Početna / Vijesti / Ozbiljan gaf Kolinde Grabar Kitarović na sučeljavanju koji nitko nije primijetio

Ozbiljan gaf Kolinde Grabar Kitarović na sučeljavanju koji nitko nije primijetio

Kandidatkinja je rekla da se na natječaje za istraživanje nafte i plina u Jadranu nije javila ni jedna američka tvrtka, što je netočno.

d10d310b186c785919092fa6c5ff513a_featured_article

Foto: rtl.hr

Jučerašnje televizijsko sučeljavanje predsjedničkih kandidata proteklo je u atmosferi oštre rasprave, intenzivnog međusobnog prepucavanja, ali i ozbiljnog gafa Kolinde Grabar Kitarović koji nije primijetio ni njezin protukandidat Ivo Josipović ni voditelj sučeljavanja novinar Igor Bobić.

Naime, u prvom dijelu emisije, gdje se vodila rasprava oko ovlasti predsjednika te njegovih mogućnosti da utječe na ekonomsku politiku u zemlji, Josipović se pohvalio svojom inicijativom u segmentu energetske politike. Ustvrdio je kako je svojim kontaktima i razgovorima s američkim predsjednikom i potpredsjednikom te njemačkom kancelarkom inicirao novu energetsku poziciju Hrvatske te kako je činjenica da planirani LNG terminal na Krku ima status jednog od primarnih projekata Europske unije rezultat tih njegovih napora.

U svojoj replici Kolinda Grabar Kitarović ustvrdila je kako se apsolutno ne slaže s Josipovićem, primijetivši pritom da je čudno kako se nakon Josipovićevih razgovora s američkim predsjednikom Obamom na natječaje za istraživanje nafte i plina u Jadranu nije javila nijedna američka tvrtka.

Sasvim konkretno, Kolinda Grabar Kitarović rekla je sljedeće: „Kad je riječ o toj novoj energetskoj inicijativi, o kojoj ste razgovarali s predsjednikom Obamom, kako to da među ovih pet tvrtki, koje su izabrane za eksploataciju Jadrana, nema ni jedne američke tvrtke?“.

Taj argument kao negacija Josipovićevih tvrdnji bio bi sasvim logičan samo da nije potpuno netočan.

Naime, kao što je i u široj javnosti poznato – samo Večernji list o tome je izvijestio barem desetak puta – jedna od pet tvrtki koje su pobijedile na natječaju za istraživanje ležišta ugljikovodika na Jadranu je i Marathon Oil Corporation, jedna od poznatijih američkih srednje velikih naftnih kompanija, osnovana još 1887. godine, sa sjedištem u Houstonu i godišnjim prihodima od 15 milijardi dolara.

Dapače, Marathon Oil ne samo da se prijavio na natječaj već je u konzorciju s austrijskim OMV-om dobio pravo istraživanja na ukupno sedam od deset istražnih blokova za koje su prihvaćene ponude. Pojednostavljeno rečeno, više od dvije trećine ukupnih istraživanja, odnosno ulaganja, provest će ta američka tvrtka.

Stoga, sasvim je jasno da je tvrdnja Kolinde Grabar Kitarović u televizijskom sučeljavanju potpuno netočna. Je li riječ o gubitku koncentracije, nenamjernom lapsusu ili HDZ-ova predsjednička kandidatkinja uistinu ne zna koje su tvrtke pobijedile na jednom od najvažnijih koncesijskih natječaja provedenim u Hrvatskoj tijekom posljednjih desetak godina, može se tek pretpostaviti.

Autor: Marko Biočina

Izvor: vecernji.hr

Ostavite komentar

comments