Početna / Vijesti / Posljednji neposredni izbori za predsjednika Republike?

Posljednji neposredni izbori za predsjednika Republike?

glasanjePrema raspoloženju kakvo trenutačno vlada u vodstvima dvije najjače hrvatske stranke moglo bi se zaključiti da će idući predsjednik Republike biti posljednji kojeg su birači neposredno izabrali kao i da su moguće i određene izmjene izbornog modela na osnovu kojeg se biraju saborski zastupnici. S obzirom da se predsjednička kampanja tek zahuktava razumljivo je da nitko iz HDZ-a i SDP-a ne želi javno zastupati stav, »bilo bi to kontraproduktivno«, kako se šefa države zapravo treba birati u parlamentu, kao što se to čini u, primjerice, Italiji, Češkoj ili Mađarskoj, ali to je glavni smjer u kojem trenutačno razmišljaju ključni ljudi hrvatske politike.

Potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks, koji vodi posao oko ustavnih promjena, opekao se prije godinu i pol dana kad je rekao novinarima da se slaže s prijedlogom bivšeg predsjednika Ustavnog suda Smiljka Sokola da se Hrvatska pretvori u čistu parlamentarnu republiku, da se predsjedniku oduzmu preostale ovlasti i njegov izbor prebaci u Sabor.

Predsjednik Stjepan Mesić u to je vrijeme boravio u Japanu iz kojeg je burno reagirao na tu ideju. Tadašnji premijer Ivo Sanader hitno je sazvao press konferenciju s koje je poručio da HDZ tijekom procesa promjena Ustava nema namjeru dirati u predsjedničke ovlasti. Zbog te po njega neugodne epizode Šeks je sada vrlo oprezan, no jasno je da u međuvremenu nije odustao od svojih stavova.

– Nakon završetka predsjedničkih izbora provest ćemo sveobuhvatnu javnu raspravu o izbornim zakonima i za predsjednika i za Sabor. Potrebno je sagledati konsekvence svakog tog modela, rekao nam je Šeks odbijajući govoriti o detaljima eventualnih izmjena.

Međutim, iz razgovora s nekoliko HDZ-ovih visokih dužnosnika proizlazi da u većinskoj stranci, vjerojatno i pod utjecajem činjenice da bi njihov predsjednički kandidat Andrija Hebrang mogao na izborima dobiti konkurenciju i iz redova HDZ-a, imaju namjeru predsjedniku Republike ostaviti uglavnom samo protokolarne ovlasti i ukinuti neposredne izbore. Kad je to 2000. godine, prilikom ustavnih promjena, htjela napraviti Račanova vlada HDZ je stao na stranu Mesića koji se ogorčeno borio protiv toga da postane fikus, ali okolnosti su sada drugačije.

– Vjerojatno je sazrijelo vrijeme da se u Hrvatsku uvede čisti parlamentarni sustav, da šef države izgubi nadležnosti u područjima vanjske politike, obrane i nacionalne sigurnosti i da ga se bira u Saboru, ističe jedan član predsjedništva HDZ-a. Da bi se to dogodilo nužno će biti promijeniti Ustav za što je potrebna podrška dvije trećine zastupnika. U ožujku 2008. kad se Šeks istrčao ostao je na brisanom prostoru, bez Sanaderove potpore a i iz SDP-a su kritizirali njegovu smjelu ustavnu koncepciju. Izgleda, međutim, da su se socijaldemokrati vratili stavovima iz 2000. kad je premijer bio Ivica Račan.

– Naš bi Ivo Josipović bio gotovo idealan kao tranzicijski predsjednik nakon kojeg bismo prešli na čisti parlamentarizam. Možda su ovo uistinu posljednji neposredni izbori za predsjednika Republike, kazao nam je visoki dužnosnik SDP-a koji je želio ostati anoniman.

Izvor: NoviList.hr

Ostavite komentar

comments