Početna / Vijesti / Milan Bandić profitira na svađi Hebranga, Vidoševića i Primorca

Milan Bandić profitira na svađi Hebranga, Vidoševića i Primorca

Hebrang_primoracKandidatima ljevice ide u prilog bitka na desnici, a Bandić ne polemizira s protukandidatima, poručujući da on radi dok se drugi svađaju.

Iako je već bio otpisan kao čovjek koji nema nikakve šanske za ulazak u drugi krug, službeni kandidat HDZ-a Andrija Hebrang preksinoć je, po mnogima, napravio prvi korak za preokret u razračunavanju sa Nadanom Vidoševićem i Draganom Primorcem u bitci za HDZ-ovo biračko tijelo. Dok su u prvoj polovici kampanje Vidošević i Primorac uspjeli pasivnom Hebrangu preoteti dobar dio birača, u drugom dijelu Hebrang je očito odlučio uzvratiti žestokom paljbom.

– Hvala ti što si me zabavio i osvježio mi dan, poručila je nakon preksinoćnje debate na Novoj TV Hebrangu šefica Jadranka Kosor, a i najveći politički neistomišljenici, poput Vesne Pusić, priznavali su mu nakon sučeljavanja na Novoj TV kako je »bio odličan«.

Pusić hvali Hebranga jer je više nego jasno da kandidatima ljevice, i njoj i Ivi Josipoviću, ide u prilog rat među kandidatima desnice. Umjesto uobičajne bitke između ljevice i desnice, desni se kandidati iscrpljuju na međusobnim svađama dok ljevica mirno homogenizira vlastito biračko tijelo.

– Ne borimo se za isto biračko tijelo pa nam ova bitka ne donosi neku korist, ali nam niti ne šteti. Mi smo daleko, na 30 posto, ali je istina da ova negativna kampanja između desnih kandidata šteti tim ljudima. Na početku kampanje procijenili smo kako birači ne vole prepucavanja i prljavu kampanju, pa sam siguran da taj tip kampanje ne bi vodili čak ni da smo imali situaciju sukoba sa desnim kandidatima – ističe šef Josipovićevog stožera Mirando Mrsić.

Gužva na desnici, međutim, nije ostavila puno izbora Hebrangu, Primorcu i Vidoševiću. Hebrang je prisiljen krenuti oštro ne bi li ponovo okupio HDZ-ovo biračko tijelo, koje se zbog krize u HDZ-u, kako pokazuju recentne ankete, rascijepilo na četiri skoro podjednaka dijela – između Hebranga, Primorca, Bandića i Vidoševića. Bitka za to biračko tijelo, ali i osobne netrpeljivosti i frustracije, razlog su tome što su u najljućem srazu trenutno Hebrang i Primorac, te jednim dijelom Vidošević.

– Istina je da sam prvi počeo, optuživši Primorca da je dezerter a Vidoševića da je profiter. Dobro sam im zapaprio! I činit ću tako do kraja, bockat ću ih sve do izbora. To je legitiman način borbe, a osim toga želim da nestanu sive zone iz njihovih biografija. Ne možeš ići u predsjedničke izbore s toliko sivih rupa – priznaje Hebrang. Primorac mu se dodatno zamjerio jer je zatajio svoje predsjedničke ambicije. Kada ga je zamjenik predsjednice HDZ-a Darko Milinović ljetos izravno upitao: »Dragane, imaš li se namjere kandidirati«, Primorac mu je odgovorio: »Ne, nemam«. To mu Hebrang nije zaboravio.

Zbog sklonosti žestokoj retorici, Primorac i Hebrang mogli bi obojica zaraditi u javnosti problematičan status svađalica, međutim, za izvorne HDZ-ovce Hebrangove strelice usmjerene na kratak braniteljski status i bijeg iz Hrvatske u vrijeme Domovinskog rata mogle bi naštetiti Primorcu.

Nadan Vidošević odlučio se, pak, za taktiku »neiritiranja«. U nedostatku pravih argumenata za odgovor na pitanje o ogromnoj imovini s kojom rapsolaže, Vidošević se jednostavno trudi držati podalje od sukoba, pa uglavnom ne odgovara niti na direktna prozivanja želeći postići efekt čovjeka koji nije, poput Primoraca i Hebranga, svađalica.

Na bratoubilačkom ratu u trokutu Hebrang-Primorac-Vidošević, po procjeni političkog analitičara Žarka Puhovskog, nestati mogu slabiji Primorac i Vidoševića, a profitirati – Milan Bandić.

– Bandić se ponovno odlučio na »postmodernu« kampanju u kojoj ga, ustvari, uopće nema: ne polemizira s protukandidatima, poručuje »dok se oni svađaju ja radim«, a ako i dođe na sučeljavanje glumi lutku od kartona. Očito je procijenio da mu taj tip kampanje najviše odgovara, jer tako ne dolaze na red njegove problematične točke. Uspije li mu primjenom te taktike ući u drugi krug, Josipović će imati velikih problema s njim – smatra Puhovski. Bandić je, smatra, najveći potencijalni profiter bitke na desnici, te najozbiljnija ugroza za Ivu Josipovića u drugom krugu.

Izvor: Novi list, 12.12.2009., str.4, Novi list.hr

Ostavite komentar

comments