Početna / Vijesti / PREDSJEDNIČKA DEBATA: Sindikati ili Šuker?

PREDSJEDNIČKA DEBATA: Sindikati ili Šuker?

sindidkati„Tko je u pravu – sindikati koji traže svoje pravo na božićnice i regrese ili ministar financija Ivan Šuker koji tvrdi da novca u proračunu nema dovoljno i da sindikati trebaju napraviti određene ustupke?“

VESNA PUSIĆ, HNS

Vlada treba sustavnu politiku

Na sindikatima je da štite interese svojih članova, ali Vlada svoju poziciju ne može braniti izdvojenim stavovima nego sustavnom politikom. Bilo bi pametnije smanjiti davanja po zaposlenom kao sustavno punjenje proračuna, a pronaći dugoročno rješenje za božićnicu.

DAMIR KAJIN, NEOVISNI

Sindikati su u pravu

Činjenica je da su sindikati u pravu jer ih je ministar Šuker prevario i za to bi netko trebao odgovarati. Vlada koja je štitila minista Kalmetu, štitit će i Šukera, štitit će i svoju lošu politiku, samo kako bi ostala na vlasti.

U tome im pomaže i nedosljedna opozicija koja ne reagira i koja ne zna da će biti samo još teže. Ipak, za problem s isplatom božićnica i regresa kriv je isključivo ministar Šuker, koji je obmanuo javnost i parlament te u proračunu za 2010. predvidio povećanje prihoda što se neće moći ostvariti.

Djelatnici u javnim službama trebali bi shvatiti da su, u zemlji u kojoj je ove godine bez posla ostalo 75.000 ljudi, u privilegiranoj poziciji i da su im plaće, bez obzira na to što nisu velike, u trenutačnim okolnostima ipak kapital.

Siguran sam da će iduće godine bez posla ostati još 50.000 ljudi i da će se u idućem rebalansu morati rezati ne samo plaće nego i mirovine. Ono što smo imali 2000. godine mila je majka u odnosu na ono što ćemo imati 2010. godine.

NADAN VIDOŠEVIĆ, NEOVISNI

Olaka obećanja

To je tipična hrvatska situacija kada se olako daju obećanja za koja se zna da se ne mogu ispuniti.

VESNA ŠKARE OŽBOLT, NEOVISNA

Gotov čin

Kada su proljetos potpisali ugovor, bivši premijer Ivo Sanader još je uvijek uvjeravao naciju da nema krize, ali ona je već tada bila dosta duboka. Logično je da sada nema novca, ali bilo bi puno korektnije da su to već tada rekli sindikatima i njihovom članstvu umjesto da su ih ovako doveli pred gotov čin.

Smatram da im je Vlada još tada trebala reći da novca ima samo za dio božićnice jer je ministar financija Ivan Šuker to sigurno znao.

IVO JOSIPOVIĆ, SDP

Potrebna suglasnost sindikata

Hrvatska je pravna država i Vlada mora poštovati zakon i kolektivni ugovor. Jednostrana odluka da se ne poštuje kolektivni ugovor nije prihvatljiva. Zato svaka promjena u pravima radnika traži njihovu suglasnost kroz pregovore sa sindikatima.

MIROSLAV TUĐMAN, NEOVISNI

Poslodavac se mora pridržavati svojih obaveza

Ako je poslodavac potpisao ugovor o dodjeli božićnica, onda se on, kao i druga strana, mora pridržavati svojih obveza. Ako je riječ o Vladi kao poslodavcu, onda bi ona trebala pročešljati stavke proračuna iz kojeg nepotrebno izdvaja novac samo da bi se održala na vlasti.

Primjerice, izdvajanje novca za neke općine u kojima su joj na vlasti koalicijski partneri iz SDSS-a, a njihovo se izborno tijelo u Hrvatskoj, odnosno u tim oćinama, pojavljuje samo u autobusnim karavanama u vrijeme izbora.

Izvor: Business.hr

Ostavite komentar

comments