Početna / Vijesti / Nakon prebrojanih 43 posto glasova: Josipović dobio 32,07, Milan Bandić 17, 76, Hebrang 12,70

Nakon prebrojanih 43 posto glasova: Josipović dobio 32,07, Milan Bandić 17, 76, Hebrang 12,70

ivo-josipovic_237174S1Ivo Josipović i Milan Bandić ulaze u drugi krug izbora za trećeg hrvatskog predsjednika.

Jutarnji list saznaje da je nakon prebrojanih 43 posto glasova Josipović dobio 32,07, Milan Bandić 17, 76, Hebrang 12,70 i Vidošević 11,04.

Nakon rezultata prvih izlaznih anketa, objavljenih po zatvaranju birališta sinoć u 19 sati, nije još bilo jasno tko će Josipoviću biti protukandidat – Milan Bandić, Andrija Hebrang ili Nadan Vidošević.

Izlazne su ankete, naime, pokazale da je razlika između ta tri kandidata manja od 3 posto, kolika može biti pogreška izlaznih anketa. Uz to, u anketi nisu obuhvaćena birališta izvan Hrvatske, što može donijeti važnu prevagu u borbi za ulazak u drugi izborni krug.

Prva izlazna anketa, koju je provela agencija Ipsos Puls za RTL i Novu TV na 8871 ispitaniku, potvrdila je rezultate ranijih anketa kad je u pitanju prvo mjesto: vodi kandidat SDP-a Ivo Josipović s uvjerljivih 32,7 posto. Na drugom se mjestu, također očekivano, smjestio SDP-ov disident Milan Bandić s 14,1 posto, a veliko je iznenađenje trećeplasirani HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang s čak 12,1 posto.

Vidošević tek četvrti

Njemu su dosadašnje ankete davale od 6 do 9 posto, a predviđalo se da će se izjednačena borba za drugo mjesto voditi između Bandića i također nezavisnog Nadana Vidoševića, disidenta druge velike stranke, HDZ-a. Prema izlaznoj anketi, Vidošević je tek četvrti s 11,6 posto glasova.

Treći nezavisni kandidat, također bivši HDZ-ovac Dragan Primorac je pak najviše podbacio i dobio tek 5,9 posto glasova, iako su mu neke ankete davale i 10 posto. Tako se smjestio na 6. mjesto, iza HNS-ovke Vesne Pusić, kojoj izlazna anketa daje 7,5 posto. Ostali su kandidati dobili manje od pet posto glasova.

Prema toj prvoj anketi, sadašnji i bivši SDP-ovci – Ivo Josipović i Milan Bandić – osvojili su ukupno gotovo polovinu glasova svih birača, i sa 46,8 posto zajedničkih glasova dobili skoro dvostruko više od sadašnjeg i bivšeg HDZ-ovca Andrije Hebranga i Nadana Vidoševića, koji ukupno imaju 23,7 posto glasova. To je tek provizorna računica, jer se pretpostavlja da je dobar dio HDZ-ovog biračkog tijela na ovim izborima dao svoj glas Milanu Bandiću.

Premijerka Jadranka Kosor, nakon objavljivanja prvih rezultata, izjavila je da je uvjerena da će baš Andrija Hebrang ući u drugi izborni krug.

– Doktor Hebrang je imao punu potporu i vodstva HDZ-a i moju osobnu. Mislim da sam mnogo puta to pokazala – rekla je premijerka sinoć u Hebrangovu izbornom stožeru, demantirajući time česte špekulacije kako je HDZ kandidirao Hebranga bez stvarne želje da njihov kandidat pobijedi.

‘Nevidljivi’ birači

Hebrangov stožer nije bio iznenađen rezultatima boljim od očekivanih, već su, naprotiv, odmah upozorili da su ankete inače nesklone HDZ-u zog činjenice da HDZ-ovi birači nerado pristaju na ankete i u pravilu ih izbjegavaju. Dobar dio HDZ-ovih birača “nevidljiv” je za predizborne ankete, jer one ne dopiru do njih.

– S obzirom na dosadašnja iskustva s izlaznim anketama, sigurna sam da Hebrang ide u drugi krug – rekla je Kosor.

Na prošlim predsjedničkim izborima 2005. godine, prema istim tim izlaznim anketama, u drugom krugu je umjesto Jadranke Kosor trebao biti nezavisni Boris Mikšić. Međutim, kad su glasovi prebrojeni, Kosor je imala prednost od nešto više od 17.000 glasova na biralištima u Hrvatskoj, što je premalo da bi se moglo zabilježiti na tako malom uzorku kakav koriste izlazne ankete. Pored toga, Kosor je dobila još 46.000 glasova u inozemstvu.

Računaju na dijasporu

Upravo na glasove dijaspore, odnosno birača u BiH. računa nekoliko kandidata. Pravih anketa među tamošnjim biračima nije bilo, ali se vjeruje da su simpatije podijeljene između Bandića i HDZ-ovog Hebranga. Na jedan dio glasača računa pak i Dragan Primorac, koji je na prošlim parlamentarnim izborima ispred HDZ-a nosio listu za dijasporu i osvojio ključne mandate za svoju bivšu stranku.

Izvor: Jutarnji.hr

Ostavite komentar

comments