Početna / Vijesti / Predizborne ankete: ‘Ostali’ ne mogu puno, samo su tri ozbiljna kandidata

Predizborne ankete: ‘Ostali’ ne mogu puno, samo su tri ozbiljna kandidata

Najzagonetniji su motivi don Ivana Grubišića.

Don-Grubisic

Iako još ne znamo koji predsjednički će kandidati uspjeti skupiti 10.000 potpisa za svoju kandidaturu, jasno je da imamo tri vrlo ozbiljna pretendenta za mjesto predsjednika Republike. Dva dana nakon početka prikupljanja potpisa, Grabar-Kitarović, Josipović i Kujundžić prikupili su potreban broj potpisa i sad traje bildanje snage brojem kutija i količinom potpisa koji će biti predani u Državno izborno povjerenstvo.

Rezultati zadnjeg istraživanja koje je naručila Nova TV potvrdili su da samo njih troje mogu ozbiljno zainteresirati birače.

Prema zadnjem anketiranju građana, Josipović i Kolinda imaju lagani pad popularnosti koji se kreće u okviru statističke pogreške, dok samo Kujundžić raste. Zanimljivo je kako su iz njegovog stožera prvi priopćili da su prikupili potrebnih 10.000 potpisa. Napravili su to svega par sati nakon službenog početka. Primjetno je da HDZ ima najbrojnije volontere i najrazgranatiju mrežu mjesta za prikupljanje potpisa.

Anto Đapić, Ivan Rude i don Ivan Grubišić još nisu objavili da su uspjeli skupiti potreban broj potpisa. To nimalo ne čudi s obzirom na to da se njihova popularnost kreće u okvirima statističke pogreške. Međutim, to nikako ne znači da je njihovo sudjelovanje u predsjedničkim izborima beznačajno.

Prava predizborna kampanja tek počinje, a već nekoliko tjedana imamo trendove u kojima Josipović i Grabar-Kitarović blago padaju, a Kujundžić nešto brže raste. Imajući na umu ranija iskustva, možemo očekivati vrlo neizvjesnu borbu između troje vodećih, a usuđujem se reći i jedinih ozbiljnih kandidata.

U tom očekivanom rezultatskom približavanju Kujundžića i Grabar–Kitarović, oboje ovih kandidata jako bi mogli željeti glasove koje će dobiti Anto Đapić. Neizvjesno je kojoj političkoj opciji pripada oko 1,3 % onih na koje računa Ivan Rude. Pretpostavka je da će don ivan Grubišić dobiti uglavnom glasove ljevice i da njih uzima izravno Ivi Josipoviću.

S obzirom na vrlo veliki anketni rejting aktualnog predsjednika, treba računati s mogućnošću da će Grubišić, a dijelom i Ivan Rude utjecati na mogućnost da Josipović izbore riješi već u prvom krugu.

Opisano je jedino što spomenutih troje kandidata mogu napraviti na predsjedničkim izborima. Oni nemaju baš nikakve šanse da postanu vladari Pantovčaka. Koji su im onda motivi?

Anto Đapić ovim izborima želi oživjeti vlastitu političku karijeru i pokušava etablirati tek osnovanu političku stranku. Procjena mu je, kao i toliko puta posljednjih godina, sasvim pogrešna. Rast popularnosti predsjedničkog kandidata ne mora biti praćen trendom popularnosti stranke, što pokazuje i Kujundžićev primjer.

Dok njemu popularnost raste, Hrvatska zora stagnira. Čak ta pasivnost njegove stranke, po mojoj procjeni, najveća je kočnica bržem rastu njegove popularnosti. Međutim, ni njegovi koalicijski partneri baš ne lome noge da mu pomognu. Barem zasad.

Ivan Rude pomislio je, tko zna čime motiviran, da će građani hrvatske znati cijeniti čovjeka koji je pokazao osjećaj za ono što je u Hrvatskoj dobro. Zaboravio je samo na jednu sitnicu: kad bi građani Hrvatske to cijenili, odavno bi na ulici riješili probleme s neodgovornom Vladom i nesposobnim ministrima.

Najzagonetniji su motivi don Ivana Grubišića. On uporno odbija shvatiti da je njegovu ulazak u Sabor doslovno bio rezultat incidentne društvene situacije i da bi kao vjernik morao moliti Boga da se takve stvari nikad više ne dogode Hrvatskoj i Hrvatima. Osim ako nema na umu neku političku trgovinu s Josipovićem. Osim što mu može uzeti par postotaka kojima bi Josipović mogao pobjediti već u prvom krugu, nema drugog vidljivog motiva zbog kojeg svećenik u miru unosi nemir na lijevoj političkoj sceni.

Autor: Ante Gugo
Izvor: politikaplus.com

Ostavite komentar

comments