Početna / Vijesti / Pitanje dana – Uhićenja bivših članova Uprave HAC-a

Pitanje dana – Uhićenja bivših članova Uprave HAC-a

Hac 1Ivo Josipović, SDP

Kalmeta treba snositi odgovornost

Prije samo nekoliko dana Uprava HAC-a tvrdila je da kod njih nema afera, suprotno evidentnim dokazima da se u toj javnoj kompaniji svašta radilo. Danas im je na vrata pokucala policija. Ministar Kalmeta cijelo vrijeme tvrdi da je u HAC-u sve u redu. Očito je došlo vrijeme da i on snosi odgovornost za stvari koje se događaju u njegovu resoru.

Nadan Vidošević, nezavisni

Politika više ne pokriva interesne skupine

Ekonomska kriza i nemogućnost hrvatske države da financira kamate po dugovima onemogućili su skrivanje svih slabosti koje imamo u javnom sektoru. Pojava afera znak je da Hrvatska želi promijeniti postojeće stanje, a to znači da politika više ne želi pokrivati interese pojedinih interesnih skupina. Što se tiče ostavke ministra Božidara Kalmete, to je stvar procjene Vlade, odnosno premijerke Jadranke Kosor i Kalmete osobno.

Andrija Hebrang, HDZ

Nema zapovjedne odgovornosti

Smatram da institucije pravne države rade svoj posao i da se politika ne bi smjela miješati u njihov rad. Depolitizacija istražnih i sudskih tijela temelj je borbe protiv korupcije. Što se tiča ostavke ministra Kalmete, smatram da u ovom slučaju nema mjesta primjeni zapovjedne odgovornosti.

Vesna Pusić, HNS

Kalmetina ostavka je minimum

Ne znam što se dosad čekalo jer je jasno da je u njihovoj režiji cijena autoceste po kilometru kontinuirano rasla više od 400 posto, što je dokaz dviju stvari – nesposobnosti ili korupcije.

Što se tiče ministra Kalmete, čiji je vozač osuđen na zatvorsku kaznu, državni tajnik dao ostavku, a sada je privedena i bivša Uprava HAC-a, minimum je politička odgovornost, to jest ostavka na mjesto ministra.

Dragan Primorac, nezavisni

Podržavam borbu protiv korupcije

Podržavam sve aktivnosti pravne države na suzbijanju kriminala i to sa svim posljedicama koje iz toga proizlaze za sve sudionike.

Vesna Škare Ožbolt, nezavisna

Zašto se čekalo dosad

Jesu li uhićenja rezultat snage pravne države ili su izvedena pod pritiskom? Pitam se što se čekalo dosad, znači li ovaj val uhićenja, primjerice, da je sazrelo vrijeme za uhićenja. Istaknula bih da su se sve kriminalne aktivnosti u HAC-u mogle i prije otkriti, i to revizijama i drugim kontrolama poslovanja.

Damir Kajin, IDS

Uhićenja su nedovoljna

Uhićenja bivših članova Uprave HAC-a smatram nedovoljnim jer se sumnja da su pronevjerili 25 milijuna proračunskih kuna. Smatram kako bi trebali odgovarati i oni koji su te ljude tamo postavili, a na popisu nedostaju mnoga imena. Od te pronevjere puno je važnije to što su hrvatski građevinari domaće autoceste gradili po dva puta višoj cijeni nego u susjednoj Crnoj Gori. O toj nezabilježenoj pljački govori i to da su tamo hrvatski konzorciji sami morali osigurati novac za izgradnju, što će u konačnici naplatiti koncesijom na prometnicu, a u Hrvatskoj su od države dobili novac u ruke.

Miroslav Tuđman, HIP

Pravna država ne smije biti pod utjecjem medija

Pravna država mora nesmetano funkcionirati, bez ikakvih utjecaja sa strane, uključivo i medijskih. Što se tiče ministra Kalmete, odgovornost za stanje u HAC-u snose prije svega Uprava i Nadzorni odbor. Na premijerki i samom ministru je da procijene političku odgovornost. Za detaljniju ocjenu mogućih nepravilnosti u radu HAC-a nemam dovoljno informacija, kao što ih nema ni hrvatska javnost.

Izvor: Business.hr

Ostavite komentar

comments