Početna / Vijesti / Nezavisni kandidati bogatiji od stranačkih: Bandić, Vidošević i Primorac troše po 100 tisuća kuna dnevno na TV spotove

Nezavisni kandidati bogatiji od stranačkih: Bandić, Vidošević i Primorac troše po 100 tisuća kuna dnevno na TV spotove

mesić bandić primoracOvim tempom, svaki od nezavisnih kandidata potrošit će minimalno dva i pol milijuna kuna samo na TV oglase, dakle bez ostalih troškova kampanje

Velike, snažne i bogate stranke, HDZ i SDP, koje sa svojom mašinerijom i logističkom infrastrukturom na terenu kreću u utrku za Pantovčak, prema procjenama političkih analitičara, najjači su aduti predsjedničkih kandidata Andrije Hebranga i Ive Josipovića, no već prvi dani službene predizborne kampanje pokazali su zanimljiv fenomen: izborne lisnice nezavisnih kandidata očito su znatno, znatno »nabijenije« od onih stranačkih uzdanica.

U bitku za birače putem izuzetno skupih tv i radijskih spotova, trojac nezavisnih kandidata – Milan Bandić, Nadan Vidošević i Dragan Primorac – krenuo je punom parom već od prvoga dana pa se njihovi spotovi već, po više puta na dan, vrte na televizijskim programima triju nacionalnih televizija – HTV-u, RTL-u i Novoj TV. Istovremeno, nitko od kandidata najvećih parlamentarnih stranaka, niti Hebrang, niti Josipović niti HNS-ovka Vesna Pusić u televizijsko oglašavanje nisu krenuli.

– To je skupi oblik kampanje, a naša su sredstva limitirana na četiri do pet milijuna kuna, pa smo i promidžbu prilagodili tome. Ići ćemo sa TV spotovima ali tek u kasnijoj fazi kampanje – objašnjava Mirando Mrsić, šef stožera Ive Josipovića. U prvih tjedan dana kampanje, tvrdi Mrsić, Josipovićev stožer na oglašavanje, uglavnom u novinama, potrošio je nešto manje od 400 tisuća kuna, te još sedamdesetak tisuća na javne skupove.

I HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang ima spot, ali zasad ga se nigdje ne može vidjeti. Stvar je naravno u novcu.

– Ja nemam na raspolaganju ni približno novca kao Bandić, Vidošević i Primorac. Zato štedim, tek u drugom dijelu kampanje idem s televizijskim spotom i s više plakata, ističe Hebrang.

– Kad su mediji objavili što sve Vidošević posjeduje, u HDZ-u smo bili u totalnom šoku. Nije on nikakav kandidat za predsjednika nego tranzicijski profiter. Stalno se bavio politikom a stekao je takvo bogatstvo. Reci nam Nadane, kako ti je to uspjelo, poručuje Hebrang bivšem stranačkom kolegi.

A Bandićeva raskošna kampanja ima objašnjenje, smatra Hebrang, u »desecima kaznenih prijava protiv njega«.

I u stožeru Vesne Pusić kažu kako će u tv kampanju krenuti kasnije.

– Takva odluka dijelom je donešena zbog novca, a dijelom, i zbog procjene da bi prerani ulazak u tv ring mogao biti kontraproduktivan jer kampanja je izuzetno duga, birači bi se mogli zasititi kandidatima koji ih predugo i prečesto »napadaju« sa tv ekrana – ističe Boris Blažeković voditelj izbornog stožera Vesne Pusić.

Cijena sekunde tv reklame na nacionalnim televizijama, ovisno o terminu u kojem se emitira, kreće se od 300 kuna, u ranim jutarnjim satima, do 1.900 kuna u »prime timeu« – vremenu od 18 do 21 sat, te neposredno prije središnjih informativnih emisija. Sve televizije odobrile su, međutim, 50 postotni popust predsjedničkim kandidatima. Emitiranje TV spota od tridesetak sekundi na HTV-u, primjerice, a udarni Bandićevi i Vidoševićevi spotovi traju upravo toliko, stoji oko 6.000 kuna, u prijepodnevnim satima, 21 tisuću kuna u »prime timeu«, te 39 tisuća kuna u vremenu od 19.50 do 20.05 sati.

Nezavisni trojac Vidošević-Bandić-Primorac, uglavnom, već sada emitira dva do tri spota na HTV-u u prijepodnevnim jeftinijim terminima, te još toliko u udarnim terminima prije i poslije Dnevnika. Na komercijalnim televizijama Novoj TV i RTL-u spotovi su im zasada nešto rjeđi, ali također svakodnevni. Jednostavna računica pokazuje da trošak emitiranja premašuje 50 tisuća kuna, a ako se tome doda još i spot u udarnom terminu neposredno nakon Dnevnika, vrijedan četrdesetak tisuća kuna, jasno je da neki od nezavisnih kandidata već sada troše i do 100 tisuća kuna dnevno na tv spotove. Nastave li ovim tempom, svaki od nezavisnih kandidata potrošit će minimalno dva i pol milijuna kuna samo na tv oglase, dakle bez svih ostalih troškova kampanje-

– Bandić, Vidošević i Primorac zatrpali su svojim spotovima i džinglovima lokalne tv i radijske postaje. Oni su sveprisutni. Stvarno ne znam od koga su oni nezavisni i kako su takvi skupili tolike pare, pita se IDS-ovac Damir Kajin.

Iako svi govore da ih kampanja neće stajati više od pet milijuna kuna, više je nego jasno da će stvarna cijena pohoda na Pantovčak definitivno biti višestruko veća.

Imovina od 20 milijuna eura, a 500 kuna poreza za kuću

I dok SDP-ov predsjednički kandidat ne čačka previše Vidoševića, Josipovićev stranački kolega Gordan Maras jučer skrenuo pažnju na iznimne nekretnine što ih posjeduje Vidošević.

– Evo, Vidošević ima ogromno imanje kraj Skrada i 20 milijuna eura imovine, a općini koja muku muči s krpanjem proračuna godišnje plaća oko 500 kuna poreza, i to samo na kuću. Je li to pravedno, pitao je Maras.

Izvor: Novi list

Ostavite komentar

comments