Početna / Vijesti / Počela predsjednička kampanja

Počela predsjednička kampanja

U ponoć je i službeno počela izborna promidžba za šeste predsjedničke izbore od neovisnosti, raspisane za nedjelju, 28. prosinca.

Izborna-promidžba

Promidžba će trajati 18 dana, dakle do 26. prosinca kada počinje izborna šutnja.

Vrijeme je to u kojem će četvero kandidata za predsjednika odnosno predsjednicu države i službeno biračima predstavljati i tumačiti svoje izborne programe. To su Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) za službene kampanje može upozoravati na eventualnu nelojalnu konkurenciju, pozivati na korektnost, tražiti ravnomjernu medijsku zastupljenost kandidata, kandidati mu mogu upućivati prigovore, podsjećaju u DIP-u.

DIP u predsjedničke izbore ulazi sa širim ovlastima u pogledu nadzora financiranja. Za razliku od prijašnjih izbora, sada ima mogućnost u realnom vremenu pratiti donacije koje dolaze na račune kandidata, gdje se odlijevaju i na koje troškove, objasnio je predsjednik Povjerenstva Branko Hrvatin.

Osam milijuna kuna iznos je koji svaki kandidat odnosno kandidatkinja može potrošiti na promidžu. Ne izabere li se predsjednik ili predsjednica u prvom krugu, za dvoje kandidata koji uđu u drugi taj se iznos može povećati do 1,6 milijuna kuna.

Kandidati promidžbu mogu financirati iz donacija i vlastitih sredstava. Donacije mogu prikupljati najkasnije do završetka promidžbe, dakle do ponoći 26. prosinca.

Pravne osobe mogu kandidatu donirati najviše 200 tisuća kuna, fizičke, a to su građani i obrtnici, najviše 30 tisuća kuna. Donacije mogu biti novčane, robne te u vidu usluge. Volonterski rad ne smatra se donacijom.

Okvirna slika donacija znat će se sedam dana prije dana izbora, do tada, naime, kandidati moraju DIP izvjestiti o primljenim donacijama i troškovima promidžbe.

Najkasnije tri dana od početka službene kampanje (9. prosinca) kandidati moraju objaviti hoće li i koliko vlastitih sredstava uložiti u kampanju.

Prvi je to, još 5. prosinca, učinio Kujundžić objavivši da će potrošiti najviše 50 tisuća kuna i to isključivo iz plaće koju zarađuje u KBC Dubrava.

U izbornoj promidžbi zabranjeno je koristiti uredske prostorije, službena vozila i uredsku opremu državnih tijela i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Zabranjeno je koristiti sredstva državnog proračuna ili proračuna lokalnih jedinica koja kandidati, kao dužnosnici Republike Hrvatske ili ovlašteni lokalni dužnosnici, koriste u obavljanju svojih dužnosti.

Izvor: jutarnji.hr

Ostavite komentar

comments