Početna / Vijesti / Milanović: Ne zanima me Bandić, novi predsjednik bit će Josipović

Milanović: Ne zanima me Bandić, novi predsjednik bit će Josipović

milanović, josipovićU izbornom stožeru SDP-ovog kandidata Ive Josipovića svečarska atmosfera. Na ulazu u Novinarski dom poznata gužva kada se ide k pobjedniku. Tamo je slavio i Stjepan Mesić. Uz Ivu Josipovića koji se jedva probija kroz masu ljudi u dvorani, predsjednik stranke Zoran Milanović također je bio zadovoljan.

– Očekivano – kratko nam kaže na početku razgovora Zoran Milanović komentirajući prvi krug predsjedničkih izbora. – Rezultat je dobar te potvrđuje sva naša predviđanja da će Josipović premoćno ući u drugi kruge, gdje će, pokazuju to ovi rezultati i pobjediti na izborima te biti novi hrvatski predsjednik. Posebno zadovoljava da je Ivo Josipović nadmašio svoje konkurente s tako velikom razlikom.

Pobijedio bi i Hebranga

* Kako ocjenjujete rezultata Milana Bandića, vašeg donedavnog člana?

– Ne zamaram se njegovim rezultatima. Josipović pobjeđuje u drugom krugu.

* Zar, vas nimalo to ne zanima, pa ipak je on političar koji se hvali svojim SDP-ovskim korijenima?

– Nisam detaljnije pratio njegovu kampanju. Može se on pozivati na što hoće, ali Josipović je pokazao da je najbolji kandidat te izbor građana ove zemlje. Nisam opterećen drugim krugom jer Josipović će pobijediti tko god bude s druge strane, i Bandića, i Hebranga, i svakog drugog koji bi se tu našao, kao što je to učinio u prvom krugu.

* Kako ocjenjujete ovako slabi odaziv birača?

– Mislim da se mi političari, koliko god nas ima, trebamo zapitati zašto je to tako. Nije krivo ni kišno vrijeme, ni blagdani, ni neke druge stvari, već politika kao takva, jer očito nismo znali motivirati stanovništvo.

* Sada kada vidite rezultate, mislite li da je ljevica ipak trebala imati jednog zajedničkog kandidata, koji bi možda već pobjedio u prvom krugu?

– To su zakoni demokracije. Nitko ne može onemogućiti nekome da se iskaže na izborima i okuša svoju snagu. Mi poštujemo te kandidate, kao što očekujemo njihovu podršku u drugom krugu.

* Što mislite o rezultatu Vesne Pusić koji je možda ipak ispod očekivanja?

– Ne znam zašto bi bio ispod očekivanja. Njen rezultat je na nivou glasova koje i inače dobiva HNS. Vesna Pusić je vodila dobru i angažiranu kampanju i ne vidim razloga da bude nezadovoljna. Potvrdila je svoje mjesto na političkoj sceni Hrvatske.

* Je li rezultat Vesne Pusić i neka vrsta zaloga za najavljenu koaliciju SDP-a i HNS-a na parlamentarnim izborima?

– Da, naša koalicija će polučiti još bolji rezultata nego što je to običan matematički zbroj naših i njihovih glasova.

* Jesu li ovi izbori bili neka vrsta sraza SDP-ovih i HDZ-ovih kandidata?

– Ne, jer SDP je imao jednog kandidata Ivu Josipovića koji je odnio premoćnu pobjedu. Josipović je novi hrvatski predsjednik.

* Što je za vas veća poruka – uvjerljivi rezultata Ive Josipovića ili slabi odaziv birača?

– Hrvatska je poručila da želi poštenog i vrijednog čovjeka na čelu države u trenutku kada nas je zapljusnula kriza, kada se svi skupa zgražavamo i gušimo u korupcijskim aferama. Građani su poručili da nam treba predsjednik u kojeg smo sigurni, koji ulijeva povjerenje. Osim toga, Josipović je predsjednik koji će nas uvesti u EU.

Pošteni predsjednik

* Kako objašnjavate da se čak četiri kandidata smjestilo u rasponu od 10 do 15 posto glasova, prava gužva u “šesnaestercu”.

– Konkurencija je bila najjača do sada jer je bilo puno kandidata. Drugo je pitanje koliko su neki od njih dorasli dužnosti za koju su se kandidirali.

* No, neki politolozi već kažu da je, kako pokazuju ankete, unijeti u drugi krug puno manje od 20 posto glasova porazno malo.

– Pa, u neku ruku je tako, ali politika je takav “posao”. To pokazuje i određeno raspoloženje birača.

* Koliko ovakav rezultata Josipovića znači za SDP?

– Naravno da mi je drago zbog stranke koja se itekako potrudila, ali Josipović neće biti predsjednik samo SDP-ovaca, već svih građana ove zemlje. Mislim da svi imamo pravo na jednog poštenog predsjednika kakav je Ivo Josipović. Mi smo transparentno financirali kampanju. No, moramo se upitati kako to da smo mi kao tako organizirana stranka osjetili financijsko opterećenje, a neki drugi kandidati su se tako nehajno razbacivali, a nisu iza sebe, kako kažu, imali ni jednog jakog donatora.

Izvor: Jutarnji.hr

Ostavite komentar

comments