Početna / Vijesti / Bandić: Glasnogovornik Uskoka je 1991. prozivao ljude da pucaju s krovova

Bandić: Glasnogovornik Uskoka je 1991. prozivao ljude da pucaju s krovova

Josipović_bandić1Ivo Josipović i Milan Bandić samo nekoliko sati uoči izborne šutnje na HRT-u odrađuju posljednje sučeljavanje u drugom krugu predsjedničkih izbora. Sutra se kandidati više neće moći obratiti građanima, a u nedjelju će Hrvatska napokon dobiti svog trećeg predsjednika nakon najduže kamapnje koja je ikad održana u našoj zemlji.

“Moja imovina je jednaka kakva je bila prije nego što sam postao saborski zastupnik”, rekao je Josipović i još jednom nabrojao svu imovinu koja je već navedena u imovinskoj kartici, te istaknuo da je ukupna vrijednost između 3 i 5 milijuna. “Moja imovina vrijedi oko 270.000 eura”, rekao je Bandić i dodao da ima 11 tisuća eura ušteđevine.

“Ja ništa ne zamjeram Bandiću, zalagao sam da kampanja prođe bez afera. Javno je poznato što mu se predbacuje – upravljanje gradom i način stjecanja djela imovina, ali neka se time bave nadležna tijela”, kaže Josipović.

Bandić se osvrnuo na današnje Indexove napise. “Ovo što se danas dogodilo je besramno. Ovaj glasnogovorni Uskoka koji je danas govorio o meni je 1991. prokazivao ljude da pucaju s krovova. To je kasnije Uskok i policija demantirali, ali je cijeli dan zavaravana javnost. To je najdirektnije mješanje u kampanju”, kaže Bandić i ističe kako se neki mediji “na nezabilježen način mješaju u kampanju”, ali dodaje kako vjeruje da će obični ljudi razumjeti o čemu se radi.

Josipović kaže da će se ispričati Bandićevoj supruzi ako ju je uvrijedio. “Ja nisam ništa rekao pa se nemam zbog čega ispričavati Josipoviću”, kazao je Bandić.

Oba kandidata kažu da nikad ne bi postupili kao Ivo Sanader. “Njegov odlazak i povratak nemaju nikakve veze s demokracijom”, rekao je Bandić i ponovio svoju teoriju kako je Sanader sklopio pakt sa Zoranom Milanovićem da sruši Jadranku Kosor i da SDP preuzme vlast na izvanrednim izborima. “I nepismenom u politici je jasno da je Bandićev i Sanaderov plan bio rušenje Jadranke Kosor, mediji su već izvjestili o njihovim sastancima”, odgovorio je Josipović.

Na pitanje koliko mogu biti vjerodostojni u borbi protiv korupcije s obzirom na afere koje su ih pratile, Josipović je odgovorio da njega nisu pratile nikakve afere. Bandić se pojavio na sučeljavanju s presudom Trgovačkog suda o “slučaju Zlatica” kojeg je izvukao na jednom od prijašnjih sučeljavanja. “Bandić govori neistinu – presuda nije pravomoćna, a radi se samo o jednom od stotinama poslova koji su zaključeni prije otvaranja stečaja. Tu presudu sam ja osobno dao svim novinarima”, kaže Josipović, ali Bandić ističe da se radi o “raboti”.

“Ja sam za dekriminalizaciju lakih droga, ali ne i za legalizaciju”, kaže Josipović koji ističe da ne treba stigmatizirati mlade ljude zbog banalnih prijestupa, ali dilere treba najstrože kazniti. Bandić nije niti za dekriminalizaciju.

Oba kandidata su se složila da je umjetna oplodnja stvar izbora koja svakom treba biti dostupna. Bandić je protiv abortusa osim ako se ne radi o zdravstvenim razlozima, a Josipović kaže da je “abortus loš, ali u konačnici je to izbor žene”.

“Osoba godine u svijetu je Obama jer je probudio nadu u globalni mir. U Hrvatskoj je bilo dosta osoba pa ne bih nikog izdvajao”, kaže Josipović. Bandić je u Hrvatskoj izdvojio Miroslava Radmana, a u svijetu također Obamu. Pet najvažnijih osoba u 20. i 21. stoljeću za Josipovića su Stravinski u umjetnosti, Marie Curie u znanosti, Miroslav Cerar u sportu, Franju Tuđmana i Ivicu Račana u hrvatskoj politici. Za Bandića su to također Tuđman i Račan, a naveo je i Michaela Jordana i Dražena Petrovića.

“Križ je za mene svetinja. To je simbol vjere, nade, ljubavi. A petokraka je bila dobro zamišljena, a loše završila. Pod tom petokrakom su koncem 2. svjetskog rata napravljeni zločini i ona je okaljana”, kaže Bandić. “Križ je simbol nade i vjere koji treba poštivati, a petokraka je za mene simbol antifašizma koji je u preambuli ustava. Zločini su počinjeni i pod drugim simbolima i ne mislim da je time ukaljana antifašistička borba”, kaže Josipović. Na pitanje što misle o petokraci pod kojoj je sravnjen Vukovar, Josipović je rekao da je to lažna petokraka, a Bandić da je i to zločin o kojem je govorio.

Oba kandidata kažu da pod njima tajne službe neće prisluškivati novinare i da ih treba do kraja profesionalizirati.

Oba kandidata istaknuli su važnost razvijanja hrvatskih gospodarskih potencijala. Josipović je posebno istaknuo vrijednost hrvatskih izvora vode, a Bandić naglašava kako je on od samog početka govorio da će spriječiti rasprodaju “obiteljskog srebra”. Bandić je također rekao da bi Hrvatska sa svojim pašnjacima i šumama morala postati veliki izvoznik hrane, a to se nije dogodilo krivnjom, kako kaže, svih dosadašnjih hrvatskih vlada.

“Tražit ću reviziju privatizacije hrvatskih banaka i učiniti sve da spasimo što se spasiti da. Ali ogromni dio tih stvari iz privatizacije je zastario. Vidjet ćemo hoćemo li uspjeti vratiti dio toga u hrvatske ruke”, kaže Bandić. Josipović je opet ponovio da se zalaže za ukidanje načela “tko je jamio, jamio”. Također je najavio da treba provesti reviziju svih menadžerskih kredita: “Onaj tko je uzeo, a nije platio mora to vratiti”.

Bandić ističe kako treba depolitizirati javna poduzeća i staviti u Nadzorne odbore ljude izvan politike. Josipović ističe da je zakonom već sve uređeno, ali problem je što netko ne želi provoditi zakone.

Na pitanje jesu li mediji u raljama interesnog skupina i kapitala, Bandić je odgovorio da velikim djelom jesu. “To sam ja osjetio na svojoj koži posljednjih dana. To je posljedica taloga koji se taloži već 19 godina i zato sam poduzeo sve da u ime običnog čovjeka izborim pobjedu i napravim temeljite promjene”, kaže Bandić.

“Sloboda novinarstva može biti ugrožena oglašivačkim pritiskom. Neki to rješavaju kao Bandić i grad Zagreb da osnuju svoje novine pa plasiraju svoje informacije. Naravno da ima interesnih skupina koje lobiraju za sebe”, kaže Josipović.

Bandić tvrdi da nikad nije kupovao naklonost medija. “Ja sam već deset godina u Big Brotheru”, kaže Bandić. Josipović također kaže da nije kupovao naklonost medija iako je u kampanji imao teških trenutaka.

“Tražit ću otvaranje registra branitelja. Svi branitelji koji stoje uz mene na tome inzistiraju. Moraju se razlikovati oni koji su radili u uredima od onih koji su nosili pušku u ruci i glavu u torbi. Tim ljudima moramo odati počast, zato bih i uveo orden Junaka Domovinskog rata”, kaže Josipović. Bandić smatra da oni koji su najzaslužniji moraju odlučiti tko se borio za ovu zemlju jer “oni to točno znaju” pa će formirati savjetnički tim koji će napraviti reviziju branitelja.

Na pitanje koliko Hrvatska ima Migova sposobnih za let, Josipović je odgovorio da se ti podaci svaki dan mijenjaju, ali vjeruje da ih ima oko 12. Bandić je rekao da je prije nekoliko dana razgovarao sa zapovjednikom kopnene vojske koji mu je savjetovao da “o tome ne govori”.

“Haški sud je pogriješio i nije do kraja obavio svoj posao zato što nije optužio Kadijevića”, rekao je Josipović. Bandić je dodao da Haški sud ima i političke špekulacije pored svoje pravne utemeljenosti. “Potraga za topničkim dnevicima je još jedan dokaz da se selektivno pristupa. Ne traže topničke dnevnike za Vukovar”, rekao je Bandić. Josipović kaže da, po njegovom mišljenju, to znači da optužba stoji na klimavim nogama.

Bandić vjeruje da hrvatska vlast nije napravila sve što je trebala i mogla da dokaže nevinost hrvatskih generala. Josipović se ne slaže: “Hrvatska je bila nedosljedna u komunikaciji s Haškim sudom i to je narušilo vjerodostojnost Hrvatske. Trebalo je od prvog trenutka reći istinu – što ima, a što nema. I ako nema, zašto nema”.

“Za nas je u interesu da sve zemlje u regiji uđu u EU, ali vjerujem da Srbija neće u EU dok Mladić ne bude u Haagu jer nam je također u interesu da budu uhićeni svi zločinci”, kaže Josipović. Bandić kaže da će zemlje ex-Yu “morati malo pričekati na klupi”, a kao predsjednik će učiniti sve da Hrvatska postane lider u regiji.

Izvor: Index.hr

Ostavite komentar

comments