Početna / Vijesti / PREDSJEDNIČKA DEBATA: Treba li Hrvatskoj Južni tok?

PREDSJEDNIČKA DEBATA: Treba li Hrvatskoj Južni tok?

plinovodIako je Hrvatska propustila priliku za uključivanje na magistralnu trasu ruskog plinovoda Južni tok, što je nakon predsjednika Stjepana Mesića potvrdio i drugi čovjek Gazproma Aleksander Medvedev, pitali smo predsjedničke kandidate misle li da bismo trebali iskoristiti barem priliku za priključenje.

VESNA PUSIĆ, HNS

Više izvora za veću sigurnost

Da, Hrvatska se treba priključiti na Južni tok. Na njega su već priključeni naši susjedi, a nama je u interesu imati višestruke izvore u kombinaciji s LNG terminalom i ukapljenim plinom. Više izvora je važno jer nam daje veću sigurnost.

VESNA ŠKARE OŽBOLT, NEOVISNA

Može nam samo koristiti

Mislim da se trebamo priključiti na Južni tok s obzirom na to da je situacija s energentima vrlo problematična. U svakom slučaju, Južni tok može nam samo koristiti.

DAMIR KAJIN, NEOVISNI

Ne smijemo pogriješiti kao s Družbom

Hrvatska je napravila kardinalnu pogrešku 2005., kada su Rusi bili spremni investirati u Družba Adriju i kada je bilo novca na bacanje, što nije prihvatila tu inicijativu, i to samo zbog licemjernih političkih interesa HDZ-a u vrijeme predsjedničke kampanje Jadranke Kosor.

Hrvatska je zbog toga izgubila milijardu dolara, odnosno 10 do 20 tisuća radnih mjesta, no to je teško objasniti Crkvi ili udrugama zelenih. Činjenica je da će Hrvatska zbog toga ostati bez godišnjeg prihoda od nekoliko stotina milijuna dolara. Daj Bože da se u 2010. i s priključenjem na Južni tok realizira ono što se trebalo realizirati prije pet godina.

IVO JOSIPOVIĆ, SDP

Južni tok je propuštena prilika

Hrvatska je u svojoj energetskoj politici pokazala veliku nebrigu koja rezultira energetskom ovisnošću. Južni je tok vjerojatno definitivno izgubljen za Hrvatsku. S njim su izgubljena radna mjesta, prihodi, posao za rafinerije, porezi….

Propuštena je i prilika da kontrolom u Omišlju Hrvatska osigura ekološku komponentu projekta. Ovako nećemo moći kontrolirati balastne vode i druge ekološke parametre, a novac će uzeti drugi. Hrvatskoj je s aspekta ekologije opasnije da je izvan projekta Južni tok, nego u njemu. Južni tok ogledni je primjer politikantstva i nesposobnosti da se sagledaju dobre i loše strane nekog projekta i prepozna nacionalni interes.

MIROSLAV TUĐMAN, NEOVISNI

Iskoristimo svoj položaj

Hrvatska bi trebala iskoristiti sve mogućnosti svojega geostrateškog i geopolitičkog položaja, pa tako i priključenje na Južni tok, čime bi mogla riješiti pitanje vlastite opskrbe plinom. Oslanjanje samo na Europsku uniju naše bi gospodarstvo pretvorilo u jednosmjerna ovisnika, jednako kao što je pretvoreno i političko odlučivanje.

Izvor: Business.hr

Ostavite komentar

comments