Početna / Vijesti / Milan Bandić potvrdio: Kandidiram se za predsjednika

Milan Bandić potvrdio: Kandidiram se za predsjednika

bandic_milanovic.wideMilan Bandić sutra će u 7 sati ujutro na Sljemenu objaviti kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske, potvrdili su nam iz njegova predizbornog stožera.

Bandićevi ljudi: Neka nas izbace iz SDP-a, vraćamo se kad ode Milanović

Predsjednička kandidatura zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića otvorila je sukob među ljudima koji zajedno, gotovo cijelo desetljeće, vode hrvatsku metropolu. Dio vodećih zagrebačkih esdepeovaca odlučio je ostati vjeran stranci, a većina podržava ambicije Milana Bandića i spremna mu je pomoći u kampanji.

– Neka idu! Nakon isključivanja Milana Bandića izbacivanje tih ljudi bit će nam samo bonus – ustvrdio je naš sugovornik iz najužeg vodstva SDP-a.

Vodstvo stranke ne namjerava raspustiti zagrebački ogranak SDP-a. Vodstvo najbrojnije stranačke organizacije preuzet će Ivo Jelušić. – Na posljednjoj konvenciji dobio sam više glasova za zamjenika nego Bandić za predsjednika zagrebačke organizacije. Zbog njega nisam ni ušao u stranku pa ne moram ni dijeliti njegovu odluku – rekao je zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić. Gradonačelničke ovlasti Bandić će, za kampanje, prenijeti samo na Jelenu Pavičić Vukičević iako ona i Jelušić formalno imaju isti status.

Neka piše mami!

Bandićevi najbliži suradnici prenijeli su i informaciju da je zagrebački gradonačelnik predsjedniku stranke Zoranu Milanoviću poslao zahtjev za zamrzavanjem članstva u SDP-u kako bi zaštitio svoje ljude od odmazde.

– Može on pisati majci u Poganu Vlaku! U statutu SDP-a ne postoji mogućnost zamrzavanja članstva – rekao je naš sugovornik i dodao kako je nešto slično pokušao napraviti i Mato Arlović kad je imenovan za ustavnog suca, no da je usprkos tomu ispisan iz članstva. Za razliku od središnjice stranke, koja na sve moguće načine pokušava ignorirati Milana Bandića i suzdržava se od službenih komentara, njegovi su pobornici mnogo otvoreniji.

– Neka me izbace iz SDP-a, vratit ću se u stranku kad izbace Zorana Milanovića – rekao je Slavko Kojić, zagrebački šef financija, koji je odlučio podržati Bandićev pohod na Pantovčak zbog prijateljstva koje ih veže posljednjih 25 godina. Prijateljstvo je najčešća riječ koju upotrebljavaju i ostali Bandićevi pobornici, čak i oni koji nisu članovi SDP-a, no zbog njega miješaju se i u politiku zagrebačkog ogranka stranke.

– Nikada nisam izdao prijatelje, niti mijenjao uvjerenja. Mogu se samo sramiti mnogi od onih koji će sada napadati jer im je pozapošljavao cijele obitelji po državnim i gradskim institucijama – rekao je Pavle Kalinić.

Veže ih prijateljstvo

Uz Milana Bandića ostat će i Davor Jelavić, Zvonimir Šostar, Dušo Ljuština, Jelena Pavičić Vukičević, Miro Laco… No njihova podrška ne iznenađuje jer ih je Bandić sve odreda postavio na pročelničke ili zamjeničke dužnosti. Većina njih ne može se ni nadati nekim unosnim položajima čak i ako Bandić pobijedi, no ipak su ga odlučili podržati. S druge strane barikade, pak, ostat će Ivo Jelušić, Boris Šprem i Ivo Čović koji su svoju sudbinu vezali uz stranku.

Komadina napustio sjednicu Predsjedništva SDP-a

Na sjednici Predsjedništva SDP-a večeras je bilo izuzetno napeto. Nakon sukoba između Zorana Milanovića i Zlatka Komadine koji nije samo član Predsjedništva nego i potpredsjednik stranke, Komadina je izbačen iz Milanovićeve sobe u kojoj se održavao sastanak.

Komadina je tražio da se na sjednici raspravlja o slučaju Bandić, jer smatra da je nedopustivo da se priča odvija u medijima umjesto da se raščisti unutar stranke. Milanović je smatrao da je to udarac na njegovo pravo da kao predsjednik vodi stranku i rekao Komadini da ako tako nastavi, može napustiti sjednicu, što je Komadina i učinio.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel zamjerio je Milanoviću način na koji se SDP postavio u slučaju Arbitražnog sporazuma sa Slovenijom što sigurno nije pridonijelo uspostavljanju dobre atmosfere na sastanku.

Sve se to odvijalo u vrijeme kada je izišla informacija da Bandić, čija se predsjednička kandidatura očekuje sutra, zamrzava svoje članstvo u SDP- u i sve svoje stranačke funkcije na 90 dana.

Nakon tri sata sjednice, u kojima su u međuvremenu neki članovi Predsjedništva otišli, novinari na Iblerovu trgu još uvijek čekaju završetak sastanka i izjave predsjednika stranke i članova Predsjedništva o izbivanjima na sjednici.

Izvor: Vecernji.hr

Ostavite komentar

comments