Početna / Vijesti / Nakon Bandićeve kandidature, u Zagrebu više ništa neće biti isto

Nakon Bandićeve kandidature, u Zagrebu više ništa neće biti isto

nakon-bandiceve-kandidature-zagrebu-vise-nista-nece-biti-isto-slika-67303– Nakon ove noći u SDP-u više ništa neće biti kao prije – komentirala je jučer raskol u svojoj stranci zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Više ništa neće biti isto

Nakon službene objave predsjedničke kandidature Milana Bandića, više ništa neće biti isto, posebno u Gradu. Osim što će u iduću godinu, financijski najsiromašniju i politički najkompliciraniju otkako gradom vlada SDP, Zagreb kročiti de facto bez vlasti, građani bi mogli postati i taocima unutarstranačke borbe u SDP-u. Mnogi naši sugovornici boje se da će se rat između Milana Bandića i Zorana Milanovića prelamati na Gradskoj skupštini u kojoj bi esdepeovci iz osvete mogli blokirati sve, pa čak i za građane korisne odluke koje predloži gradonačelnik. Podsjetimo, na prošloj sjednici Skupštine SDP-ovi zastupnici srušili su Bandićev prijedlog rebalansa proračuna, stadionskog referenduma i još nekoliko njegovih prijedloga.

– Ono što moji stranački kolege rade u Skupštini vrlo je nekorektno. Moguće je da oni iz kaprica redom započnu rušiti sve prijedloge gradonačelnika. Direktnu posljedicu takvog neodgovornog ponašanja mogu osjetiti samo Zagrepčani – rekla je Jelena Pavičić Vukičević. Sasvim drukčije viđenje odnosa gradonačelnika i zastupnika ima Boris Šprem, predsjednik Skupštine i pripadnik Milanovićeve struje.

– Ne očekujem nikakve teškoće. Nikakve osvete neće biti. Podržat ćemo svaki gradonačelnikov prijedlog koji ocijenimo dobrim. Uostalom, kao i dosad. Ne može se govoriti o osveti kada srušimo prijedlog poput referenduma za stadion jer nijedan zastupnik u Skupštini nije digao ruku za to. Druga je stvar što je to Bandić učinio jer je ocijenio da mu se uklapa u predizbornu kampanju – rekao je Šprem.

Nova “gradska vlada”

Iako će u tridesetpetodnevni pohod po Hrvatskoj krenuti 17. studenoga, sasvim je jasno da od jučer u njegovim planovima za Zagreb više nema mjesta – svu pozornost usmjerio je na predsjedničku utrku. Stoga je, da zadrži potpunu kontrolu nad Zagrebom, najvažnije i njemu potpuno odane suradnike iz Poglavarstva okupio u svojevrsnu “gradsku vladu”. U njoj će sjediti Davor Jelavić, pročelnik za graditeljstvo, Zvonimir Šostar, pročelnik za zdravstvo, Slavko Kojić, pročelnik za financije, Pavle Kalinić i Jelena Pavičić Vukičević. No, upitno je koliko će i oni imati vremena za Zagrepčane jer će svi aktivno sudjelovati u Bandićevoj kampanji i s njim putovati Hrvatskom. Puno koristi neće biti ni od drugog zamjenika gradonačelnika Ive Jelušića. Zbog podrške Ivi Josipoviću, on je već na ledu i ne može progurati nijedan svoj prijedlog. Njegovu nemoć, uza svu dobru volju, da radi u korist građana najbolje je opisao njegov stranački istomišljenik.

– Jedino po čemu i dalje može znati da je zamjenik gradonačelnika službeni je auto, radni stol i tajnica – kaže naš sugovornik. Držeći da će građani postati kolateralne žrtve unutarstranačke borbe u SDP-u, šef gradskog HDZ-a Jasen Mesić priželjkuje nove izbore.

– Ne bih se čudio da Bandić svojim potezima isprovocira raspuštanje Gradske skupštine. No, možda je to i najbolje rješenje za Zagreb. Bilo bi dobro pokrenuti i referendum kojim bi se tražio Bandićev opoziv – kaže Jasen Mesić.

Jelušić: Radim u interesu grada

JelušićUnatoč Bandićevu izbacivanju iz stranke i činjenici da su mnogi od najutjecajnijih zagrebačkih esdepeovaca ostali uz njega, zamjenik gradonačelnika i novi šef gradske organizacije Ivo Jelušić misli da će gradski SDP ostati homogen.

– Očekujem i tražim od svih ljudi iz stranke, pogotovo skupštinskih zastupnika, da ne gledaju tko je neku odluku predložio, nego je li ona za građane dobra ili štetna – rekao je Jelušić dodajući da će, dokle god bude zamjenik gradonačelnika, svoj posao raditi savjesno jer mu je to, tvrdi, dug prema građanima koji su ga podržali na izborima. Pitali smo ga ima li ambicije postati zagrebačkim gradonačelnikom.

– To u ovom času nije aktualno. Kad bude vrijeme za to, jasno ću izreći svoj stav. Naravno, kao i svaki političar, nisam bez ambicija – rekao je Ivo Jelušić.

SDP je stranka bez sadržaja

– Ovo što se događa u stranci sukob je koncepcija: sadržaja protiv forme. SDP je postao stranka bez sadržaja – tvrdi zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Iako Bandiću daje bezrezervnu podršku, ne vjeruje da će je izbaciti iz stranke.

– Ako se to ipak dogodi, bit će mi žao jer sam u stranci 14 godina. No, život ide dalje. Odluku sam donijela: s Milanom ću ići do kraja jer je on sposoban i pošten političar i jedini koji Hrvatskoj može vratiti nadu. Vjerujem u njegovu pobjedu – kaže Pavičić Vukičević. Unatoč podršci u kampanji, kaže da će naći vremena za Zagrepčane.

– Već pripremamo proračun za iduću godinu. U plaće i socijalna davanja nećemo dirnuti. Ugovoreni projekti idu dalje, a od nekih novih projekata, na žalost, morati odustati – kaže zamjenica gradonačelnika.

Bandić Milanoviću poručio neka se pazi i ne dira njegove ljude

Samo nekoliko sati nakon objave kandidature, na otvaranju Dječjeg vrtića Blato, Milan Bandić, čini se, zaoštrio je retoriku prema SDP-u. Naime, na pitanje kako komentira prijetnje da bi iz SDP-a mogli biti izbačeni i oni članovi koji podupiru njegovu predsjedničku kandidaturu gradonačelnik je odgovorio da onima koji se u SDP-u odluče na najradikalnije poteze poručuje da će im sve reći nakon predsjedničkih izbora zato što će se tada vidjeti tko radi štetu SDP-u.

Ono što će “radikalcima” reći nije želio otkriti, samo je znakovito dobacio novinarima: Strpite se do kraja izbora i sve ćete na vrijeme znati! Bandić je ponovio i da to što ga je neki administrativac izbacio iz stranke ne znači da je uspio SDP otjerati iz njega.

– Ja sam jedan od utemeljitelja i nisam kao neki došao usput i na gotovo – ustvrdio je.

Izvor: Večernji.hr

Ostavite komentar

comments