Početna / Vijesti / POLITIČKA PLJUSKA Generali sumnjaju u domoljublje Grabar Kitarović

POLITIČKA PLJUSKA Generali sumnjaju u domoljublje Grabar Kitarović

Nećemo dati potporu niti jednom predsjedničkom kandidatu, nego ćemo načelno podržavati sve koji se zalažu za boljitak hrvatske države i naroda. Nažalost, kod  Grabar Kitarović dosad nismo primijetili tu vrlinu, kaže general Marinko Krešić.

Generali odbili Grabar Kitarović

Najava HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović da će, u slučaju izborne pobjede, cijeli Generalski zbor pozvati u svoje savjetodavno tijelo, nije impresionirala članove udruge hrvatskih najviših umirovljenih časnika.

Na prošlim predsjedničkim izborima, Generalski zbor je između dva kruga podržao Milana Bandića, zato što su, kako su tada istaknuli u priopćenju, bili uvjereni da će on kao predsjednik čuvati sve temeljne vrijednosti Domovinskog rata i samostalne hrvatske države. No, Marinko Krešić, predsjednik Generalskog zbora, jučer je izrazio sumnju u vezi Kolinde Grabar Kitarović.

– Kao prvo, samo iz medija doznajemo da ona namjerava cijeli naš Zbor pozvati u savjetodavno tijelo predsjednika Republike. Kolinda Grabar Kitarović nije nam se obratila i razgovarala s nama o tome. Nadalje, ovaj put nećemo dati potporu niti jednom konkretnom predsjedničkom kandidatu, nego ćemo načelno podržavati sve koji se zalažu za boljitak hrvatske države i hrvatskog naroda. Nažalost, kod Kolinde Grabar Kitarović dosad nismo primijetili tu vrlinu, rekao nam je Krešić.

Generalski zbor je zadnji zapaženi istup imao u ožujku prošle godine, kad se čak 48 umirovljenih generala okupilo u zagrebačkom hotelu »I«, a tema je skupa bila »Istina o Domovinskom ratu i viđenje Hrvatske u budućnosti«. Bili su tom prilikom vrlo kritični prema današnjim hrvatskim vlastima, a predsjednik Ivo Josipović zamjerio im je ulazak na teren politike. »Bilo bi bolje da svatko od umirovljenih generala koji se želi baviti politikom, to čini kroz neku iz mnoštva hrvatskih stranaka«, upozorio ih je Josipović.

Umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo, član Generalskog zbora, nedavno je bio na predstavljanju predsjedničke kandidature Milana Kujundžlća. Kako nam je jučer rekao, ne razmišljao promjeni svojeg stava. A naročito ga je zasmetalo što je Kolinda Grabar Kiturović u intervjuu Novoj TV ustvrdila da je pismo dvanaestorice generala, zbog kojih je Stjepan Mesić umirovio njih sedam koji su bili u aktivnoj službi, bio pogrešan korak i da ga nisu trebali napisati.

– Bio sam na promociji Kujundžićeve kandidature, a jedan admiral, koji je bio načelnik Glavnog stožeta HV-a. ne može mijenjati stav. Što se pak tiče gospode Kolinde Grabar Kltarović, ona je svojom izjavom daje 12 generala pogriješilo faktično zauzela isto poziciju kao Mesić, koji je dio nas zbog toga umirovio lako »u oslobadajućom presudom generalima Markaču i Gotovini praktično potvrđene glavne teze iz našeg pisma, o tome da je Hrvatska vodila najčišći rat u povijesti ratovanja. S odmakom od 13 godina, može se ocijeniti da je to pismo zajedno s tadašnjim očitovanjem Hrvatske biskupske konferencije, bilo snaga koja je sprječavala potpuno kriminallzininje Domovinskog rata, kazao nam je Domazet.

Josipović bez komentara

On stoga očekuje da će se Kolinda Grabar Kitarović ispričati zbog izjave da je pismo generala bilo pogreška.

– Njoj bi moralo biti poznato da smo mi bili svjesni da će nas Mesić umiroviti, a ipak smo potpisali to pismo i žrtvovali svoje vojne karijere. Zato bi se Kolinda Grabar Kitarović morala prvo nama  ispričati zbog izjave. Dok to ne učini, ja ne mogu biti u njezinom savjetodavnom timu. Premda mislim da bih kao geostrateg i geopolitičar dobro došao kao savjetnik svakom hrvatskom predsjedniku, zaključuje Domazet.

I predsjednik Ivo Josipović nije želio komentirati ideju svoje protukandidatkinje o rehabilitaciji umirovljenih generala i njihovom uključivanju u savjetodavno tijelo predsjednika Republike.

Piše: Dražen Ciglinečki

Izvor: novilist.hr

Ostavite komentar

comments