Početna / Vijesti / Milanovićev autogol: ključna pogreška u odnosu s Bandićem

Milanovićev autogol: ključna pogreška u odnosu s Bandićem

BANDIC_MILANOVIC9-170509.1_thumbNa odluku zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića o ulasku u utrku za Pantovčak koju je u petak objavio u društvu Željka Keruma, utjecalo je, prema svjedočenju nekolicine njegovih najbližih suradnika, pet ključnih razloga.

Iznenadno povlačenje Ive Sanadera otvorilo mu je prostor za ispunjenje njegove glavne političke ambicije i pohod na predsjedničku poziciju. Premoćna izborna pobjeda na svibanjskim izborima u Zagrebu potvrdila mu je da, unatoč svim korupcijskim aferama, još uvijek uživa golemu potporu birača.

Sve zaoštreniji odnosi s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, koji su kulminirali formiranjem stranačke liste socijaldemokrata u Zagrebu predvođene najžešćim Bandićevim kritičarima, razbili su kod Bandića iluziju da Milanović i on mogu biti politički partneri.

Slaba igra

Osobno razočaranje što ga je Milanović potpuno zaobišao pri odabiru SDP-ova kandidata, nego je favorizirao Ivu Josipovića, kod Bandića je stvorilo želju da svojem stranačkom šefu pokaže tko stvarno može dobiti bitku za Pantovčak. Uz to, presudna je bila i Bandićeva procjena da je zagrebačka blagajna prazna, te da je ovo pravi trenutak za bijeg na višu poziciju.

– Bandić je shvatio da je ovo najbolja prilika da ostvari svoj san i postane predsjednik Hrvatske. On više nema što čekati. Ovo je njegovo sad ili nikad, jer tko u siječnju pobijedi, bit će predsjednik idućih 10 godina – ispričao nam je jedan SDP-ovac, kojemu je Bandić također povjerio svoje predsjedničke ambicije.

Jedan visokopozicionirani saborski zastupnik socijaldemokrata, pak, zamjera predsjedniku SDP-a što nije mudrije odigrao s Bandićem.

– Da je Milanović uključio Bandića u unutarstranačku utrku za predsjedničkog kandidata, izbjegli bismo ovo što nam se sada događa. Ako bi članovi SDP-a izabrali Bandića, on bi danas bio glavni favorit predsjedničkih izbora s realnom mogućnošću da, uz potporu SDP-a, pobijedi već u prvom krugu.

Milanoviću bi se nakon takve uvjerljive pobjede otvorio put k pobjedi na parlamentarnim izborima, ali i prema zauzimanju kontrole nad Bandićevom zagrebačkom organizacijom.

Jednim udarcem riješili bismo tri problema – zaključuje ovaj SDP-ovac koji je uvjeren da će Bandićeva kandidatura pomrsiti račune Ivi Josipoviću, SDP-ovcu koji za sada uvjerljivo vodi pred svim ostalim pretendentima na poziciju Mesićeva nasljednika.

Leko: Imamo kandidata

Opasnost od Bandićeve kandidature dovela je do prave zavjere šutnje u vrhu SDP-a. Desetak najviših dužnosnika stranke tijekom vikenda odbilo je komentirati mogućnost Bandićeva samostalnog izlaska na izbore. Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Josip Leko kratko je kazao da stranka ‘‘ima svojeg kandidata izabranog u skladu sa Statutom’’, no nije želio detaljnije ulaziti u razloge zašto se i Bandić u lipnju nije našao u društvu Ive Josipovića i Ljube Jurčića.

Vujić: Niste me uhvatili

Predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a Antun Vujić na naše pitanje o ponašanju Milana Bandića i odnosima s Zoranom Milanovićem kazao je kratko: ‘‘Niste me uhvatili, ja sam još na godišnjem odmoru.’’

Izvor: SlobodnaDalmacija.hr

Ostavite komentar

comments