Početna / Vijesti / Pobjednik se odlučuje u Zagrebu

Pobjednik se odlučuje u Zagrebu

Otkad je predsjednik HDZ-a, Karamarko nije izgubio nijedne važne izbore, dok je SDP u posljednje tri godine proveo pravu mobilizaciju i pokazao strast jedino kad su glasali o Linićevu izbacivanju iz SDP-a.

Foto: ivojosipovicprh

Foto: ivojosipovicprh

Bude li se držao daleko od javnosti, mladi Ivan Sinčić koji se pojavio niotkuda ima šanse da za godinu dana postane, recimo, ministar za ekologiju u novoj hrvatskoj vladi. Njemu samom vjerojatno je svejedno hoće li mu šef biti Zoran Milanović ili Tomislav Karamarko, no više njih bi se kladilo da će vladu sastavljati HDZ. Otkad je predsjednik HDZ-a, Karamarko nije izgubio nijedne važne izbore, dok je SDP u posljednje tri godine proveo pravu mobilizaciju i pokazao strast jedino kad su glasali o Linićevu izbacivanju iz SDP-a.

Kolinda iza sebe ima stranku koja je sve učinila da njihova kandidatkinja pobijedi pa je i rezultat dobar, za razliku od Josipovića i SDP-a koji su učinili sve što su mogli da izgube: distancirali se jedan od drugog, podcijenili konkurente i građane. Stoga Kolinda u drugi krug ulazi s osmijehom, dok Josipović ne mora vraćati samo odmetnute i obeshrabrene lijeve birače nego i samopouzdanje. Josipović sad plaća cijenu i toga što je prije dvije godine žestoko napao Milorada Pupovca, i to kao nikoga drugoga u pet godina svog mandata (a imao je velik izbor) pa su glasači u mjestima sa srpskom većinom uglavnom ostali kod kuće.

Josipović je dobio tradicionalna uporišta HNS-a i lijevih stranaka, pa i Zagreb, a Kolinda desnih, no njezin postotak osvojenih glasova u Zagrebu iznad je dosadašnjih rezultata te stranke. Stoga će odaziv birača u drugom krugu, posebno u Zagrebu kao najvećem gradu, presuditi hoćemo li dobiti predsjednicu ili predsjednika. Aktivist Živog zida Ivan Sinčić zasad ostaje noćna mora Mirele Holy, dok se ne pojavi netko treći koji će i njega izbaciti iz igre.

Autor: Ljubica Gatarić

Izvor: vecernji.hr

Ostavite komentar

comments