Početna / Vijesti / Najglasnijih 5 tema koje su obilježile prošli tjedan u ‘online’ predizbornoj utrci

Najglasnijih 5 tema koje su obilježile prošli tjedan u ‘online’ predizbornoj utrci

Predsjednički se izbori bliže, a razgovore o tome nemoguće zaobići na društvenim mrežama. No, koje su teme najjače odjeknule? Zajedno s Mediatoolkitom, donosimo pregled top pet tema koje su korisnike društvenih mreža najviše zainteresirale.

online

Glavni kriterij bio je broj interakcija na društvenim mrežama o pojedinoj temi – broj tweetova, retweetova, favorita, lajkova, komentara i podjela. Indeks viralnosti pojedinog spominjanja pokazuje koliko je puta više taj članak podijeljen na društvenim mrežama od prosječnog članka tog portala.

5. Karamarko predlaže izmjene Ustava

Broj spominjanja: 173; prosječni indeks viralnosti: 1,1x; ukupan broj interakcija: 2191

Čelnik HDZ-a, Tomislav Karamarko, predložio je izmjene Ustava koje bi dodatno smanjile važnost uloge predsjednika u Hrvatskoj te bi ga birao Sabor. Predsjednik Ivo Josipović najoštrije se usprotivio toj ideji te je izjavio da bi taj prijedlog srušio referendumom.

Riječi koje su se najčešće pojavljivale u spominjanjima ove teme su: predsjednik, referendum, sabor, Karamarko, Josipović.

4. Pitanje moralnosti pobačaja

Broj spominjanja: 118; prosječni indeks viralnosti: 1,4x; ukupan broj interakcija: 4747

Jedan od školskih primjera predizborne strategije je iznošenje stavova o moralnim pitanjima, poput onog o pobačaju. Ni predsjednička predizborna kampanja 2014. nije propustila postaviti takva pitanja, iako se postavljaju i protupitanja o relevantnosti takvih tema za kandidate za predsjedničko mjesto.

Riječi koje su se najčešće pojavljivale u spominjanjima ove teme su: pravo, zabrinjavati, Josipović, Kujundžić.

3. Sučeljavanje kandidata

Broj spominjanja: 47; prosječni indeks viralnosti: 5,8x; ukupan broj interakcija: 7565

U prošli utorak se na HTV-u 4 održalo prvo sučeljavanje kandidata. Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović nisu prisustvovali, a Milan Kujundžić se Ivanu Viliboru Sinčiću obraćao s “Ivane, zlato” i “Ivane, dijete”.

Riječi koje su se najčešće pojavljivale u spominjanjima ove teme su: kandidati, Kujundžić, Sinčić, zlato, dijete, Ivane.

Foto: Screenshot/HRT

Foto: Screenshot/HRT

2. Incident na Kolindinom skupu na Cvjetnom

Broj spominjanja: 132; prosječni indeks viralnosti: 3,9x; ukupan broj interakcija: 18.692

Na predizbornom skupu kandidatkinje Grabar Kitarović na Cvjetnom trgu došlo je do incidenta, kada je jedna žena povikala “lopovi”. Prema napisima, uslijedilo je naguravanje te su sudionici nasrnuli na ženu i bacili ju na pod.

Riječi koje su se najčešće pojavljivale u spominjanjima ove teme su: lopovi, incident, Cvjetni, Kolinda.

1. Deset pitanja Danice Ramljak Kolindi

Broj spominjanja: 208; prosječni indeks viralnosti: 6x; ukupan broj interakcija: 30.927

Danica Ramljak, bivša ravnateljica Instituta Ruđer Bošković, na Facebooku je objavila otvoreno pismo kandidatkinji Grabar Kitarović s deset pitanja koja su podigla najviše online prašine prošlog tjedna.

Riječi koje su se najčešće pojavljivale u spominjanjima ove teme su: institut, Ruđer, ravnateljica, pitanja, Ramljak, Kolinda.

Danica Ramljak-Otvoreno pismo

Za prikupljanje podataka o spominjanjima koristio se Mediatoolkit, alat za praćenje spominjanja na digitalnim medijima, kojeg razvija zagrebačka digitalna agencija Degordian.

Autor: Mia Biberović

Izvor: netokracija.com

Ostavite komentar

comments