Početna / Vijesti / Otvoreno: Kakvog predsjednika ili predsjednicu Hrvatska treba?

Otvoreno: Kakvog predsjednika ili predsjednicu Hrvatska treba?

Šesti po redu predsjednički izbori održat će se 28. prosinca 2014. godine. Ako dođe do drugog kruga izbora bit će to 11. siječnja iduće godine. Do sada su najavljene kandidature Ive Josipovića, Kolinde Grabar Kitarović, Milana Kujundžića, Ivana Rude, Ivana Grubišića i Ante Đapića. Svi koji žele ući u predsjedničku utrku moraju prikupiti najmanje 10.000 potpisa birača koji podržavaju njihovu kandidaturu.

izbori

Zašto je izabran ovaj datum? Je li u pitanju, kako neki tvrde, pogodovanje jednom kandidatu ili poštivanje procedure?

U emisiji HRT-a Otvoreno odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja potražili su voditelj Domagoj Novokmet i njegovi gosti: stručnjakinja za odnose s javnošću Aleksandra Kolarić, novinar 24sata Boris Rašeta i politolog Anđelko Milardović.

Pretpostavke u matemaci oko datuma izbora ima dosta, ali nisam vidio istraživanja i dokaze da između datuma i rezultata postoji bilo kakva veza. Početkom proljeća prevratničko ponašanje je bilo veće. Imam dojam da je revolucionaran naboj sada smanjen, izjavio je Rašeta.

Nisam pravni niti ustavni stručnjak. Kao politički komentator smatram da nije bio dobar prvi izbor datuma za izbore 11.1.2015. te da otvaranje igara s datumom drugog kruga koji je izlazio izvan Ustavnog roka nije bilo dobro. Također prekasno se izlazi s datumom. Kratka kampanja je formalna, a stvarna kampanja traje kod Ive Josipovića već godinu dana, a kod Kolinde Grabar Kitarović već od četvrtog mjeseca. Ova kratka kampanja je samo zbog praćenja i ponašanja medija, smatra Kolarić.

Mudro je rješenje i racionalan izbor da se datum izbora stavi u okvire zakona tako da nema prigovora. Postignuto je suglasje oko pravila igre, a u demokraciji su pravila igre i orjentirano djelovanje prema zakonima temelji, mišljenja je Milardović.

Što su još oko predsjedničkih izbora te ponašanja kandidata u kampanji, kako nastupaju i što govore rekli gosti emisije Kolarić, Rašeta i Milardović pogledajte u videoprilogu na linku: HRT Otvoreno Kakvog predsjednika ili predsjednicu Hrvatska treba

Izvor: hrt.hr

Ostavite komentar

comments