Početna / Vijesti / Počela izborna šutnja, evo što birači moraju znati

Počela izborna šutnja, evo što birači moraju znati

U PONOĆ je počela izborna šutnja, a Hrvatska sutra bira predsjednika.

250514IzboriEUGM1

Što sve moraju birači znati, donosi Adrian De Vrgna koji je razgovarao s potpredsjednicom DIP-a Zdravkom Ćufar Šarić.

Pozivam ponovno sve izborne sudionike, a i njihove podupiratelje da se suzdrže od bilo kakvih oglašavanja koja bi se mogla protumačiti kao kršenje izborne šutnje, koja traje od subote u ponoć, pa do 19 sati u nedjelju kada se zatvaraju birališta. Nakon toga se mogu oglašavati neke izlazne ankete”, rekla je potpredsjednica DIP-a Zdravka Ćufar Šarić koja je u razgovoru za Media servis pozvala na poštivanje izbornog procesa.

6.260 biračkih mjesta

U odnosu na prvi krug, malo je promjena. Sutra će gotovo 3 milijuna i 800 tisuća birača moći izabrati jednog od dvoje kandidata.

“S time da se u RH nalazi 3 milijuna 785 tisuća 465 birača, a izvan RH, birači bez prebivališta u RH koji su se aktivno registrirali za 2. krug, iznosi 40.048 birača”, dodala je Ćufar Šarić.

I broj biračkih mjesta je gotovo identičan kao u prvom krugu.

“Tako da u RH ćemo imati 6.260 biračkih mjesta, a izvan RH u inozemstvu ćemo imati 92 biračka mjesta. Povećano je biračko mjesto za dva u inozemstvu”, rekla je Ćufar Šarić.

Prvi rezultati iza 20 sati

I broj promatrača bit će kao i u prvom krugu – oko 20 tisuća. Na biračima je da se odazovu. Ne zaboravite identifikacijsku ispravu!

“Ukoliko nemaju važeću osobnu iskaznicu, mogu koristiti putovnicu ili vozačku dozvolu jer isprava služi samo za identificiranje osobe, da se zna da je pristupila točno ta osoba koja je registrirana u biračkom popisu”, rekla je Ćufar Šarić. Ako se ne nalazite u biračkom popisu – postoji rješenje.

“Tada će član biračkog odbora uputiti u područni ured državne uprave, gdje će oni provjeriti da li se uopće nalazi u registru i ukoliko se nalazi, građanin će dobiti tzv. plavu potvrdu i sa njom će moći obaviti glasovanje, a na biračkom mjestu će se onda identificirati sa jednom od ovih isprava”, rekla je Ćufar Šarić. A sve nepravilnosti koje se prijave, DIP će provjeriti i ispraviti. Prve rezultate najavili su u nedjelju iza 20 sati. Biračka mjesta otvaraju se u 7 ujutro, a zatvaraju u 19 sati.

Autor: Media servis
Izvor: index.hr

Ostavite komentar

comments