Početna / Vijesti / Predsjednička kampanja: Je li Josipović nervozan zato što Kolinda oblači novo ruho?

Predsjednička kampanja: Je li Josipović nervozan zato što Kolinda oblači novo ruho?

Ivo Josipović proživljava dane u kojima sigurno propituje politiku prema Srbiji.

ivo-josipovic

Iako ankete pokazuju dosta veliku razliku između Ive Josipovića i Kolinde Grabar – Kitarović, svjedoci smo predizbornog tjedna u kojemu je izborni stožer aktualnog predsjednika pokušao riješiti izbore, kao da im je to biti ili ne biti. Za to vrijeme Milan Kujundžić je promatrao međusobno iscrpljivanje protukandidata radeći planove o pridobijanju novih glasača do kojih mu je put otvoren odlaskom Ruže Tomašić s čela HSP AS.

Nije bez značaja ni to što govorimo o tjednu koji je uvod u onih par dana početka mjeseca kad agencije za istraživanje raspoloženja birača provode svoje ankete. Očito je da je Josipovićev stožer taj koji trenutno diktira tempo predizborne kampanje, dok Kolindin tim na sve odgovara s teško shvatljivim zakašnjenjem.

Je li afera sa zamrzavanjem statusa u NATO savezu uzdrmala Kolindu, koliko je Josipoviću naškodilo ponovno otvaranje slučaja susreta sa srbijanskim veleposlanikom Cvjetičaninom, je li Kujundžićeva popularnost nastavila trend porasta iako se on baš i nije previše nudio javnosti…

Informacija o zamrznutom statusu u NATO savezu uhvatila je sasvim nespremnu Kolindu Grabar – Kitarović, ali to nije bilo najgore u cijeloj priči. Puno gore u javnosti je odjeknula reakcija nekoga iz njezinog izbornog stožera koji je novinarima navodno odgovorio da pišu što hoće. Tu se neizbježno otvaraju dva pitanja. Prvo, je li onome tko je novinaru uputio takav odgovor uopće stalo do uspjeha kandidatkinje čije interese brani, jer ako jest i ako zna svoj posao u roku od pet sekunda mora smisliti odgovor koji će mu dati pola sata kako bi sa svojom ekipom smislio najbolji mogući izlaz iz neugodne situacije.

Odgovori o slabom signalu zbog kojeg ne stižu mailovi ili nervozne poruke da pišu što hoće, odgovori su gubitnika koji ne zna kud bi sa sobom. Danas narod nastoji sve to povezati i pita se hoće li gospođa Grabar – Kitarović i sutra, ako postane predsjednica birati sebi iste takve savjetnike ili ona može bolje. Pomoćnica Glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju sasvim sigurno može bolje, ali uz bolje suradnike koji neće zarađivati plaću izbjegavajući posao.

Ivo Josipović proživljava dane u kojima sigurno propituje svoju politiku prema Srbiji, bez obzira na činjenicu što je veliki dio njegovih odluka bio uvjetovan željama naših zapadnih političkih sponzora. Josipović je javno pokazao knjige koje je još prije desetak godina darovao tadašnjem srbijanskom Evo kako je Josipović komentirao najavu Grabar Kitarović da će rehabilitirati generaleu koji to nije ni potvrdio, a niti opovrgao. Očito namjerno pušta hrvatskog predsjednika da se koprca u vlastitom problemu. Je li ovo osveta zbog Josipovićevog odbijanja da se susretne s Nikolićem nakon sasvim neprimjerene izjave srbijanskog predsjednika povodom genocida u Vukovaru i Srebrenici?

Kako god bilo, lakše će Josipović amortizirati moguću štetu od pažljivo tempirane šutnje Cvjetičanina, nego što će uspjeti postići da dio birača s njim ne povezuje Bojana Glavaševića. Ovo Josipović ne može naprosto zato što niti ne želi. Njegov svjetonazor je takav da je on vjerojatno oduševljen nastupom mladog Glavaševića koji pokazuje začuđujući nedostatak empatije prema žrtvama agresije u Domovinskom ratu. Uz sve to Josipoviću na naplatu dolazi i sklonost da na neke stvari reagira uvjerenjem više nego na temelju činjenica.

On je možda mislio da će svoj odlazak na godišnjicu djelovanja Documente amortizirati ako isti dan ode i kod branitelja. Netko od njegovih savjetnika mu je zaboravio reći da su podmetanja Documente vezana uz žrtve u Domovinskom ratu toliko velika da odlazak na njihov skup i posjet braniteljima u prosvjedu isti dan, lakše može biti doživljen kao provokacija nego kao pokušaj da prema svima postupa jednako.

Zašto Josipović ovako reagira? To je stvar čiste matematike. Među neopredjeljenima je dovoljno onih kod kojih će ovi njegovi stavovi ipak prevagnuti nad činjenicom da se on u svom mandatu ponašao dosta pasivno prema gospodarskoj i socijalnoj katastrofi u koju je zemlja upadala. Iako u javnosti postoji percepcija da bi Kolinda Grabar – Kitarović ili Milan Kujundžić mogli profitirati od braniteljskih prosvjeda, ta činjenica je malo vjerojatna.

Onim odlaskom iz Sabora bez pokušaja da se rasprave njihovi problemi u čijoj ukupnosti je i rad ministra Matića, pa je onda i njegova ostavka jedan od legitimnih zahtjeva, branitelji su pokazali da baš i ne znaju što rade. Na taj način su onemogućili bilo kakvu javnu vezu između sebe i predsjedničkih kandidata koji ih podržavaju.

U stvari, oni koji odlučuju u ime branitelja u prosvjedu umješali su se u predsjedničku kampanju i odlukom da se ode iz Sabora bez pregovora Josipoviću su dali još par postotaka neodlučnih. A prema anketama, njemu još samo to i nedostaje. Istovremeno su Kolindi, ali i Kujundžiću otežali mogućnost da nekako te prosvjede pretvore u svoj predizborni kapital. Kad bih bio pobronik teorija urote rekao bih da je i ovo odlično odrađen posao ljudi koji navijaju za Josipovića.

Je li ovaj veliki pritisak na Kolindu rezultat pokušaja Josipovićevog tima da već sad riješi pitanje pobjednika ove kampanje? Možda jest, ali svakako se ne može smatrati već obavljenim poslom. Naime, da su izbori već sad odlučeni sigurno se ne bi složio Milan Kujundžić koji je cijelu ovu strku promatrao sa strane, sasvim neokrznut.

On je iskoristio priliku da se dobro predstavi u par javnih istupa ne ulazeći u veće polemike. Očito je postupio po pravilu da se ne treba mješati dok se dva oponenta svađaju. Na drugoj strani Josipovićevi pokušaji da već sad riješi izbore u izravnom srazu s Kolindom mogu biti protumačeni i kao nervoza, što dio ranije opredjeljenih birača stavlja na čekanje. Na koncu, već sad je natjerao Kolindu da malo bolje otvori oči i da promjeni svoj nastup u javnosti. Neke promjene u tom smislu se već dadu vidjeti.

Ako mogu nešto zaključiti iz zbivanja u proteklom tjednu onda nas čeka vrlo dinamična predsjednička izborna kampanja u kojoj će kandidati, željeli to ili ne, morati pokazati koliko su svjesni problema koji tište naciju. Javnost reagira izoštrenije nego ikad. Očito je narodu dosta muljanja.

Autor: Ante Gugo

Izvor: politikaplus.com

Ostavite komentar

comments