Početna / Vijesti / Političko licemjerje Kolinde Grabar Kitarović – Gotovina i Vukovar

Političko licemjerje Kolinde Grabar Kitarović – Gotovina i Vukovar

U nedjeljnom sučeljavanju koje je organizirao RTL, među raznim važnim ili manje važnim temama, pomalo je u sjeni ostala zanimljiva opaska Kolinde Grabar Kitarović kojom je prozvala Ivu Josipovića za odlaženje s vukovarskog groblja za vrijeme polaganja vijenaca prilikom obljetnice pada Grada Vukovara. Ovakva kritika, koja je još jednom pokazala nepoznavanje protokola i rada policije od strane kandidatkinje HDZ-a, uz činjenicu što je bila potpuno deplasirana u raspravi o predsjedničkim odlikovanjima, pokazuje karakternu stranu HDZ-ove kandidatkinje koja je u ovoj kampanji došla do izražaja, a to je licemjerstvo.

Karamarko i Kolinda u Vukovaru

2014.- Kolinda Grabar Kitarović prvi put sudjeluje u obilježavanju pada grada Vukovara (Foto: hdz.hr)

No, prije nego se još jednom osvrnemo na tu karakternu osobinu funkcionerke koja do sada nije završila niti jedan posao kojeg se primila (niti onaj ministrice, niti onaj veleposlanice, kao što nije bila spremna završiti mandat u NATO-u čim je zaigrala na kartu sudjelovanja u predsjedničkim izborima) valja pojasniti zašto je Predsjednik Republike bio primoran postupiti kako je učinio prilikom polaganja vijenaca u Vukovaru.

Najprije treba podsjetiti osobu koja bi željela biti šeficom države da kada ugošćavate diplomate morate voditi računa o njihovoj sigurnosti. Godine 2013., zahvaljujući skandaloznom ponašanju simpatizera i stranačkih kolega Kolinde Grabar Kitarović, dakle tzv. Vukovarskog stožera i ostalima, koji su razbili kolonu sijećanja, diplomati su se, kako mi je nedavno priznao jedan veleposlanik iz skandinavskih zemalja, našli na brisanom prostoru, odsjećeni od osiguranja i policije. Prisjetimo se da se tada dogodio pravi državni udar na najviše političke figure u zemlji.

Pošto je i ove godine tako nešto pokušano, a u tome je sudjelovala i Kolinda Grabar Kitarović, koja je ranije izjavila da će ići na začelju kolone ali je onda spremno prihvatila poziv da se i ovoga puta pokuša razbiti jedinstvena kolona pa je krenula se gurati u prednje redove, policija je procijenila da će na groblju Predsjednik Josipović sa visokim gostima ostati odsjećen jer se išlo na to da ga snagama Stožera onemogući napusti groblje.

Postojala je stvarna potreba da Predsjednik postupi kako je morao da bi mogao nastaviti s programom i stići na Ovčaru sa svojim gostima.

No, sve je to nebitno osobi koja laže čim zine i manipulira čim stigne kao što je te iste večeri na RTL-u lagala i manipulirala podatkom o broju letova koje je obavila s Vladinim zrakoplovom kao ministrica: dakle ne 4 ili 5 već 27 koliko je egzaktno pokazala služba u Vladi koja se time bavi.

Osim toga, a iz razloga njene karakterne osobine, a to je licemjersto, ne bi trebalo iznenaditi da je Kolinda Grabar Kitarović u četiri godine na poziciji ministrice vanjskih poslova i europskih integracija nikada nije posjetila Vukovar na obljetnicu pada. Za te četiri godine ona nikad nije organizirala da diplomatski kor u Republici Hrvatskoj pozove u Vukovar kako bi im pokazala razmjere ratnih razaranja i mjesto tako teškog stradanja Hrvata i drugih pripadnika manjina koji su branili svoj grad od agresije JNA i paravojnih četničkih formacija.

Kolinda Grabar Kitarović ove godine je prvi put došla u Vukovar na obljetnicu pada, te je sukladno tome prvi put bila u koloni sjećanja. Ponavljam, potpuno neupućena i dezorijentirana.

Pojasnimo ovo malo preciznije. Trebala je sudjelovati u njoj, ali je odlučila sa svojim stranačkim šefom Tomislavom Karamarkom ući u posebnu, odvojenu kolonu sjećanja, kojom je krenula ispred hrvatske zastave, zastave 204. vukovarske brigade, ispred Društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, pa onda time i ispred svojeg protukandidata Ive Josipovića i Milana Kujundžića, ministra branitelja Predraga Matića i ostalih iz državnog vrha. Usporedbe radi, čak je i predsjednički kandidat u prvom krugu izbora Milan Kujundžić, koji je imao puno žešću retoriku pa se tako i nametnuo kao ”najdesniji“ kandidat, shvatio da u Vukovaru 18.11. nema mjesta podjelama. Kolinda Grabar Kitarović to nije prihvatila iako je u Vukovar došla s ustima punim priče o jedinstvu.

izručenje

Ivo Sanader, Kolinda Grabar Kitarović, Hido Biščević, Mladen Bajić i Carla del Ponte pripremaju uhićenje generala Ante Gotovine na sastanku u hotelu Novotel u Luxsemburgu . (Foto: screenshot iz filma “Carlina lista”).

Kada bi to bilo jedino licemjerstvo koje je Grabar Kitarović pokazala naspram Domovinskog rata i njegovih heroja, rekli bismo da je slučajno. Nakon što je svojedobno s Carlom del Ponte i Ivom Sanaderom pripremala uhićenje generala Gotovine, izvještavajući hašku tužiteljicu tijekom susreta u Luxseburgu da je Gotovina konačno lociran, i da se nalazi na Kanarskom otočju, u ovoj se kampanji odlučila u više navrata slikati s njim te zatim tu sliku staviti na svoj Facebook fan page sa potpisom pod sliku „Susret starih prijatelja“. Ako joj već službena dužnost nalagala da bude sudionikom uhićenja svog prijatelja, slavlje tog uhićenja sa Sanaderom i del Ponte nikako nije prijateljski čin pa stoga ovakav način predizborne samopromocije opet možemo nazvati samo –licemjernim.

kolinda

Kolinda Grabar Kitarović u predjsjedničkoj kampanji posjetila Antu Gotovinu u Pakoštanima. Izvor: Facebook Kolinde Grabar Kitarović

Učinila je to još jednom. Iako je general Gotovina eksplicitno rekao da ne daje podršku kandidatima, pa čak i to na nije bio upoznat sa donacijom na račun HDZ-a iz jedne od njegovih tvrtki, za što je pak odgovornost preuzeo njegov partner u firmi, Grabar Kitarović privatno druženje s generalom u Pakoštanima koristi kao oblik podrške njoj u kampanji čime opet manipulira s generalom Gotovinom.

I upravo u takvom svjetlu trebalo bi sagledati Kolindinu kritiku na račun Ive Josipovića. Kako osoba koja je svojim ponašanjem oskvrnula najponosniji, ali i najbolniji dan za sve Vukovarce, ali i Hrvatsku; kao političarka koja je branila svojim kolegama u riječkom HDZ-u da se raspravi o tadašnjoj Vladinoj politici prema Gotovini jer je to tako njoj naređivao Ivo Sanader i, konačno, kao osoba koja je sudjelovala u izručenju generala Gotovine, svog navodnog ”prijatelja”, haaškom tribunalu pa zatim to i precizno koordinirala s političarom koji će u hrvatskoj povijesti ostati zapisan kao glava korupcijske hobotnice.

Kako takva kandidatkinja ima obraza prigovoriti predsjedniku Josipoviću što je poslušao policijske procjene i izbjegao još jedan pokušaj udara stožeraša koji su zajedno s Kolindom bili spremni uzurpirati bol Vukovaraca i nacije pa čak i na mjestu gdje leže oni kojima se polažu vijenci?!

Autor: Drago Pilsel, glavni urednik
Izvor: predsjednicki-izbori.hr

Ostavite komentar

comments