Početna / Vijesti / Najveći protivnik Josipoviću je Milanović

Najveći protivnik Josipoviću je Milanović

sdpU vrijeme kad nezavisna kandidatura Nadana Vidoševića ozbiljno prijeti računu kandidatima velikih stranaka, SDP je na nekoliko ključnih političkih pitanja pokazao kako izgleda, rečeno kartaškim rječnikom, kad predsjednički kandidat Ivo Josipović igra u kupe, a njegov stranački šef Zoran Milanović u špade.

U samo nekoliko dana javnost je otkrila da Josipović i Milanović imaju različite stavove o glasovanju dijaspore, odabiru marketinške agencije koja će voditi kampanju, ljudima koji bi u tu kampanju trebali biti uključeni, ali i samome modelu izbora budućega hrvatskog predsjednika.

– Josipović je kao predsjednički kandidat vezan uz SDP, ali nema toga tko će ga natjerati da ne vodi svoju samostalnu politiku – tvrde u Josipovićevu taboru.

– Josipović je izabran za SDP-ova predsjedničkog kandidata jer ga je Milanović podržao. Stranka će financirati Josipovićevu predsjedničku kampanju i on ne smije zastupati stajališta suprotna SDP-ovoj politici – uzvraćaju bliski Milanovićevi suradnici u vrhu SDP-a, napominjući kako predsjednički kandidat socijaldemokrata nema što tražiti u Hercegovini, niti bi smio angažirati PR agenciju Digitel, koju se povezuje s HDZ-ovim krugovima.

Josipovićeva najava odlaska među birače u BiH doživljena je kao njegovo distanciranje od stranke. No, najdublji jaz vezan je uz ulogu i ovlasti predsjednika Republike.

Milanović smatra kako je za Hrvatsku, od postojećeg modela u kojemu građani izravno biraju šefa države, puno pogodniji tzv. kancelarski sustav u kojemu bi svu moć u svojim rukama imao premijer, dok bi predsjednika Republike, kojemu bi ostale jedino protokolarne ovlasti, birao Sabor.

U tom kontekstu u vrhu SDP-a Josipovića nazivaju “idealnim tranzicijskim predsjednikom”.

Josipovićevi zagovornici upozoravaju, pak, da je ova sintagma prilično opasna jer se, prema njihovim riječima, teško natjecati za funkciju koju tvoja vlastita stranka namjerava – razvlastiti.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Ostavite komentar

comments