Početna / Vijesti / OTOČE MOJ: Kandidati zaobilaze Vis, Korčulu, Rab…

OTOČE MOJ: Kandidati zaobilaze Vis, Korčulu, Rab…

otokVis, Korčula, Rab, Vojnić, Velika, Šolta, Mljet… samo su neke od općina i gradova koje u tekućoj predizbornoj kampanji neće posjetiti niti jedan od deset predsjedničkih kandidata.

Unatoč sveprisutnoj poruci kandidata da će biti predsjednici svih građana, najveći dio njih obigrat će tek sjedišta županija i veća središta u istima, dok manji dio, poput Josipa Jurčevića i Slavka Vukšića, svoju agitaciju uopće neće bazirati na putovanjima i posjetima.

Apsolutni rekorder među predsjedničkim kandidatima po broju gradova i općina koje je već obišao ili će obići u kampanji je Milan Bandić. U svoju turneju uvrstio je čak 157 gradova i sela! Nakon spektakularnog zaleta sa zagrebačkog Sljemena, Bandić je prvo predstavljanje napravio u Iloku, a turneju će zaključiti u Grudama i na Prevlaci u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 20. prosinca. U Zadarskoj županiji, primjerice, Bandić će se, osim u svim gradovima i općinskim središtima, pojaviti i u Škabrnji, Poličniku, Viru i Pakoštanima. Mogu mu se, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, obradovati i u Otoku, Hrvacama i Glavicama, a neće zaobići ni otoke Hvar i Brač.

U obuhvatu izbornih baza Bandiću donekle mogu parirati samo Andrija Hebrang, Nadan Vidošević, Dragan Primorac i Ivo Josipović, iz čijeg stožera nam je poručeno kako predsjednički kandidat SDP-a još nije utvrdio detaljan program po županijama. Hebrang je već odradio četiri dalmatinske županije, provevši najviše vremena u Splitu, Zadru, Kninu i Dubrovniku. Predsjednički kandidat HDZ-a nije se otisnuo na otoke, kao i u zaleđe središta županija.

I Nadan Vidošević već je sproveo kampanju u Dalmaciji, pa je tako u Splitsko-dalmatinskoj županiji potegao i do Kistanja, Trilja i Živogošća. Otoke je Vidošević zasad zaobišao.

U Dalmaciju se tek spremaju Josipović i Primorac, koji će dosta nastupa odraditi i u susjednoj BiH.

No i po bosanskohercegovačkom obuhvatu Bandićeva je turneja daleko ispred konkurencije. Na meti nezavisnog kandidata i zagrebačkoga gradonačelnika čak je pedesetak gradova i sela u susjednoj i rodnoj državi najagilnijega predsjedničkog kandidata.

Šoltu posjetili Mesić i Sanader

Šolta je maleni otok pa, izgleda, u ovoj predizbornoj kampanji nije interesantna ni jednom predsjedničkom kandidatu, a što se tiče posjeta političkoga hrvatskog vrha, u posljednjih nekoliko godina Šolta je bila počašćena ove godine posjetom predsjednika Stipe Mesića, kada je proglašen počasnim građaninom Šolte.

Mesić je tom prigodom obećao potporu otoku, što je prije njega učinio i bivši premijer Ivo Sanader, koji je 2008., povodom Dana općine, otvorio luku Rogač.

Od ostalih visokih državnih dužnosnika Šoltu nisu baš posjećivali ni ministri, ali je zato čest i najdraži gost otoka župan Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader.

Izvor: Slobodnadalmacija.hr

Ostavite komentar

comments