Početna / Vijesti / PRAVOSLAVNI BOŽIĆ Josipović: Neki na naš brod stavljaju najstrašniji teret – mržnju

PRAVOSLAVNI BOŽIĆ Josipović: Neki na naš brod stavljaju najstrašniji teret – mržnju

Na primanju Srpskoga narodnog vijeća u povodu proslave Božića – i ove je godine mnogo osoba iz javnog života. Na njemu su, između ostalih bili, predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, premijer Zoran Milanović te predsjednik Ivo Josipović, prenosi HRT.

Screenshot YouTube

Screenshot YouTube

‘Veliki teret iz prošle godine unosimo u 2015. Radi se teškoj ekonomskoj situaciji i uređenosti našeg društva ali i o porastu prijekih i naopakih riječi’, poručio je Milorad Pupovac. ‘To nas onemogućava da se bavimo onim što istinski mori naše društvo i svakoga od nas – bio Hrvat, Srbin ili netko treći’, kazao je. Dodao je kako bi bilo najbolje da jedni drugima poželimo da se u ovoj godini što prije oslobodimo netolerancije, prenosi HRT.

Predsjednik Ivo Josipović rekao je da danas svjedočimo kako neki na naš brod stavljaju najstrašniji teret – mržnju. ‘Našu lijepu Hrvatsku moramo čuvati od mržnje i netolerancije’, kazao je predsjednik Josipović. Premijer Zoran Milanović naglasio je da svi trebamo pripaziti što mislimo jer da naše misli mogu postati riječi, da riječi mogu postati djela, da djela mogu biti i malj, a da to onda može postati i običaj. Kao najveće vrednote društva naveo je pravdu, jednakost, slobodu i prava nacionalnih manjina, a prenosi Večernji list.

Na domjenku je govorio i mitropolit ljubljansko-zagrebački Porfirije, koji je naglasio kako je Božić praznik u kojem se Bog otkrio kao apsolutno dobro čovjeku, koji je pozvan da dobro u sebi neprestano razvija i afirmira.

Okupljene su pozdravili i zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek te predsjednik Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

U ime predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka na domjenku je bio vanjskopolitički tajnik stranke Miro Kovač, koji je novinarima nakon domjenka prenio čestitke Karamarka i predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović pravoslavnim vjernicima. Na pitanje prepoznaje li se HDZ u upozorenjima na netoleranciju govornika na SNV-ovu domjenku Kovač nije odgovorio, a upitan zašto u Novinarskom domu nisu Karamarko i Grabar Kitarović odgovorio je: “Kampanja”.

Na božićnom prijemu tradicionalno su dodijeljene i nagrade SNV-a za humanizam, afirmaciju tolerancije i antifašističkih vrijednosti. Nagrađeni su Jovica Brkić, Oliver Frljić i posthumno Adam Dupalo.

Nagrada za doprinos razvoju srpskih institucija Nikola Tesla pripala je profesoru Miodragu Miloševiću, koji se početkom devedesetih uključio u aktivno formiranje institucija Srba u Hrvatskoj.

Autor: Tportal.hr/HRT/Večernji list/Hina

Izvor: tportal.hr

Ostavite komentar

comments