Početna / Vijesti / Mjerenje reakcije birača u realnom vremenu prvi put na Novoj TV

Mjerenje reakcije birača u realnom vremenu prvi put na Novoj TV

bago_predsjednicka utrkaUz prvo sučeljavanje predsjedničkih kandidata, koje će na programu biti 10.12. u 22 sata, prvi put u Hrvatskoj Nova TV mjeri reakciju birača u stvarnom vremenu.

Pedeset neodlučnih birača iz svih regija Hrvatske uživo će pratiti predstavljanje kandidata i pomoću ovog alata svi će gledatelji imati priliku, dok predsjednički kandidati odgovaraju na pitanja, vidjeti kako ispitanici u studiju reagiraju na kandidate. Zahvaljujući alatu ‘response meter’ saznat ćemo tko izaziva najpozitivnije reakcije u svom nastupu.

Koristeći response metar birači će tijekom debate davati ocjenu svakom sudioniku debate, što će vidjeti svi gledatelji, ali ne i predsjednički kandidati do samog kraja, kako navedeno ne bi utjecalo na njihove daljnje odgovore.

Navedena metoda pomoći će nam uvidjeti tko je argumentiran u svom nastupu, na koga neodlučni birači pozitivno ili negativno reagiraju, u kojim temama i odgovorima.

U suradnji s agencijom Puls, Nova TV u studio dovodi slučajno odabran, heterogeni uzorak politički neodlučnih 50 birača iz svih regija Hrvatske. Oni će uživo pratiti predstavljanje predsjedničkih kandidata. Svi sudionici debate imat će jednak broj neodlučnih i samim time istu startnu poziciju. Cilj je izmjeriti uvjerljivost i argumentaciju kandidata te što mogu promijeniti svojim javnim nastupom kod neodlučnih birača.

Response meter ili Perception Analyzer najčešći su nazivi pod kojima se na tržištu može naći kompjuterizirani alat koji omogućava mjerenje mišljenja ispitanika u stvarnom vremenu.

Svaki ispitanik ima ‘intimu’ odgovaranja na svom uređaju i nije pod utjecajem grupe, a s druge strane, anonimnost mu je zadržana, jer se rezultati promatraju samo u kumulativu. Uređaj je u potpunosti prenosiv i može se koristiti bilo gdje.

Nova TV slijedi svjetske trendove koji su u zapadnim demokracijama već desetljećima u funkciji praćenja izbora. Eminentna agencija Gallup kontinuirano koristi ovaj sustav u SAD-u gdje postoji duga tradicija response metera. Do danas je ovaj uređaj kod nas bio korišten prvenstveno pri procjeni TV reklama. Novost u RH-u je korištenje ovog alata u svrhu praćenja reakcija na predsjedničke kandidate u debati. Ovakva metoda pomaže i građanima i kandidatima tijekom izborne kampanje.

Dan nakon sučeljavanja ova metoda omogućuje analizu koja će donijeti poseban prikaz: Što su neodlučni mislili na početku debate, a što na kraju? Tko ih je i zašto uspio pridobiti na svoju stranu?

Izvor: Dnevnik.hr

Ostavite komentar

comments