Početna / Vijesti / PREDIZBORNA ANALIZA “U drugom krugu protiv Josipovića više šansi ima Milan Kujundžić”

PREDIZBORNA ANALIZA “U drugom krugu protiv Josipovića više šansi ima Milan Kujundžić”

Ilustracija Hrstić 2

Kakvi su izgledi favoriziranih i ostalih najavljenih kandidata upitali smo Borisa Gabelu, političkog analitičara čije su se analize do sada kretale unutar pogreške od 2%

U tijeku je prikupljanje potpisa potpore za predsjednika Republike Hrvatske kojega ćemo birati 28. prosinca. Favorizirani kandidati, odnosno oni koji su sigurni kako će skupiti 10.000 potpisa predstavili su svoje programe.

Šestog prosinca znat ćemo imena onih koji će sakupiti 10.000 potpisa i tako potvrdili svoju kandidaturu.

Kakvi su izgledi favoriziranih i ostalih najavljenih kandidata upitali smo Borisa Gabelu, političkog analitičara čije su se analize do sada kretale unutar pogreške od 2%.

U tijeku je prikupljanje potpisa. Najavljeni kandidati predstavljaju programe. Hoćemo li odgovor na pitanje tko će biti predsjednik u narednih pet godina dobiti u prvom krugu ili ćemo 11. siječnja ponovo na birališta?

– Dva kruga su sigurna, 11. siječnja ćemo ponovo na birališta! Favorit je od samog starta,uključujući i predkampanju aktualni predsjednik Ivo Josipović koji sigurno ulazi u drugi krug. Njegova neaktivnost u prvom mandatu i loši rezultati lijeve vlasti čiji je on kandidat su znatno opteretili njegovu kandidaturu.

Svojevrsni fenomen je Kolinda Grabar Kitarović .Ona je sigurno najbolji izbor HDZ-a za kandidatkinju. Prvu analizu sam napravio 12. srpnja ove godine, i Kolinda Grabar Kitarović je tada prije nego je objavila kako prihvaća kandidaturu, najbolje stajala. Tada sa malim zaostatkom za predsjednikom Josipovićem ,daleko manjim od onog kojeg su iznosila vrlo neuvjerljiva istraživanja biračkog mijenja. S njenim javnim nastupima, kola su krenula nizbrdo. Netko ju je uvjerio kako su svi birači njeni birači i počela se svima obraćati. Takvim nastupom trajno je izgubila najveći dio čvrste desnice i desnog krila HDZ-a. Kulminacija lošeg bio je nastup u emisiji “Nedjeljom u 2”.

Ona i njen stožer svjesni krivog nastupa mijenjaju imidž, te izgubljeno pokušavaju vratiti stavovima i mizanscenom koji toj dami ne stoje, poput mahanja šakom, pa je opet uslijedio njen daljnji blagi pad. Još uvijek drži poziciju broj dva, pa bi s izborima na današnji dan ušla u finale s Ivom Josipovićem.

Što je s trećim iz grupe favoriziranih kandidata koji ne pripada dvjema političkim elitama?

Milan Kujundžić od autsajdera postaje vrlo ozbiljan kandidat. Popularnost mu je veoma narasla zahvaljujući njegovim jasnim stavovima, nedvojbeno izraženom domoljublju i zahvaljujući lošem početku kampanje Kolinde Grabar Kitarović . U prva dva jesenska mjeseca njegov nastup je bio odlična dopuna i potpora gospođi Kitarović. On je pokrivao sve njene praznine. Do danas je grabio krupnim koracima na čvrstom domoljublju.

Ali, moram naglasiti kako oni koji su se busali u prsa Hrvatska, nisu pobijedili u tri zadnja izbora predsjednika, te ni ovom domoljubu to ne bi bilo dovoljno za uspjeh. S predstavljanjem programa učinio je novi veliki korak prema drugom krugu. Za ulazak u finale mora se jasno obratiti onima kojima se neće obraćati ni SDP-ov ni HDZ-ov kandidat, mora ući u veliki prazan prostor.

Što je s ostalim najavljenim kandidatima, koje do sada poznajemo samo po najavama kandidature. Mislimo na don Ivana Grubišića, te Antu Đapića i Ivana Rudu. Čuju se i neke nove najave?

Ostali kandidati su marginalci u ovoj utakmici. Neki su statisti za zadatkom, a jedan radi na samopromidžbi.

Ocjena pretkampanje, bila je dugotrajna?

Ivo Josipović i njegov tim su previše dobro i aktivno odradili ovaj ciklus prije same službene kampanje, i u tom su pogledu malo i pretjerali.

Razočaranje je kampanja Kolinde Grabar Kitarović, koja je umanjila njenu stvarnu vrijednosti i kvalitetu.

Milan Kujundžić je prema svojim mogućnostima i mogućnostima stranke Hrvatske zore, veoma dobro odradio pretkampanju. Istina u njoj se samo orijentirao na kritiku aktualnog predsjednika, ali je bio jasan i uvjerljiv i s tim se za sada dobro profilirao među biračima.

Je li službeni dio kampanje vremenski prekratak?

– Nije, vremenski duga kampanja je samo u interesu medija i plaćanja reklama. No kako se ovdje radi o malom broju kandidata, neće ni mediji mnogo izgubiti, niti biti oštećeni.

Sam datum izbora prije nego je određen izazivao je dosta polemike. Tko dobiva odlukom o održavanju izbora 28. prosinca?

– Ako mislite na one birače koji su otišli na privremeni rad u inozemstvo na 50 godina i njihove potomke koji su s roditeljima ostali 50 godina privremeno u inozemstvu ili na njihove unuke koji su privremeno u inozemstvu, dobitnik je Milan Kujundžić.

Ako mislite na skijaše, dobitnik je Ivo Josipović.

Kolinda Grabar Kitarović je gubitnik s ovim datumom.

Po vama, drugi krug je siguran. Za koga ćemo imati priliku glasovati u drugom krugu?

U finale će Ivo Josipović. Drugog finalistu odredit će do kraja jasno iznošenje stavova što kandidat kad postane predsjednik želi napraviti, kako će to napraviti. Naravno vrlo važna je i financijska “kondicija”, odnosno mogućnosti ulaganja u promidžbu.

Tko u drugom krugu ima veće šanse u izravnom srazu s Ivom Josipovićem?

– U drugom krugu protiv Ive Josipovića po dosad viđenom više šanse ima Milan Kujundžić.

Zašto Kujundžić ima više šanse?

– Ukoliko Kolinda Grabar Kitarović koja sada uredno vodi ispred Milana Kujundžića, uđe u drugi krug, velika je mogućnost kako na dan održavanja drugog izbornog kruga, veliki dio birača čvrste desnice neće izaći na izbore i tako će omogućiti pobjedu Ivi Josipoviću.

Ukoliko ipak Milan Kujundžić uđe u drugi krug desnica bi se mogla homogenizirati oko njega kao predsjedničkog kandidata. To naravno ovisi o vodstvu HDZ-a i što će kod njih prevladati. Milan Kujundžić kojega u početku nisu ozbiljno shvaćali, na ljeto je naizgled pomagao Ivi, na jesen je stvarno pomagao Kolindi, a sada radi za sebe i slijede mu teški dani.

Tko će slaviti 11. siječnja?

– Ovo nisu racionalni izbori i racionalna kampanja u kojoj kandidati iznose svoje programe, koje možemo ocijeniti, procijeniti njihov utjecaj na birače, dodati financijski i još neke faktore te “izračunati“ pobjednika. U ovoj neracionalnoj situaciji 40 dana prije drugog kruga, neracionalno bi bilo i izreći ime pobjednika.

Izvor:dalmacijanews.hr

Ostavite komentar

comments