Početna / Vijesti / OBJAVLJUJEMO CJELOVITI AKCIJSKI PLAN ‘BARBIKA’

OBJAVLJUJEMO CJELOVITI AKCIJSKI PLAN ‘BARBIKA’

portret_tjedna_barbika

Objaviti karikaturu Kolinde G.K. kako pleše `Užičko kolo’ s partizanskom kapom na glavi, dovesti je u vezu sa Sanaderom, izmisliti viceve o plavušama, pojedinosti iz ljubavnog života…

AKCIJSKI PLAN BARBIKA

-radna verzija-

Strogo povjerljivo

MISIJA I VIZIJA

Osigurati drugi mandat predsjedničkom kandidatu SDP-a Ivi Josipoviću, već u prvom izbornom krugu.

Otvoriti prostor za nesmetanu pobjedu kandidatu SDP-a potpunom neutralizacijom glavne protukandidatkinje („Barbike”).

CILJEVI
1. Okupiti sve članove i simpatizere SDP-a, kao i koalicijske partnere oko Predsjednika Josipovića te onemogućiti soliranje nekih drugih kandidata na lijevom centru.

2. Ohrabrivati kandidature što većeg broja solo-kandidata na desnom centru radikaInoj desnici s ciljem usitnjavanja glasova na suprotnoj strani, te naročito medijski pratiti i podržavati kandidaturu Milana Kujundžića.

3. Poraziti Barbiku već prije izbora i/ili natjerati ju na povlačenje kandidature te tako otvoriti prostor za nesmetanu pobjedu kandidatu SDP-a.

4. Neprekidno pratiti razvoj političkog rejtinga Predsjednika Josipovića i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića pa u skladu s kretanjima tempirati odvojene i zajedničke nastupe kao i SVE izjave.

5. U javnosti kontinuirano isticati politički uspon Barbike kao ponizne sluškinje veleizdajnika Ive Sanadera.

6. Obezvrijediti Barbiku preko medija i udruga civilnog društva, te ju prikazati kao potpunu neznalicu, koja je sve postigla dodvoravajući se visokim političarima suprotnog spola.

7. Iskoristiti sva prikupljena saznanja, informacije i polu-informacije te proširiti glasine o osobnom životu Barbike, njenim starim „zaboravljenim” ljubavima, bračnim problemima i sl.

8. Prikazati Barbiku kao poslušnicu Zapada, naročito Amerike, te iskoristiti loš rejting Amerikanaca kod građana pravoslavne i muslimanske vjeroispovjesti, ali i dijela katolika, pristaša teorija zavjere i sl.

9. U ključnom trenutku slomiti ideološki oslonac Barbike preko činjenice da su joj.svi članovi uže obitelji bili partizani ovu činjenicu što više popularizirati u „desnim” medijima.

10. Uključiti sve lojalne članove i simpatizere SDP-a u provođenje akcijskog plana.

“Sašu Perkovića zadužiti da zajedno s Dorhom ‘iskopa’ afere o HDZ-u, all izbjegavati njegovu fotografiju u društvu s Josipovićem

1. UVOD

Uspjeh Predsjednika Josipovića na predstojećim izborima je od enormne valinosti za SDP, sadašnje i buduće koalicijske partnere kao i sve bliske organizacije. Duboka ekonomska kriza i opće nezadovoljstvo građana mogli bi rezultirati gubitkom na parlamentarnim izborima, pa je očuvanje pozicije Predsjednik primarni interes. Uvjerljiva pobjeda na predsjedničkim izborima uvelike bi pomogla i na predstojećim parlamentarnim izborima.

Glavni protukandidat Predsjedniku biti će Kolinda Grabar-Kitarović („Barbika”) te u siučaju okupljanja šire desnice i desnog centra, ona realno može ugroziti drugi mandat Predsjednika.

Zato treba postupati pravovremeno i sistematski, sukladno generalnim ciljevima iz ovog Akcijskog plana.

Glavne sastavnice djelovanja bit će:

Mediji – u svim medijima Barbika mora biti prezentirana kao čvrsti HDZ-ov kandidat te sva istraživanja temeljiti na padu njene popularnosti zbog HDZ-a.
Glasine – napraviti više dobrih viceva o plavušama i pametno ih plasirati u javnost
Društvene mreže – prenošenje glasina, ismijavanje i standardni „gerila” pristup.
Udruge – „približiti” Barbiki udruge koje joj inače nisu bliske, kako bi se kod desnih birača izazvala podozrivost spram vrijednosti koje zastupa.
Crkva – premda će sigurno Barbiku podržati veći dio biskupa, ako ne i svi, na dio crkvenih krugova može se računati preko Stijepe Bartulice ali i Milana Bandića.
Osobna razina – otkrivati „pikanterije” iz osobnog života najbolje putem prijatelja u stranim medijima, idealno iz Belgije.
Izvršna vlast – prikupljanje informacija (diskretan porezni nadzor), terenski rad, neprestano paziti da aktivnosti ne budu kontraproduktivne.
Partija mobilizacija članstva, širenje glasina o Barbici.

„Marka Rakara zadužit za ubacivanje neprovjerenih vijesti o Barbici. Stijepu Bartulicu, Josipovićeva savjetnika, zadužiti za pridobivanje dijela Crkve, a Milana Bandić treba potajno podržati Josipovića

2. ANKETNI INŽENJERING

Prilikom prezentacije anketa prikazivati one rezultate u kojima Barbika ostvaruje puno skromniji rezultat od Predsjednika Josipovića a desni birači nju ne prepoznaju kao svoju kandidatkinju. Primjerice, napraviti veliko istraživanje u Jutarnjem, pregled po svim gradovima prikazati Predsjednika kao nadmoćnog pobjednika „..kome očito nisu naštetiIi narušeni odnosi u SDP-u” i „… koji uživa podršku velikog broja birača SDP-a ali i HDZ-a“, dok Barbika „… očito nije prepoznata od strane desnog biračkog tijela, koje se sve više okreće Kujundžiću”.

Osnovni problem je vizualna pojava Barbike u medijima, gdje ona realno dominira. Zato treba stvarati dojam da je Barbika uistinu lijepa – ali samo na slici. Kada uz sliku dobijemo i prvi ton, treba ju ismijati i plasirati puno „sočnih viceva” o Barbikama. Od trenutka kada Barbika progovori, njen rezultat u svim anketama mora postati znatno slabiji. Bitna je intonacija i detalji u takvim tekstovima. Na portale treba plasirati frizirane on line ankete, a sve u svrhu stvaranja dojma da se politička i izborna snaga Barbike istopila i da nema smisla glasati za nju. Primjerice, na desničarskom portalu dnevno.hr napraviti veliko istraživanje o njenim vrijednostima stavovima te zaključiti kako ona po svojim vrijednostima ne odgovara desnom biračkom tijelu te da je vjerojatno “…podmetnuta od neke strane obavještajne službe ili svjetskih moćnika”.

Pripremiti šire istraživanje (najbolje Puls u suradnji s Gong-om), kojim bi se građane na objektivan način upoznalo s mišljenjima drugih građana o pojedinim kandidatima kroz čitavu lepezu pitanja kao npr. „Hoće li Barbika moći bitno utjecati, na pokretanje hrvatskog gospodarstva?”, pa zatim u medijima prenijeti stav većine građana koja u biti ne vjeruje Barbiki i da ona nije vjerodostojan kandidat.

3. PRODUKCIJA OPĆE NEGATIVNE KOMUNIKACIJE OKO BARBIKE

Sluša sve što joj kaže Karamarko, kao što je slušala i veleizdajnika Sanadera  – stranačka poslušnica

Napraviti hrpu viceva o Barbiki npr. „Zašto plavuša želi postati Predsjednica? – Da pokaže da svatko može biti Predsjednik

Sumnjičavosti prema Barbiki: „čudna neka žena – za čiji račun radi?”

lzvući sve negativne poruke iz njezinih dosadašnjih nastupa

Brak kao najslabija karika – Problemi? – Preljub, idealno s nekim NATO oficirom? Izmisliti vjerodostojni” izvor, npr. službeni vozač.

Zašto se Barbika odriče velikih primanja u NATO-u?

Kome najviše odgovara Barbika na čelu Hrvatske?

Maček vodi kampanju za Barbiku, kao što je vodio i za Sanadera?

Kome bi odgovaralo da HDZ preuzme sve institucije?

Neoliberalni kapitalistički kandidat koji nema sluha za radnike

Napraviti parodiju „Plavuša za Predsjednicu” na pollitika.com i prenijeti na vodeće medije

4. ODNOSI S JAVNOŠĆU

Potrebno je angažirati nezavisni PR tim koji će biti specijaliziran samo za „Barbiku“ i koji će koordinirati provođenje akcijskog plana u medijima. U timu trebaju biti angažirani:

voditelj tima, komunikacijski savjetnik i strateg

voditelj istraživanja i analiza

internetski aktivist

osoba za vezu sa SDP-om/Vladom (idealno: Mirando Mrsić)

osoba za vezu sa Uredom Predsjednika (idealno: Saša Perković)

Okvir:
Potrebno je isticati da Predsjednik Josipović, nasuprot Barbici, neče zagovarati izrazito prozapadnjaštvo, naročito ne isključivu američku političko-huškačku politiku prema Rusiji, jer to Hrvatskoj nije u ekonomskom interesu. Također, što se tiče same izborne kampanje, cilj je da se takvim nastupom održi postojeća podrška, pa i proširi, koju Predsjednik ima kod srpsko-pravoslavnih građana RH, tj. birača koji ne gledaju sa simpatijama na zapadnjačku politiku sukoba s Moskvom.

Poseban zadatak je osmisliti poruke prema nezanemarivom postotku biračkog tijela Milana Bandića čija otvorena podrška Predsjedniku Josipoviću nije dobrodošla s obzirom na sukob Bandića s vodstvom SDP-a. Milan Bandić neće javno podržati ni Barbiku, pa je potrebno medijskim djelovanjem ostavljati dojam da Bandić zapravo potajno podržava Predsjednika Josipovića i da s njim ima prešutan dogovor, sve kako bi se pridobilo Bandićeve birače da glasaju za Predsjednika Josipovića. Zbog toga treba izbjegavati medijsko djelovanje na produbljivanju sukoba izmedu Bandića i SDP-a, odnosno Bandića i Milanovića. Posebice je važno do daljnjega ne isticati afere koje se vežu uz ime Milana Bandića i opasnost pokretanja kaznenih postupaka protiv njega zbog kriminala u zagrebačkoj gradskoj upravi, jer već kruže glasine da je na toj osnovi sklopio sporazum s Predsjednikom (on će ga podržati u kampanji za drugi mandat, a Predsjednik će ga zaštititi od kaznenog progona), što može biti neugodno i kao glasina.

„U Jutarnjem listu objaviti ankete s nadmoćnom prednošću Ive Josipovića, uključiti Gong i Puls, a na Politika.com objaviti parodiju o plavuši

Za očekivati je da će Barbika dobiti veću podršku Crkve, te je potrebno u što većoj mjeri medijski eksploatirati položaj Stijepe Bartulice kao predsjednikova savjetnika; plasirati fotografije njega uz Predsjednika i objavljivati njegove izjave (i intervjue u vodećim štampanim medijima i na HTV-u) s njim kao savjetnikom Predsjednika. Isticati da je povezan s katoličkim krugovima u SAD-u, da je doktorirao u Vatikanu i da je blizak s kardinalom Bozanićem. Time će se djelomično otupiti politička propaganda koju će za Barbiku voditi veći dio katoličkog klera i laičkih aktivista-fanatika (možemo pretpostaviti, i Željka Markić). Pritom ne treba previše inzistirati na isticanju Bartulićina članstva u Opus Dei-ju zbog rigidnosti tog crkvenog reda, jer bi to moglo biti kontraproduktivno budući da je isti potpuno odbojan većini članova SDP-a.

Sve ljude oko Barbike trebalo bi kriminalizirati putem medija, ako već nisu. Cilj je prikazati u javnosti da je ona okružena sa besprizornim likovima iz Karamarkovog obavještajnog podzemlja.

5. ON LINE – GERILA KAMPANJA                                                                                                                                                                                       

Marko Rakar, najpoznatiji bloger, internetski aktivist i komunikacijski savjetnik, trebao bi preuzeti čitavu organizaciju i provođenje on-line akcija:

pokretanje foruma

angažiranje blogera

ubacivanje komentara

produkcija “škakIjivih” (neprovjerenih) vijesti u medije

osmišljavanje i distribucija poruka putem Facebooka i Twittera

koordinacija postojećih online resursa (mladi i simpatizeri)

Putem Interneta treba plasirati tezu da obavještajna služba NATO-a pokušava pomoči Barbiki u kampanji preko svojih kanala i suradničke mreže među novinarima i ostalim javnim djelatnicima u Hrvatskoj, a nije isključeno da će u tome sudjelovati i određeni punktovi američke obavještajne zajednice u Hrvatskoj bliski vojno-ratnim lobijima u Washingtonu i Tel Avivu. S obzirom da se radi o prIjavim i nedozvoljenim aktivnostima, suprotstaviti im se treba najbolje putem Interneta među populacijom koja tradicionalno ne podnosi američku i izraelsku poIitiku.

Gerila kampanja uključuje i izradu karikatura. – Treba pripremiti karikaturu Barbike kako pleše „Užičko kolo” s partizanskom kapom na glavi, te to plasirati na sve internetske kanale kada se otkrije činjenica da su joj svi u obitelji bili partizani, a o kojoj ništa ne znaju Tomislav Karamarko ni Milijan Brkić. Odmah nakon tog „otkrića napraviti sprdnju na račun Karamarka kako priča protiv Tita i partizana, a onda promovira predsjednicu iz partizanske obitelji.

6. SPECIJALNE OPERACIJE
Sve veze prema osjetljivim institucijama, pravosudnim tijelima, naročito DORH-u, treba ostvarivati isključivo preko dijela „specijalnih operacija”, koje bi trebao koordinirati Saša Perković, kao savjetnik za nacionalnu sigurnosti jer on ima legitimno pravo kontaktirati te institucije. Sve njegove aktivnosti moraju biti maksimalno diskretne, kako se ne bi ponovio scenarij dekonspiracije i negativne javne percepcije iz prošlih izbora. Od DORH-a bi se moglo očekivati da u kritičnim trenucima izyuče nekoliko novih afera iz razdoblja HDZ-ove Vlade, po mogućnosti nešto iz ministarstva kojeg je vodila Barbika.

Idealno bi bilo da se Barbika pozove na obavijesni razgovor u DORH radi davanja iskaza o Ivi Sanaderu, što bi trebalo dobro medijski popratiti. Ako se to i ne dogodi, novinari bi ju trebali ispitivati što više na tu temu i objavIjivati svaku pa najmanju izjavu koju ona daje o Sanaderu jer vrlo vješto izbjegava tu temu. Do kraja kampanje ona mora biti dovedena u neraskidiv odnos s Ivom Sanaderom. Vidjeti može li se preko Čede Prodanovića dobiti nekakva izjava Sandera kojom on podržava Barbiku. Ako ne od Sandera, Anto Nobilo bi sigurno mogao nagovoriti Damira Polančeca da javno podrži Barbiku i tako „pomogne” HDZ-u koji ga je izdao.

Protivnički izborni stožer sigurno će koristiti činjenicu da je otac Predsjednikova savjetnika Saše Perkoviča, Josip Perković, izručen Njemačkoj i da ga tamo očekuje suđenje zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Đureković je pobjegao iz zemlje zbog kriminala u INI, a bio je i suradnik njemačke tajne službe BND, pa je moguće da će Nijemci postupak protiv Josipa Perkovića usmjeravati i protiv Predsjednika Josipovića. To može neočekivano zakomplicirati odnosu s medijima, jer Nijemci imaju pipke u svim medijima.

S obzirom na te činjenice, kao i na važnost koju Saša Perković ima u Predsjednikovu timu kao koordinator svih specijalnih aktivnosti, suradnju s njim potrebno je provoditi na najdiskretniji način, izbjegavati spominjanje njegova imena u medijima i objavljivanje fotografija na kojima bi se on vidio uz Predsjednika.

“Čedu Prodanovića zadužiti da dobije izjavu Ive Sanadera da podržava Barbiku, a Antu Nobila da nagovori Damira Polančeca na isto

 

7. IZVRŠNA VLAST
Potrebno je kontinuirano pratiti razvoj političkog rejtinga SDP-HDZ, kao i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića pa u skladu s kretanjem tempirati – njegovu javnu podršku u kampanji Predsjedniku Josipoviću, odnosno kritike upućene Barbici. Naša interna istraživanja javnog mijenja pokazuju da rejting Zorana Milanovića ima tendenciju stalnog pada i to treba imati na umu, pa ako se tako nastavi njegovo javno sudjelovanje u kampanju treba svesti na onu mjeru u kojoj to neće biti štetno za Predsjednika. Njegov oštar napad na Barbiku mogao bi joj pomoći kao što je pomogao Ruži Tomašić, te uzrokovati nepopravIjivu štetu.

Zato je najbolje da svi napadi ne dolaze direktno od Vlade, već od nama bliskih organizacija i udruženja. Svi ministri trebaju svoje javne istupe u potpunosti podrediti kampanji Predsjednika Josipovića, te predano raditi na sistematskom obilasku što većeg broja građana i neposrednom razgovoru s ključnim pokretačima javnog mnijenja na lokalnom nivou. Najvažnije je pridobiti građane centra i neutralne birače, a to se najbolje može postići razgovorom jedan na jedan i raznim obećanjima (samo bez pretjerivanja). Ministri trebaju obići sve nama bliske organizacije i udruženja te dogovoriti njihovu nedvosmislenu podršku u kampanji za Predsjednika Josipovića i njih usmjeriti da napadaju Barbiku. Najbolje da svaki ministar sam odabere svoje aktivnosti, samo što više izvan ureda na lokalnoj razini, jer se treba potruditi za svaki glas.

Vlada svojim djelovanjem javnim porukama mora pokazati da stoji iza Predsjednika Josipovića, ali da taj odnos nije idealan, jer Predsjednik nije zadovoljan ostvarenim. Barbiku trebaju kritizirati samo ministri za koje se zna da su su bliski Predsjedniku Josipoviću (npr. Mirando Mrsić). Takvom formulom, postiže se dovoljan otklon od negativnog rejtinga Vlade, a s druge strane pobiru se potrebni glasači SDP-a.

8. MOBILIZACIJA I KOORDINACIJA
Mobilizacija članstva SDP-a i svih simpatizera Predsjednika Josipovića, potrebna je u znatno većoj mjeri nego na prošlim predsjedničkim izborima. Posljednji izbori za Europski parlament pokazali su da je HDZ u stanju puno bolje mobilizirati vlastito biračko tijelo. Oko Predsjednika će se okupiti često puta i suprotstavljeni tabori, što treba koristiti kao prednost a ne kao nedostatak, pa će podršku nekada dobivati po dva ili više paralelnih kolosijeka (npr. IDS i Kajin u Istri).

Mobilizirano članstvo SDP-a i koalicijskih partnera idealan je komunikacijski kanal za diseminaciju usmjerenih poruka koje će difamirati Barbiku u javnosti. Ključne poruke treba adresirati liderima županijskih organizacija, koji iste moraju u najkraćem roku prenijeti na lokalne ogranizacije i cjelokupno članstvo.

Ovaj Akcijski plan mora se držati u najstrožoj tajnosti i za njega smiju znati samo oni koji izravno na najvećoj razini sudjeluju u njegovoj realizaciji. Predsjednik Josipović i Zoran Milanović bit će upoznati s njegovim postojanjem, ali bez opterećivanja detaljima.
U Uredu Predsjednika s detaljima Akcijskog plana bit će upoznati Saša Perković i Romana Vlahutin, a u tajništvu SDP-a samo glavni tajnik lgor Dragovan i njegov savjetnik za unutarnju politiku i državnu sigurnost Branko Budić.

PRIJEDLOG SASTAVA ŽUPANIJSKIH TIMOVA ZA PROVEDBU AKCIJSKOG PLANA:

Bjelovarsko-bilogorska županija: Alen Baščevan, Hrvoje Pokos, Marina Balen, Vedran Babić, Zlatko Salaj

Brodsko-posavska županija: Borislav Kovačević, Krunoslav Hoffer, Mario Vučinić, Mijo Kladarić

Dubrovačko-neretvanska županija: Matija Čale-Mratović, Mirko Duhović, Oleg Valjalo, Pero Nikoletić, Valentin Dujmović

Grad Zagreb: Davor Bernardić, Dragan Kovačević, Igor Rađenović, Mirela Holy, Rajko Ostojić, Tomislav Stojak

Istarska županlja: Damir Kajin, Danijel Ferić, Evelina Biasiol-Brkljačić, Tanja Vrbat

Karlovačka županija: Bojan Prebežić, Boris Ožanić, Josip Sviličić, Mile Bionda

Koprivničko-križevačka županija: Darko Ledinski, Ivan Knok, Marijana Markešić

„Spriječiti da Zoran Milanović daje oštre izjave o Barbici kako se ne bi ponovio slučaj s Ružom Tomašić

 

Krapinsko-zagorska županija: Anđelko Ferek-Jambrek, Jasna Petek, Klementina Čavužić, Vlasta Hubicki, ŽeIjko Kolar

Ličko-senjska županija: Stjepan Čaćić, Tamara Krznarić, Tomislav Zrinski

Međimurska županija: Dean Hunjadi, Ivan Perhoč, Nadica Jelaš, Sanja Krištofić, Valentin Kočila

Osječko-baranjska županija: Domagoj Hajduković, Sanja Vargić, Stjepan Čuraj, Vinko Ručević

Požeško-slavonska županija: Darko Aračić, Marijan Cesarik, Marina Mihelčić, Vicko Njavro, Željko Samardžija

Primorsko-goranska županija: Marina Medarić, Marko Boras Mandić, Zlatko Komadina, Đuro Dragosavac

Sisačko-moslavačka županija: Emil Franjević, Ivan Nekvapil, Zdenko Vahovec

Splitsko-dalmatinska županija: Andrea Vrgoč, Damir Krstinić, Ivo Milatić

Šibensko-kninska županija: Anita Bara, Joso Slamić, Mirko Radak, Petar Mišura

Varaždinska županija: Alan Košić, Alen Kišić, Mario Habek, Predrag Štromar, Vesna Dušak

Virovitičko-podravska županija: Marijan Čop, Marijana Živko, Tomislav Mlinjarić, Tomislav Žagar, Željko Pecek

Vukovarsko-srijemska županija: Anica Birač, Antun Omazić, Goran Stević

Zadarska županija: Budimir Genda, Mate Radović, Renata Sabljar-Dračevac

Zagrebačka županija: Boško Pribičević, Ivana Posavec Krivec, Ivona Beus-Richembergh, Mihael Zmajlović, Stjepan Orgulan

„Napraviti sprdnju s Karamarkom na način da napada Tita i partizane, a promovira kandidatkinju iz partizanske obitelji

Izvor: Hrvatski tjednik, 10. srpnja 2014.

Ostavite komentar

comments