Početna / Vijesti / NEDJELJA JE DAN ODLUKE Veći izlazak birača znači i više glasova Josipoviću

NEDJELJA JE DAN ODLUKE Veći izlazak birača znači i više glasova Josipoviću

Četvero kandidata za predsjednika Republike posljednjih dana čini sve da pridobiju birače na svoju stranu. Putuju Hrvatskom uvjeravajući građane da ih na Pantovčaku neće zaboraviti. Obećavaju poštenu i odlučnu vladavinu. No, njihov će rezultat umnogome ovisiti još o nečemu: o odluci birača da u nedjelju iziđu ili ne iziđu na predsjedničke izbore.

josipovic-kolinda-coll

Mali odaziv do sada je uvijek išao u prilog HDZ-u.

Stranačka mašinerija

Ako na izbore iziđe manje od polovine birača, Kolinda Grabar-Kitarović mogla bi ostvariti bolji rezultat nego što to bilježe recentna istraživanja i ozbiljno se približiti brojci od 40 posto glasova. Kod malog odaziva, pobjedu odnose stranačke mašinerije, a HDZ se može pohvaliti najboljom u zemlji. Posljednji put njihova mašinerija odlučila je izbornog pobjednika na europskim izborima. Sva su istraživanja signalizirala pobjedu Kukuriku koalicije. Na dan izbora premoćno je, pak, pobijedio HDZ. Razliku je uvjetovao odaziv: rezultat iz istraživanja mjeren je na odazivu od četrdesetak posto. U stvarnosti, na birališta je izišlo 25,24 posto birača.

Upravo o odazivu uvelike će ovisiti i konačni rezultat Ivana Vilibora Sinčića. Ako on bude velik, veći recimo od 60 posto, koliko predviđaju recentne ankete, bit će to singal da je mladi Karlovčanin svojim porukama uspio probuditi apatični dio elektorata i ponuditi mu nadu da svojim dolaskom na birališta može nešto promijeniti. Ako pak odaziv bude malen, može se dogoditi da se Sinčićev rezultat prepolovi u odnosu na onaj koji mu predviđaju ankete i da izbore završi debelo ispod 10 posto glasova.

Velik broj birača na biralištima odgovara i Ivi Josipoviću. To je i razlog što je završni dio kampanje posvetio upravo pozivima građanima da iziđu na birališta. On, doduše, može računati na SDP-ovu bazu na terenu, ali mu za pobjedu trebaju i glasovi ostalih građana. Ako dio njih na dan izbora ostane u svojim domovima uljuljkan u Josipovićevu ulogu glavnog favorita i uvjeren da, i sa i bez njegova ili njezina glasa, Josipović sigurno dobiva, Josipović bi u finale mogao ući s puno manjom prednošću nego što to očekuje.

Slučaj Tadić

Bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić upravo je tako 2012. izgubio izbore. Iako je u anketama vodio, njegovi birači su toliko bili uvjereni u pobjedu da na koncu dio njih nije ni izišao na izbore. Veći odaziv odgovara i Milanu Kujundžiću. I on treba povući puno šire od glasačkog bazena koji mu osigurava Glavašev HDSSB u Slavoniji: i građane kojima Kolinda Građar-Kitarović nije dovoljno desno, i građane koji su skloni HDZ-u, ali su nezadovoljni Karamarkom. Što je bara veća, veća je i šansa da upeca bolji ulov. I pomrsi račune HDZ-u i Kolindi Krabar-Kitarović.

Pola milijuna manje

Na ovim predsjedničkim izborima odaziv građana mogao bi nadmašiti onaj od prije pet godina. Razlog za to matematičke je prirode. S biračkih popisa izbrisan je dobar dio mrtvih duša, tako da je ukupan broj birača danas oko pola milijuna manji nego na prošlim predsjedničkim izborima. Tada je na biračkim popisima bilo 4,3 milijuna birača, sada ih ima 3,77. Prije pet godina na izbore su izišla dva milijuna birača, što je tada činilo 43,96 posto. Ako u nedjelju na biračka mjesta iziđe jednak broj građana, odaziv će biti oko 53 posto. Što, u zemlji potpuno razočaranom politikom i političarima, i nije tako loš rezultat.

Autor: Marina Karlović Sabolić

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Ostavite komentar

comments