Danas mogu reći da Jadranka Kosor dobro obavljao svoj posao, ima sposobnosti, razumije probleme i zna kako ih rješavati’, tvrdi Mesić. Na upit vjeruje li više premijerki Kosor nego što je vjerovao Sanaderu, Mesić je izjavio da što više poznaje Sanadera, sve više vjeruje Kosor.

Stjepan Mesić izjavio je kako je Hrvatska puna ratnih profitera te rekao kako Vladimir Zagorec nije jedini. ‘Da je on jedini, imali bi sjajnu situaciju. Razotkrit će se svi, na sve će doći red’, rekao je Mesić i pojasnio u kakvoj je vezi s Hrvojem Petračem. ‘Ja sam njega sreo dva puta u životu. Prvi put je to bilo kod jednog mog prijatelja, on je dolazio, a ja sam odlazio. Drugi put sam ga sreo na rođendanu pokojnog Ive Pukanića. Petrač se tada sa svima rukovao pa tako i sa mnom’, rekao je Stjepan Mesić.

Policija sve efikasnija

Osvrnuo se na rad policije koja je ove godine nakon dva teška ubojstva itekako imala posla. Na upit misli li da je policija napravila previše propusta u slučaju ubojstva Ivane Hodak, Mesić je objasnio što misli. ‘Rad policije je sve efikasniji. No, trebaju raditi na edukaciji operativaca. Nisam zadovoljan kako je policija reagirala na pokušaj ubojstva Ive Pukanića. Tek kada je čovjek ubijen, shvatili su da je bio u opasnosti’, rekao je Mesić.

U intervjuu za Novu TV Mesić je naglasio kako nije istina da je nakon posjeta Papi zatoplio odnose s crkvom. ‘Nikada odnose s Crkvom nisam ni zahladio. Kada sam rekao da vjerskim simbolima nema mjesta u javnom ustanovama, onda su se javili neki moralizatori i rekli kako sam protiv križa. Ja križeve nikada nisam spomenuo, Islam nema križa, a ni židovska zvijezda ne može biti u javnoj ustanovi. Crkva mora biti odvojena od države i to mora biti jasno onim biskupima koji je napadaju’, rekao je Stjepan Mesić.

Najveće zasluge na polju vanjske politike

Svojom najvećom zaslugom na polju vanjske politike Mesić smatra otvaranje prema Europi i dobre odnose sa susjedima. ‘Odnosi sa susjedima nas legitimiraju prema Europi, a naše susjedstvo naše je tržište’, rekao je Mesić i dodao kako Hrvatska neće izgubiti dio teritorija u sporu sa Slovenijom ukoliko se bude poštivalo međunarodno pravo. ‘Netko je tu mislio da smo ranjivi, pa da će profitirati’, izjavio je Mesić.

Novinarku Nove TV Mesić je odveo u cvjećarnicu na Pantovčaku koju je zahvatila recesija. ‘Istina je da su buketi nešto skromniji nego prije, štedi se svugdje pa tako i u cvjećarnici’, rekao je Mesić. Pokazao je i 20 odličja koja je dobio u dva predsjednička mandata te svoju bogatu kolekciju maketa brodica. Otkrio je što mu je bivši premijer Ivo Sanader poklanjao za svaki rođendan. ‘Od Sanadera sam za svaki rođendan dobio brodicu’, rekao je Mesić.

Izvor: Dnevnik.hr

Ostavite komentar

comments