Početna / Vijesti / Nadan Vidošević čeka mig s Pantovčaka

Nadan Vidošević čeka mig s Pantovčaka

NVZAGREB – Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević na korak je od objave kandidature za dužnost predsjednika države. Iako najavljuje da će finalnu odluku donijeti nakon razgovora s ljudima iz svijeta politike i gospodarstva, Vidošević zapravo čeka mig s Pantovčaka. Podršku predsjednika Stjepana Mesića, naime, Vidošević smatra iznimno bitnim detaljem za kandidaturu, a šef države na višemjesečno koketiranje uzvraća mu pozitivnim signalima. No, iste simpatije predsjednik države gaji i prema zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću čija je kandidatura neizvjesna, jer u slučaju da se upusti u utrku, on bi morao napustiti SDP. Vidošević takvih problema nema, jer u HDZ-u odavno ne kotira bog zna kako i u ime kandidature spreman je napustiti redove vladajućih. Ukoliko se Bandić ne usudi upustiti u utrku za predsjedničku fotelju, zeleno svjetlo s Pantovčaka, kako danas stvari stoje, upalit će se za predsjednika HGK.

Ukoliko mu razvoj događaja omogući Mesićevu podršku, Vidošević će se u kandidaturi susresti s dva ozbiljna problema. Jedan je nedostatak stranačke infrastrukture, što će lako premostiti jer iza njega će stati financijski moćan splitski poduzetnički lobi. Da je tomu tako, svjedoči i izjava koju za naš list o Vidoševiću daje vrlo utjecajni splitski poduzetnik Zvone Radić za kojega dobro infomirani tvrde da je »stvorio Vidoševića« te da je duži niz godina funkcionirao kao njegov mentor.

– Zajedno smo radili u Dalmacijacementu i o njemu mogu reći samo sve najbolje. S 29 godina preuzeo je poduzeće u stečaju i poveo ga prema poziciji jednog od najboljih poduzeća u državi. Dok je bio u Hajduku, igrali smo Ligu prvaka. U njemu nema zloće, topao je i zreo čovjek. Poslovni Split o njemu ima dobro mišljenje, i u ljudskom, i u bilo kojem drugom smislu. Ja sam zadovoljan i današnjim predsjednikom, ali mislim da bi i Vidošević bio vrlo dobar izbor, kaže Radić.

Predizbornu kampanju Vidošević će, dakle, imati čime pokriti, ali upravo financije njegov su drugi veliki problem. Jednom kad se nađe pod paljbom protukandidata Vidošević će, naime, morati odgovarati na pitanje koje malo koji hrvatski gospodarstvenik želi čuti. Ono glasi: gospodine Vidoševiću, kako ste zaradili svoj prvi milijun?

Nerasvijetljena afera privatizacije Dalmacijacementa samo je jedna od priča koje prate Nadanove milijune. I njegov mandat na čelu splitskog Hajduka nije prošao bez sumnji u nelegalno poslovanje. Njegovi suradnici iz vremena upravljanja splitskim klubom, Ivica Šurjak i Vedran Rožić, o tome su bili prisiljeni govoriti istražnim organima, ali pozivi na informativne razgovore Vidoševića su zaobišli. Međutim, niti jedna sumnja u nelegalno bogaćenje nikad nije potvrđena.

Predsjedniku HGK dobro je poznata osjetljivost javnosti na pitanje netransparetnog bogaćenja. Ako ranije i nije znao, mogao je to naučiti iz bizarne priče o kupnji stabla u Ravnoj Gori. Prije par godina kupio je i kod svoje vikendice presadio stablo lipe staro 200 godina, a pozamašan trošak presađivanja građani su komentirali riječima: »Sramota, netko nema za kruh, a netko seli staru lipu s jednog mjesta na drugo«.

Sanaderov oponent

Kroz tekuću godinu Nadan Vidošević široj javnosti ostao je u pamćenju kao jedan od rijetkih oponenata odbjeglog premijera Ive Sanadera. Otvorenu netrpeljivost između dvojice južnjaka naš sugovornik iz predsjedništva HDZ tumači kao »splitski antagonizam«, dok poduzetnik Zvone Radić o tome kaže:

– Oni su jednostavno bili na distanci, ali imali su korektan odnos. Neki ljudi se zbliže, a neki ne. Zadnjih par godina između Sanadera i Vidoševića bilo je razmimoilaženja, uglavnom zbog oprečnih pogleda na ekonomsku politiku.

Izvor: Novi list

Ostavite komentar

comments