Početna / Vijesti / Nema sigurnije kuće od Pantovčaka, Visoka je slijepa ulica

Nema sigurnije kuće od Pantovčaka, Visoka je slijepa ulica

Sigurnosni razlozi mogli bi presuditi ostvarenju predizbornog obećanja nove predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da će Ured predsjednice preseliti s prostranog Pantovčaka u skromnu rezidenciju u Visokoj ulici na zagrebačkom Gornjem gradu.

Ured-Predsjednika-1024x409

Stručnjaci za sigurnost koje smo konzultirali, Mate Laušić i Željko Cvrtila, složni su u ocjeni da je Vila Zagorje na Pantovčaku puno sigurnija i funkcionalnija za poslove Ureda predsjednice od rezidencije u Visokoj.

– Te dvije lokacije ne mogu se uopće uspoređivati sa sigurnosnog aspekta jer je rezidencija u Visokoj smještena u slijepoj ulici, bez potrebnih izlaza i rješenja u izvanrednim situacijama. Vila Zagorje, s druge strane, zadovoljava najviše međunarodne standarde – ocjenjuje Mate Laušić, dok Željko Cvrtila smatra da se očigledne manjkavosti zgrade u koju je Kolinda Grabar-Kitarović nakanila premjestiti svoj ured ipak mogu ukloniti.

Traže se modeli

– Uvjeren sam da se može naći model čuvanja i uporabe objekta u Visokoj koji bi zadovoljio tražene standarde, iako ne bi bio sigurniji od Vile Zagorje. Vjerujem da će kod konačne odluke o lokaciji Ureda predsjednice sigurnosni aspekt biti značajan, ali ne presudan, jer su troškovi održavanja kompleksa na Pantovčaku ipak puno veći nego što bi koštalo održavanje i osiguranje Visoke – ističe Cvrtila.

Mate Laušić upitnim drži smanjenje troškova Ureda predsjednice zatvaranjem predsjedničkog kompleksa na Pantovčaku. Pita se je li primjereno zatvoriti rezidencijalni objekt u koji se puno uložilo i u koje se komercijalne svrhe Vila Zagorje može prenamijeniti.

– O Vili Zagorje stvorila se velika fama u javnosti, neprimjerena stvarnom stanju i svojstvima tog kompleksa. Rezidencija je bila konzervirana od 1977., kad ju je Tito zadnji put koristio. O okolišu rezidencije neću uopće trošiti riječi, on 1991., kada smo ušli u kompleks, nije bio prohodan za stražarska mjesta i ophodnje.

Dakle, trebalo je puno napora, truda i sredstava da se lokacija privede svrsi – navodi Laušić, koji je 1991. bio šef osiguranja prvog predsjednika Republike Franje Tuđmana. On dvojbenim smatra i unutrašnjost rezidencije u Visokoj za prihvat osoblja Ureda predsjednice, podsjećajući na to da na Pantovčaku postoji aneks Vile Zagorje u kojem radi dio osoblja Ureda.

Budući da je Kolinda Grabar-Kitarović najavila smanjenje broja zaposlenih u Uredu predsjednice sa sadašnjih 147 na 60-ak, smještaj u Visokoj ne bi trebao biti problem. Značajno bi se, također, smanjio broj pripadnika osiguranja predsjedničke rezidencije jer je parcela na Pantovčaku neusporedivo veća.

Problem bi, međutim, mogla biti organizacija državničkih susreta, pogotovo s čelnicima najvažnijih država svijeta. Naime, kako upozorava Željko Cvrtila, običaj je da uoči posjeta državnika najviše razine mjesto sastanka zajednički opserviraju predstavnici osiguranja obiju delegacija.

Gostujuća delegacija

– Osiguranje gostujuće delegacije može svojem šefu države predložiti da ne prihvati predloženo mjesto sastanka.

Onda je potrebno naći pa predložiti drugu lokaciju, što nepotrebno komplicira situaciju – napominje Cvrtila.

Iako osim rezidencije u Visokoj, nova šefica države nikada nije navodila ni jedan drugi objekt kao alternativu Pantovčaku, moguće je da će se razmisliti i o nekoj drugoj lokaciji.

Mate Laušić ocjenjuje kako samo “Kockica” na Prisavlju, bivše sjedište Komunističke partije Hrvatske koje sada pruža gostoprimstvo brojnim državnim institucijama, može parirati Vili Zagorje kad je u pitanju sigurnost i funkcionalnost objekta za najvažnije državne institucije.

Autor: Vedran Marjanović

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Ostavite komentar

comments