Početna / Vijesti / Monsinjor Mate Uzinić: Zabranjujem da svećenici oltar koriste za izbore!

Monsinjor Mate Uzinić: Zabranjujem da svećenici oltar koriste za izbore!

Svećenici osobno mogu biti opredijeljeni za koga god hoće, ali vjernicima nemaju pravo sugerirati za koga će glasovati.

Biskup Mate UzinićNakon što se HBK oglasio o predsjedničkim izborima, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić bio je još konkretniji i svojim svećenicima poručio da se suzdrže “od bilo kakvog javnog političkog opredjeljivanja, za jednog, drugog, trećeg ili četvrtog kandidata ili kandidatkinju”.

– Vi osobno možete biti opredijeljeni za koga god hoćete, po svojoj savjesti. Vjernike koji su vam povjereni dužni ste pozvati da se odazovu i da po svojoj savjesti glasuju jer to je također njihova vjernička obveza koje se ne smiju olako odricati, ali im nemate pravo sugerirati za koga će glasovati. Upozoravam da oltar ne koristite za bilo čije propagandne poruke – rekao je biskup Uzinić dodavši kako se u predizbornom vremenu treba suzdržati i od toga da se crkveni prostori stavlja na raspolaganje bilo kome tko je uključen u političku kampanju i da se osobno sudjeluje na takvim skupovima.

– Imamo svoja politička prava, ali imamo i svećeničke obveze. Radosna vijest koju smo pozvani navješćivati ima prednost i njezin navještaj je ispred naših privatnih političkih prava – rekao je biskup koji je svećenike pozvao i na poniznost, na koju apelira papa Franjo, da se ne postavljaju iznad ljudi i u klerikalizam, da ih ne gledaju svisoka, već da im “pristupaju s razumijevanjem”, tj. “da ne budemo oholi, nego ponizni i da to onda bude mjerilo u odnosu prema svima, uključujući i one koji se nalaze u ‘neregularnim’ situacijama”.

– Ne smije se dogoditi da papa Franjo govori jedno, a da se mi nastavljamo ponašati na drugačiji način, da to ignoriramo – rekao je Uzinić.

Izvor: vecernji.hr

Ostavite komentar

comments